| |
wszystkie wątki |
wątki bez odpowiedzi
|
dodaj nowy wątek
| posty od najnowszych
INDIE > jak rezerwowac pociagi w Indiach Prosze o pomoc > forum, porady i informacje
| |
|
| temat: jak rezerwowac pociagi w Indiach. Prosze o pomoc
|
|
| autor komentarza: magdaberlin72 |
| data dodania: 2010-10-13 01:36:24 |
treść: Bardzo prosze o pomoc jade z kolezanka 04. 11.2010 do Nepalu na tydzien ,a pozniej mamy zamiar zjechac do Indii . Podroz chcemy zaczac w Varanasi i pozniej z miasta do miasta . Jak zarezerwowac pociagi . Chcemy podrozowac tylko nocnymi pociagami . Czytalam gdzies na forum ze rezerwacje trzeba robic 3 miesiace wczesniej. Czy to prawda. Gdzie sie udac na miejscu do jakiego biura aby pomogli oni nam zarezerwowac bilety na wszystkie przejazdy . |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: benbm |
| data dodania: 2010-10-13 07:42:31 |
treść: Generalnie jest tak ,na większych stacjach sa biura rezerwacji dla turystów ,czasami nazwy są różne Bojownicy o wolność np W Delhi jest biuro i na dworcu i możesz zrobić plan na całą podróż .Ja jak nie było biletu to wsiadałem i po sprawie naj wyżej wyrzucą z wagonu to pakujcie sie do następnego ,często bywało że Indie przejechałem bez biletu ,niby biletów nie było a pociąg prawie pusty jechał ,uważajcie na cwaniaków ci wam sprzedają bilet na Marsa i z powrotem |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: Jakub Hołysz |
| data dodania: 2010-10-14 10:40:21 |
treść: Kup sobie wcześniej bo nie ma sensu tracic czasu na zbedne przepychanki na dworcach. Kolej jest fantastyczna polecam klase 3 Tanio i ok Na stronie www.irctc.co.in wszystko łatwo i przyjemnie tylko kup wcześniej bo czesto nie ma biletów. Acha trzeba sie zalogowac! Zobacz na moje wątki pisałem o naszych tegorocznych doświadczeniach i miejscach, które zobaczyliśmy jest jeszcze cleartrip ale tam nie przechodzily platnosci no i ten portal pracuje tylko w wyznaczonych godzinach. |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: qzaj |
| data dodania: 2010-10-17 19:41:16 |
treść: Przemyśl sprawe i może zacznij podróż w Delhi . Tam jest specjalna kasa dla zagranicznych na stacji New Delhi i specjalna pula dla zagranicznych turystow. Zrób dobry plan i wykup potrzebne bilety. Rezerwacja na 3 miesiace do przodu to jest troche na wyrost. Ja zrobilem rezerwacje wlasnie w Dehli z 3 dniowym wyprzedzeniem na pierwszy pociag z Delhi do Varanas i kolejne i nie było żadnych problemów. Pamiętaj że w KAŻDEJ kasie w Indiach musisz podać numer pociągu a nie zkąd do kąd chcesz jechać Numery pociagów do spisania ze strony internetowej Indian Railway. |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: bravo11 |
| data dodania: 2010-10-22 22:07:25 |
treść: Kup bilety przez internet tak jak w opisie wyżej. Nie stracisz czasu na stacjach. Jak ci odwidzi to przez internet też można oddać (niewielka opłata manipulacyjna). Wszystko działa rewelacyjnie, sprawdziłem wielokrotnie. zaoszczędzisz kupę czasu, który można lepiej spożytkować. |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: benbm |
| data dodania: 2010-10-24 08:06:39 |
treść: Jak nie ma czym jechać to wchodzę ,siadam na plecaku i jadę rzadko się zdarza by wyrzucili ,a jak już to do następnego wagonu ,już słyszę że to nie uczciwie ,jeśli tak to czekaj na dworcach [po tygodniu i miłych wakacji ,a jeszcze możesz zamówić taxi samolot albo helikopter itd tam ci wszystko załatwią |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: fireman |
| data dodania: 2011-05-25 22:41:41 |
treść: posluchalem dobrej rady Benbma i skorzystalem na tym,objechalem poludniowe indie za darmo pociagami 2 klasy-co prawda jest to wyzwanie jazda ta klasa wagonow ale wrazenia sa niesamowite,chocby dlatego ze nigdy nie spotkalem tam bialego czlowieka tylko samych miejscowych,nie wspomne o tym ze nie tracilem czasu na stanie w kolejkach po bilet,dzieki i pozdrawiam Benbm |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: MONAX |
| data dodania: 2011-09-02 20:48:05 |
treść: hej ,
poczytałam wasze rady i postanowiłam zarezerwować bilety, mam jednak problem z zalogowaniem się na https://www.irctc.co.in/ - wklepała swoje dane włącznie ze zmyślonym indyjskim numerem i adresem ale niestety hasło nie przyszło na moją pocztę -czy macie jakieś wskazówki ? czy jeśli nie mam ich numeru tel i adresu nie mogę sie zalogować ? sprawdzałąm przez cleartrip i tu wyszukiwanie jest dużo łatwiejsze - czy kupno biletów przez ten portal równa się ich posiadaniu ? czy jeśli wybrany bilet pokazuje komunikat waitinglist 5 - oznacza , że mogę się na ten pociąg nie dostać ? będę bardzo wdzięczna za praktyczne wskazówki bo o ile lotnicze znalazłam bez problemu to z tymi ... i jeszcze pytanie dotyczące autobusów, czy w rejonach Goa i Kerali nie ma problemu z przemieszczaniem się ? czy muszę mieć bilety porezerwowane na kolej, czy znajdę autobusy/busy z miejscowości do miejscowości bez problemu ? - być może pytanie jest trywialne ale to 1 wyjazd do Indii :) z góry dziękuję za podpowiedź , pozdrawiam Monika |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: bynio |
| data dodania: 2011-09-03 06:49:05 |
treść: Bardziej przyjazna jest strona www.cleartrip.com, niestety z biletami w Indiach jest tak, że znikają bardzo szybko i wpisują Cię na waiting list. Jeżeli masz numer 5 to bardzo wysoko i praktycznie dostaniesz bilet. Za zwrot biletu w Indiach potrącają bardzo małą opłatę i ludzie rezerwują z wyprzedzeniem na wszelki wypadek obojętnie czy im jest naprawdę potrzebny czy nie. Natomiast kasy dla turystów zagranicznych funkcjonują bardzo dobrze, nie ma co panikować.
Zbyszek |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: mehran |
| data dodania: 2011-09-04 10:24:49 |
treść: Witaj
Nie musisz mieć indyjskiego adresu żeby się zarejestrować na irctc.com.
Waiting list oznacza że jesteś na liście rezerwowej, z mojego doświadczenie wynika że jeżeli nr na Waiting list jest poniżej 30-tego to nie będzie problemu z biletem, oczywiście jeżeli chodzi o sleeper class. |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: MONAX |
| data dodania: 2011-09-04 20:15:18 |
treść: wielkie dzięki za informację ,
kupie z waitinglist :) rozumiem , że jak się z jakiejś przyczyny na pociąg nie dostane to zwrócą mi opłatę na konto :) domyślam się też , że dostane jakiś kod zakupu - bilet , a w razie czego ogarnie się coś na miejscu ... a co z tymi busami ? czy jest tam możliwość spontanicznej podróży w krótkim czasie tak jak np w Tajlandii gdzie wszędzie jest autobus i właściwie nie wiele trzeba planować bo wszędzie można dojechać bez rezerwacji ? czy z doświadczenia polecacie mieć plan podróży i wykupione bilety ?
- pozdrawiam, |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: piotrwaz |
| data dodania: 2011-09-04 20:27:30 |
treść: Byłem w Indiach i zawsze miałem zaplanowaną podróż i zarezerwowane bilety , jeżeli jedziesz na krótko i chcesz dużo zobaczyć lepiej zaplanować wcześniej na miejscu szkoda czasu ..... co do busów to lipa drogi w Indiach są beznadziejne |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: bogru |
| data dodania: 2011-09-04 22:04:03 |
treść: dla mnie jazda autobusami po Goa i Kerali na krótkich dystansach to sama przyjemność.Po przyjściu na dworzec czekaliśmy 5 do 10 min bez żadnej rezerwacji.Autobusy przedpotopowe,wiatr we włosach ale na krótkich trasach fajnie się jeździło |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: Kolec |
| data dodania: 2011-09-26 12:47:46 |
treść: usiłuję zarezerwować w cleartrip i chamstwo! - po podaniu numeru karty kredytowej już 2 razy wyskoczył mi komunikat "Aargh! - SORRY TRAIN LOT LONGER AVAILABLE - IT HAPENS!" etc....
cZY TO NIE JEST ABY NABIJANIE W BUTELKĘ? MNUSTWO TRUDNOŚCI Z TĄ STRONĄ , IMIONA TYLKO KRÓTKIE (DO 4 LITER) WCHODZĄ, ITD. NIECH KTOŚ NAPISZE KROK PO KROKU JAK SOBIE Z TYM RADZIĆ SKORO TAK CHWALICIE TĄ STRONKĘ I JAK OMIJAĆ TAKIE PUŁAPKI. |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: Kolec |
| data dodania: 2011-09-26 11:28:27 |
treść: ALE NAJWYRAŹNIEJ NA IRCTC MUSISZ MIEĆ INDYJSKĄ KOMÓRĘ! (SIC) BO INNYCH DŁUGICH NUMERÓW JAK CHCESZ WPISAĆ +48.... NIE PRZYJMUJE, A POTRZEBNA JEST PONOĆ KONFIRMACYJNE HASŁO KTÓRE PRZYSYŁAJĄ NA KOMÓRĘ , TO JAK BYNIO TO ZROBIŁ??? HĘ ?? |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: agatttka |
| data dodania: 2011-09-29 10:20:07 |
treść: Czy mogę zarezerwować te bilety internetowe na pociągi w Indiach z Polski? Czy jest jakaś różnica w cenie, jeśli rezerwuję na stacji np. w Delhi?
Jadę w styczniu na miesiąc, ale nie chcę tracić czasu, jak jest w tym czasie z rezerwacjami na miejscu?
Pozdrawiam... |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: Jakietaniebilety |
| data dodania: 2011-09-29 10:32:54 |
treść: Ja tez jeździłam bez biletu ale tylko na krótkich trasach, nie w pociągach nocnych. Była taka kolejka ze nawet nie było możliwości go kupić wiec wsiadalam bez. Trzeba uważać przy wysiadaniu, bo oni wszędzie sie pchają , nawet jak nie musza. Bilety kupowałem na dworcach wczesniej- te nocne. Jak nie zdazycie kupić biletu na trasę dzienna to po prostu wsiadzcie w pociąg i najwyżej kupicie w środku . |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: piotrwaz |
| data dodania: 2011-09-29 12:25:34 |
treść: jak masz dosc pewnie sprecyzowany plan podróży spokojnie rezerwuj sobie bilety juz w Polsce bylem 2 razy w Indiach i za kazdym razem rezewowałem z Polski jezeli jedziesz w styczniu to juz najwyzsza pora rezerwować.... |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: arturo.sz |
| data dodania: 2011-09-29 14:45:37 |
treść: Na cleartrip.com nie ma żadnych pułapek. Rezerwujesz i tyle, ja mam imię 5 liter i wchodzi. Z kartą czasem są problemy. Wydaje mi się, że nie działa karta typu Visa Electron, bo tą zdaje się te wymagają połączenia z bankiem. Ale z Clasic nie miałem większych problemów. Właśnie na dniach zarezerwowałem samolot. W zeszłym roku pociągi na bieżąco kupowaliśmy na cleartrip, zamiast stać w kolejkach. |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: Luti |
| data dodania: 2011-10-01 06:43:38 |
treść: Niestety bilety na pociągi w Indiach są towarem deficytowym. Im wcześniej się rezerwuje, tym lepiej. Na niektóre pociągi jest wiele biletów, więc nie ma specjalnych trudności z kupieniem, inne są wykupione niemalże od pierwszego dnia. Cleartrip, to dobre rozwiązanie, ale oni mają bilety tylko z tzw. general quota. Jest tzw. kwota turystyczna, ale z niej nie można kupić biletów "zdalnie". Ponadto w sezonie nawet na nią może nie być biletów. |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: agatttka |
| data dodania: 2011-10-02 21:59:10 |
treść: Naprawde tak zle jest z biletami w styczniu? Straszycie mnie! Boje sie planowac juz teraz cala podroz co do dnia? Na miejscu wszystko sie moze zmienic, co mam robic... A kiedy i jak kupowac bilety lotnicze by bylo tanio np. delhi-kochi albo delhi-kathmandu? Jaka linia najtaniej? |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: Jadu |
| data dodania: 2011-11-23 20:43:12 |
treść: general quota to liczba ogólnie dostępnych miejsc do sprzedaży począwszy od pierwszej i najbliższych stacji. Czyli powiedzmy jeżeli pociąg zaczyna bieg w Delhi to ma 200 wolnych miejsc do sprzedaży nie zależnie od tego gdzie kto wysiada, jak te 200 miejsc się sprzeda zaczyna się potem WL - wait list. |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: wojbu |
| data dodania: 2012-01-05 00:02:12 |
treść: Witam, mamy pytanie kupiłem bilety przez internet na 5 pociągów . W jednym przypadku jestem na Waitlist z numerem 1,2 i 3 , czy jak zwolni się miejsce to z automatu dostaje miejsce i dostanę info ? czy muszę czekać do dnia odjazdu pociągu ?
a drugie pytanko to czy mając rezerwacje ide poprostu na swoje miejsce czy najpierw do np. "kasy",
dzięki za pomoc :) |
|
dodaj komentarz
|
|
|
|