| |
wszystkie wątki |
wątki bez odpowiedzi
|
dodaj nowy wątek
| posty od najnowszych
TANZANIA > Kenya i Tanzania > forum, porady i informacje
| |
|
| temat: Kenya i Tanzania
|
|
| autor komentarza: Drif |
| data dodania: 2010-10-03 20:34:52 |
treść: Witam.
Pod koniec roku zamierzamy w trojkę wybrać się do Kenii i Tanzanii. Czy ktoś był tam w odstępie ostatnich 6 miesięcy. Potrzebuje dokładnych i aktualnych cen jeśli chodzi o wstępy parków narodowych i na Kilimandżaro. Thx. |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: drewniana |
| data dodania: 2010-10-04 06:58:12 |
treść: Witaj ja była dwa lata temu w Kenii i jedyne co Ci mogę polecić to przewodnik: http://www.travelco.pl/Kenia_Przewodnik_Lonely_Planet_Kenya_9781741047738-160.html są tam opinie o hotelach, fajne knajpki i dużo praktycznych porad. Na stronie travelco są te przewodniki najtańsze.
Pozdrawiam |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: arnie |
| data dodania: 2010-10-04 08:53:57 |
treść: Na safari musicie i tak znależć jakieś lokalne biuro.
Ja jadę do keni 4 grudnia a potem na zanzibar.
Pozdr |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| data dodania: 2010-10-06 12:31:51 |
treść: Drewniana Thx. arnie jak już tam będziesz czy mógłbyś mi potem po powrocie przysłać ceny i jak to teraz tam wygląda. Bede wdzięczny za każde pomocna info. No my tez planujemy Zanzibar ze względu na nurkowanie. Jakie masz plany ile dni zamierzasz tam być i jak to sobie rozplanowałeś, jedziesz sam na własny koszt czy biuro. |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: arnie |
| data dodania: 2010-10-06 13:59:27 |
treść: Czołem,
jade sam z kumplem,wylatujemy z tiegel do nairobi-koszt ok 2100 w promocji,odbiera nas z lotniska biuro z którym jedziemy na safari,zawożą nas do hotelu,w nairobi siedzimy 2 dni-w khweza hotel-bardzo dobre ma opinie-koszt 50 $ za pokój z śniadaniami,potem wyjeżdżamy na safari z tym biurem:koszt 440 $ zxa 4 dni,z pełnym wyżywieniem,noclegi w namiotach z łózkami,jedna noc w hotelu-3 masai mara plus lake nakuru,wracamy z safari i jeszcze jeden dzień w nairobi,w nairobi chcfemy koniecznie zobaczyć sierociniec dla słoni,żyrafy,może karen blixen i zastanawiamy sie nad kibera tours-bardziej ze względów tzw.moralnościowych czy nie bedzie to przegięcie łazić po slumsach z przewodnikiem,potem mamy wylot na zanzibar-1 dzien w stone town-nocleg w cooffe house czy jakos tak,potem jedziemy dala-dala do hotelu blue oyster na plaży w jambiani,no i tam 7 czy 8 dni pełnych-oczywiście wszelkie fajne miejsca w stylu spice tours,delfiny,małpy itd chcemy zobaczyć.bardzo dużo już naczytałem się o cenach itd,miejscach itd więc pytaj jakby co teraz,oczywiście dam info po powrocei rownież.
Ogólnie Afryka droga jest,pierwszy raz jade do Afryki:)Zakupy malarone i na komary już poczyniłem.malarone kupowałem przez net od ludzi-polski z kodem z apteki.
Pozdr |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| data dodania: 2010-10-07 20:16:53 |
treść: Dzieki za wszelkie info. Naszym podstawowym celem jest Kilimandżaro, potem safari i jeśli będzie czas to Zanzibar. Dlatego pytam o ceny wstępu do parku oraz za przewodnika ewentualnie również tragarza. Na rożnych forach i stronach internetowych ceny są wręcz kosmiczne, i az nie che mi się wieżyc ze to tak naprawdę wygląda gdyż na oficjalnej stronie parku podają cenę około 20$ za przewodnika i 10$ za portiera na dzień. A co niektóre biura maja ceny nawet do około 100$. Troszkę jestem zmieszany tym wszystkim. Dlatego tak zależy mi by ktoś opisał jak to wygląda w rzeczywistości. Tak czy inaczej arnie thx za info. |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: darro |
| data dodania: 2010-10-18 21:08:22 |
treść: Ja planuję wyjazd 11 lutego a powrót 24. Głównym celem jest Kili ale mam też zamiar coś pozwiedzać. Może jest ktoś chętny się przyłączyć?
crazy688@wp.pl |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: Promyczek |
| data dodania: 2010-10-23 14:27:50 |
treść: moge podac namiary na sprawdzone biuro w Kenii ktore organziuje safari. Ja bylam zadowlona. Caly czas jestem z nimi w kontakcie |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: yatad |
| data dodania: 2010-10-24 09:57:49 |
treść: Witaj, wlasnie wrocilam z Tanzanii. TRek na kili 6 dni 1000 USD i 10 % napiwkow, juz taniej sie nie dalo, a napiwki sa wlasciwie obligatoryjne. Wstep do parku i nocleg na campie kosztuje 110 USD za 1 dzien za 1 osobe, czyli co pisza na stronie parku o przewodniku i tragarzu mialoby sens, ale to Cie w zasadzie nie interesuje, zo to placi agencja ciebie obchodza jeszcze napiwki. I bez agencji nie wejdziesz na Kili, przewodnik jest muss! Czytaj uwaznie co pisza ludzie, to nie jest sciema, Afryka jest dla bialych po prostu bardzo droga:) Do zadnego parku narodowego w Tanzanii nie wiejdziesz sam tak po prostu, wszedzie jest wymagany guide. Serengeti kosztuje okolo 150 USD za dzien za osobe. pozdrawiam |
|
dodaj komentarz
|
|
|
|