| |
wszystkie wątki |
wątki bez odpowiedzi
|
dodaj nowy wątek
| posty od najnowszych
IRAN > wiza do Iranu > forum, porady i informacje
| |
|
| temat: wiza do Iranu
|
|
| autor komentarza: żłobik |
| data dodania: 2010-07-05 17:24:43 |
treść: cześć,
mam kilka pytań odnośnie uzyskania wizy do Iranu.
Czy wpisywaliście w formularzu wizowym:
1. osoby towarzyszące w podróży?
2. wszystkie kraje, które odwiedziliście? Ja byłam 10 lat temu w USA i nie wiem czy to może wpłynąć na uzyskanie wizy? Czy podać tę informację?
3. miejsce pobytu w Iranie? Czy podaliście konkretny namiar, gdzie zamierzacie się zatrzymać?
4. organizacja/firma/osoba zapraszająca/agencja turystyczna
5. sposób i miejsce przekroczenia granicy irańskiej?
Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: grzegorz-red |
| data dodania: 2010-07-09 22:06:32 |
treść: ad.1 osoby z którymi jedziesz,
ad.2 te które można wyczytać z pieczątek z paszportu,
ad.3 jeśli jedziesz w konkretne miejsce to wpisz, można nie wpisywać nic,
ad.4 jeśli jakaś firma organizuje ci wyjazd to ją wpisz, można nic nie wpisywać.
ad. 5 zależy jak podróżujesz, np. samolot Teheran
W paszporcie musisz mieć dwie wolne, czyste strony obok siebie, jedną na wizę drugą na miejsowe pieczątki. |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: opcio |
| data dodania: 2010-07-10 16:10:37 |
treść: uzupełnij jak najdokładniej, postaraj się każde pole, jeżeli nie znasz jeszcze hotelu, wpisz cokolwiek, np. masshad hotel, teheran
oczywiście jeżeli nikt Cię nie zaprasza, to pozostaw puste pole - nawiasem mówiąc, to nawet jeżeli ktoś by mnie zapraszał nie podałbym jego danych
wizyta w usa nie wyklucza uzyskania wizy irańskiej
bądź dokładny, jest to ważne, jeżeli chcesz otrzymać wizę |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: dominkom |
| data dodania: 2010-07-13 07:24:21 |
treść: Formularz należy wypełnić dokładnie i na ile dni , jeśli wpisze sią do 14 dni dają tylko na 2 tyg. lepiej wpisać 30 i ma się na cały miesiąc. Wiza amerykańska nie wyklucza, należy wpisać tylko miasta gdzie się człowiek zatrzyma. W Ambasadzie bardzo miła obsługa wszystko powiedzą |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: benbm |
| data dodania: 2010-09-01 13:44:04 |
treść: Ja im nic nie pisałem ,i wizę dostałem ,czym mniej wpiszesz tym lepiej |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: grzesiekodm |
| data dodania: 2011-04-02 14:58:00 |
treść: Odświeżę temat...
Czy mogę lecieć do Iranu z nadzieją (a właściwie pewnością), że wizę dostane na lotnisku? Wiem, że ostatnio z wydawaniem wiz w ambasadzie jest różnie. Druga sprawa, która mnie dotyczy to fakt, że ostateczny termin wyjazdu będzie ustalony maksymalnie na 5-7 dni przed planowanym wylotem. W tym czasie na pewno nie załatwię wizy droga oficjalną. Czy zatem mogę zaryzykować i polecieć bez wizy? czy mogę się spotkać z odmową również na lotnisku? |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: asal |
| data dodania: 2011-04-07 17:25:24 |
treść: watpię. W Iranie będąc juz możesz wizę przedłużyć w razie czego. Najlepiej zazdzwoń do ambasady, wszystkiego się dowiesz. |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: abilin |
| data dodania: 2011-04-28 14:54:54 |
treść: Obecnie (w maju 2011 r.) sytuacja jest taka, że wizę mozna dostac tylko jeśli ministerstwo spraw zagranicznych Iranu prześle do Warszawy authorization code (kod autoryzacji). Teoretycznie o taki kod uprawniający do wizy turystycznej można się ubiegac na stronie MSZ Iranu, w praktyce jednak chyba nikomu się to nie udało (mnie wniosek odrzucono po tygodniu czekania). Kod dostałem przez pośrednictwo agencji tursytycznej w Iranie za 30 euro. Samo załatwienie kodu trwało cztery dni a potem wyrobienie wizy w Wwie cztery dni robocze. Tak więc polecam tę agencję:
http://www.key2persia.com/visa.php |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: Marisel |
| data dodania: 2011-04-29 10:16:11 |
treść: Czasem sie jednak udaje z ta wizą. Ja wysłalam prośbe to iranskiego msz 1 marca 2011 a dostałam pozytywna odpowiedz po ok.20 kwietnia, po prawie dwoch miesiacach czekania. Lecę za dwa tygodnie :D |
|
dodaj komentarz
|
|
|
|