Forum dyskusyjne
Wybierz temat dyskusji:
Wybierz kraj:

wszystkie wątki | wątki bez odpowiedzi | dodaj nowy wątek | posty od najnowszych

CHORWACJA > na własną rękę czy z biurem podróży > forum, porady i informacje

temat: na własną rękę, czy z biurem podróży..?
autor komentarza: zaneta_paw
data dodania: 2011-01-08 20:58:36
treść:
witam,

mam dylemat i liczę, że podróżnicy zechcą podzielić się ze mną swoimi doświadczeniami; może doradzić. Otóż zamierzam w te wakacje wybrać sie z mężem na wakacje doChorwacji (może Bułgarii) - w jakieś ciche, urokliwe miejsce. Kalkuluję różne opcje (mamy dośc skromny budżet) i okazuje się, że tak zachwalane podróże wlasnym samochodem wcale nie są tańsze od zoraganizowanych przez biura podróży. Nie wiem gdzie popełniam błąd (jeśli popełniam). Zakładam, że ludzie zwykle wynajmuja apartamenty na 4-6-8 osób i koszty rozkładają sie inaczej, niż przy dwóch osobach.

14000 km (z Katowic) to koszt benzyny (taniej będdzie na gazie) ok. 1200 złw obie strony. Do tego noclegi... i tu mam zagwozdę. Strony, po których chodze proponują apartamenty za - powiedzmy średnio - 40 eur za dobę. Czyli 160 zł. Przy 10 dniach mamy zatem;

noclegi dla dwóch osób 3.200 zł
przejazd 1200 zł
RAZEM 4.400 zl

To jakis koszmar cenowy przy założeniu, że z biurem autokarem mozna pojechać (nocleg i przejazd) mniej więcej za 1300 zl (albo nawet taniej).

Dla dwóch osób taki pobyt kosztuje 2.600 zł

CO JEST NIE TAK Z MOJĄ KALKULACJĄ??

Moze macie jakieś cenne doświadczenia..? Może poprostu zapakowac się w auto i pojechać przed siebie, a na miejscu znaleźc nocleg za male eurosiki..? czy o jest do zrobienia..?

I kolejna opcja - może niepotrzebnie nakręcam tamat i powinnam spokojnie wyczekiwać na last minute i zapakowac się w samolot za 1500 zł ze śniadaniem..?

Jestem zakręcona, rozdarta i nie mam pojecia, w którą stronę puszczać wodze fantazji...

dodaj komentarz
autor komentarza: roterka
data dodania: 2011-01-09 21:23:10
treść:
hej:)byłam w Chorwacji w VIII `09. nasłuchałam sie wcześniej jaki to tani wypoczynek i super widoki itd. Miałam to szczęście, ze jechaliśmy w 7osób, więc nocleg faktycznie wyszedł taniej niż nad Bałtykiem :) paliwa nie liczę, gdyż moje autko mało pali, a drugie było na gaz, no i komplet pasażerów (wyszło taniej niż Twoje wyliczenia). Katastrofą finansową były jednak ceny jedzenia na miejscu! (suchy prowiant nie wystarczył na 14dni) ;) Okazało się, że niestety niskie ceny w Chorwacji już sie skończyły :( lawina Polaków zrobiła swoje :) + inwestycje w autostrady (rewelacyjne warunki do jazdy autem). Owszem, Chorwacja jest krajem robiącym wrazenie na turyście, ale wg mnie, nie za takie pieniadze :( a może dlatego tak uważam, bo widziałam piękniejsze miejsca... ;) Jezeli już się wybierzecie do Chorwacji własnym autem, koniecznie pojedźcie do Mostaru (Bośnia&Hercegovina). Starówka z alabastrowym mostem jest warta zobaczenia !!!
pozdrawiam :)
dodaj komentarz
autor komentarza: akras
data dodania: 2011-01-09 21:43:11
treść:
O jej, jakaś kosmiczna suma Ci wyszła. Ja byłam w Chorwacji 3 lata temu z biurem na objazdówce (te są droższe od pobytówek) przez 7 dni z pełnym wyżywieniem, noclegami i przewodnikami kosztowało mnie to wtedy jakieś 1500 złotych. Ale z drugiej strony, mój kolega był w Chorwacji rok temu w wakacje i rzeczywiście mówił, że niesamowicie podrożała żywność (nie wiem czy mu wierzyć, ale twierdzi, że wina podrożały 5 razy). Ja myślę, że to nie przez Polaków, tylko przez Niemców. Pozdrawiam.
dodaj komentarz
autor komentarza: Smok-1
data dodania: 2011-01-09 22:38:39
treść:
Hm 14 000 km to chyba dojedziesz do równika, nie wiem ile zamierzasz przejechać dziennie, ale ciężko Ci będzie w dwa tygodnie. A z cenami apartamentów faktycznie jest ok 40 Eur za pokój, ale możesz się targować, a w pewnej odległości od morza powinno być taniej
dodaj komentarz
autor komentarza: ska
data dodania: 2011-01-11 13:51:11
treść:
moi rodzice byli w sierpniu/wrześniu 2010i wydali na osobę 2000 Split-Pak-Krk. Dużo jeździli, pływali skuterami. Ale żywność brali z Polski bo tam wszystko b. drogie- ceny dla Niemców, albo dobrze zarabiających Polaków
dodaj komentarz
autor komentarza: zaneta_paw
data dodania: 2011-01-12 19:40:36
treść:
tradycyjnie mnożę zera przy liczbach :-)

dzięki za wszystkie komentarze. Przemyslę.
dodaj komentarz
data dodania: 2011-01-12 20:20:20
treść:
A teraz masz jeszcze euro po 3,86 więc już jest znacznie taniej...
dodaj komentarz
data dodania: 2011-01-12 20:28:53
treść:
A tak serio nie wiem w który region chcesz się wybrać. Ja byłem w 2009 - nawiasem można to zobaczyć po zdjęciach (2 dni na Istrii w Porecu, 1 dzień pod Splitem, 1 dzień w Plitvicach 1 dzień pod Dubrownikiem, 1 dzień na Hvarze, i 1 dzień po drodze między Trogirem a granicą bośniaską, reszta noclegów w Bośni, bądź Czarnogórze. Ceny od 40 Euro nad morzem (za apartament na 4 osoby) do 45-50 ale to już za super warunki w Czarnogórze. Tyle tylko, że ja nocowałem po jednym dniu w tych miejscach, i to nie jest pożądana opcja. Jak będziesz dłużej, to masz szansę na sporą zniżkę. Musisz negocjować. To noclegi. Ceny żywności porównywalne, z tym, że unikaj sklepów położonych w pasie wybrzeża, bierz supermarkety tak z kilometr od morza, ceny będą ok. Chcesz więcej - pytaj. Pozdrawiam
dodaj komentarz
autor komentarza: marcyl
data dodania: 2011-01-13 13:28:21
treść:
Wszystko zależy od tego czy zniesiesz podróz autokarem -ja nie
noclegi można znaleźć taniej ale w drugiej linii (np po drugiej stronie drogi od morza 20-30 euro a bywało ,ze po 10 euro za osobę brali zamiast za pokój - wszystko kwestia standardu i widoku,), knajpy są drogie ale mając apartament z kuchnią i robiąc zakupy w hiperach ( na wjeździe do każdego większego miasta) wyjdzie jak w domu. Ale sklepy w małych mieścinkach turystycznych nawet tej samej sieci co hiper - to już ceny jak w Międzyzdrojach. Ryby najlepiej kupować na przystani z samego rana , podobnie małże i robić samemu- bo w knajpie bardzo drogo. Do paliwa dolicz koszty autostrad, vinetek .Nie zmienia to jednak faktu ,że i tak wychodzi taniej niż nad naszym morzem
dodaj komentarz
autor komentarza: wiking
data dodania: 2011-01-13 19:25:22
treść:
tak Chorwacja to piękny kraj, byłem tam wraz z rodziną, tj. żoną i synem już czterokrotnie, zjechaliśmy ją własnym samochodem od góry do dołu. Niestety w sierpniu 2009 r. będąc na wycieczce jednodniowej w Dubrowniku byłem zszokowany drożyzną - choc Dubrownik słynie z wysokich cen. Z tego co pamiętam Dalmacja jest chyba relatywnie najtańsza w całej Chorwacji, niestety Istria to już znaczny wydatek. Oczywiście możecie wybrac Bułgarię, jest relatynie tanio albo poruwnywalnie do naszego kraju. Ja grąco polecam rozważenie wyjazdu do Czarnogóry, jest cudowna i mała, więc w 10 dni można sporo zobaczyc. Polecam okolice Zatoki Kotorskiej-ewenement w skali europejskiej. W sierpniu 2009 r. byliśmy już drugi raz w Czarnogórze w miejscowości Herceg Novi, było z tamtąd dośc blisko do Bośni i Hercegowiny gdzie ceny są bardzo przyzwoite (i płacimy wszystkim co jest wymienialne). Z Herceg Novi można sobie zrobic wycieczkę właśnie do Dubrowniuka i na wyspę Locrum.
dodaj komentarz
autor komentarza: wiking
data dodania: 2011-01-13 19:27:15
treść:
zapomniałem dodac, iż w sierpniu 2009 r. za dobę z rodzinką płaciliśmy 9,5 Euro, czyli znacznie niżej niż ofrują biura, i miejsce oraz pokoje były na bardzo przyzwoitym poziomie.
dodaj komentarz
data dodania: 2011-01-16 11:03:11
treść:
A gdzie udało Ci się płacić 9,5 Euro ? Bo to strasznie tanio. Za pokój, czy za osobę ?
dodaj komentarz
autor komentarza: TESSA_43
data dodania: 2011-01-16 12:18:56
treść:
W czerwcu 2010 r. zapakowaliśmy bagaże i pojechaliśmy do Chorwacji bez jakiejkolwiek rezerwacji. Pierwszy nocleg w okolicach bratysławy, kolejny udało się znależc pod Rijeką za 20 euro za pokój ze śniadaniem. Zwidziliśmy Istrię, po 4 dniach przenieśliśmy się zwiedzając jez. Plitvickie w okolice Splitu, tu noclegi za 15 euro za pokój + darmowe butelki doskonałego wina z winnicy gospodarza :). Po zwiedzaniu PN Krka, Zadaru, Trogiru, Splitu ruszyliśmy w kierunku Dubrownika. Pojechaliśmy na płw. Peljasać i tu udało nam się wynająć i wynegocjować cenę za apartament nam morzem i z własnym basenem za 40 euro za apartament. Ceny żywności były porównywalne , czasami drożej niż w Polsce. Generalnie Chorwacja jest cudowna, ludzie, których spotykaliśmy byli bardzo życzliwi i zawsze mogliśmy liczyć na pomoc w znalezieniu kwatery, nawet w późnych godzinach wieczornych. Zawsze o noclegi można pytać na stacjach benzynowych :).
Pozdrawiam
dodaj komentarz
autor komentarza: kudik
data dodania: 2011-01-16 14:57:30
treść:
W przypadku Chorwacji faktycznie wyjazd z biurem często może wyjsć Ci taniej niż jazda samodzielnie - szczególnie w dwie osoby. natomiast jazda samochodem ma tą zaletę, że jedziesz tam i wtedy gdzie i kiedy masz na to ochotę. Wszystko zalezy od potrzeb. Rezerwując w listopadzie wyjazd autokarowy z 9 noclegami na miejscu w apartamentach w Makarskiej ceny zaczynały sie już od ok 550 zl za osobe. W tej chwili rabaty sąmniejsze ale nadal w czerwcu można pojechać za ok 600 zł za os z autokarem, zakwaterowaniem i ubezpieczeniem - np www.wakacje.turystyka.pl

12 dniowa wycieczka ze zwiedzaniem Splitu, Trogiru, Dubrownika i wodospadow KRK-a z rabatem to ok 1400 zł + bilety wstepu - w zależności od terminu.

Apartamenty nawet (a może własnie ) zalwtwiane przez biuro można dostać w tej chwili od ok 150 euro za tydzień w kwietniu czy maju do 300 euro w czerwcu czy na poczatku lipoca.

W razie zainteresowania adresami służe na priv
Pozdrawiam
dodaj komentarz
autor komentarza: kudik
data dodania: 2011-01-17 21:28:31
treść:
A poza sezonem na południu i np w Czarnogórze da sie złapać pokoje już od 10 euro za pokój :) Sprawdzone na przykładzie Ulcinji gdzie za drugą noc zapłaciliśmy we wrześniu właśnie dyche - piękny pokoik z lodówką i aneksem kuchennym, kilkadziesiąt m od plaży :) Także można i tak :)
dodaj komentarz
autor komentarza: marta
data dodania: 2011-01-18 09:27:14
treść:
Witam,
w maju 2010 byliśmy w Makarskiej - Baska Voda. za apartament 4-osobowy (2 pokoje z kuchnia i lazienka, wyposażone) płaciliśmy po 10 euro od osoby za dobę. W lipcu 2009 w Drveniku 11 euro (trzeba się targować). Paliwo ok 1000zl. Jedzenie w restauracjach bywa dość drogie, warto zabrać coś ze sobą. Warto jechać na własną rękę. Wypożyczenie samochodu na miejscu też będzie drogie. Pozdrawiam
dodaj komentarz
autor komentarza: mickin
data dodania: 2011-01-18 23:26:13
treść:
hej.
Moim zdaniem wyjazd na własną rękę może nie wyjdzie taniej ale na pewno zdecydowanie lepiej - bo będziecie niezależni i zobaczycie to na co macie ochotę ( dla mnie to największy argument) Byłem w Chorwacji samochodem i nie wyobrażam sobie zwiedzać z autokaru.
Zawsze lepiej jest jechać większą grupa wtedy koszta się rozkładają.
Powodzenia :)
dodaj komentarz
autor komentarza: kolezanka
data dodania: 2011-01-21 11:45:34
treść:
witaj, popieram zdanie mickina .
podróżowanie na własną reke ma niesamowicie więcej uroku niż w zorganizowanej grupie, gdzie wszystko trzeba robić na konendę.
Można jechać i zwiedzać co się chce, jeść kiedy i na co ma się ochotęe i ogólnie robi się to, na co w danej chwili mamy chęć.
Proponuję wyjazd poza sezonem - pogoda dopisuje, woda jeszcze ciepła a ceny niższe niżz w wakacje. Pozdrawiam:)
dodaj komentarz
autor komentarza: Jangio
data dodania: 2011-01-24 20:54:09
treść:
Na wlasna reke! Wzdluz wybrzeza, cos cudownego!
dodaj komentarz
autor komentarza: Dorotka77
data dodania: 2011-02-02 14:26:53
treść:
Spędziłam w zeszłym roku wakacje w czerwcu w Chorwacji. Faktycznie dojazd samochodem daje dużą swobodę, ale nie daje możliwości zwiedzenia wysp. Na pewno jestem stronniczy, ale dojechać do Chorwacji można za 400zł w obie strony od osoby, a na miejscu wybrać się na rejs jachtem. można zobaczyć niezapomniane widoki, i odwiedzić miejscowości do których nie dotrze się samochodem. Z cenami też trochę wszyscy demonizują. Dzienny koszt wyżywienia przy założeniu że jeden posiłek jemy w knajpce zamyka sie w kwocie 100 zł, jeżeli sami przygotowujemy sobie posiłki ( jachty mają normalnie wyposażone kuchnie ) to koszty można ograniczyć do 60 zł.
Proponuje miłośnikom taniego wypoczynku wybrać się do miejscowości wypoczynkowej nad Polskim morzem i spędzić wakacje ograniczając się do tych sum.
Reasumując wyjazd do Chorwacji poza sezonem wliczając wszystkie wydatki mieści się w kwocie 2.000zł, w szczycie sezonu trzeba do tego dodać około 300-400zł. Pływałam w zeszłym roku z firmą Bosfor - strona internetowa - www.bosforrejsy.pl z skipperem Mirkiem. i faktycznie zmieściłam sie ze wszystkimi wydatkami w kwocie 2.000zł
Pozdrawiam
dodaj komentarz
autor komentarza: Olga Maria
data dodania: 2011-08-11 14:06:16
treść:
Na własną rękę byłam samochodem jakieś 2 tyg. temu, ale z kompletem pasażerów tj. znajomych i wtedy wychodzi nie drogo. Wyjechałam z Warszawy, podróż zajęła ok 19 godzin na Istrię. Zakwaterowaliśmy się w miejscowości Rabac , którą szczerze polecam (tak jak i Rijekę, Pulę,Split, Labin,Dubrownik, fajne sa również wysepki: Korcula, Cress i Krk). Za każdym razem kiedy wracam samochodem mam ochotę lecieć samolotem (to tylko ok 1,5 h lotu), mimo świetnych dróg taka ilość godzin spędzonych w aucie jest męcząca. Raz jechałam nawet 24 h w jedną stronę, ale było to spowodowane niesprzyjającymi okolicznościami. Przestrzegam przed kierowaniem się GPS-em na Słowacji - tam trasy na pole i w krzaki oznaczone są jako normalna droga. PATRZCIE NA ZNAKI.Trzeba pamiętać też o opłatach za przejazd np. przez tunele, niektóre odcinki autostrad itp.Widoki są jednak warte każdego wysiłku a pogoda i turkus wody zawsze powalają mnie na kolana.Pozdrawiam
Olga
dodaj komentarz
autor komentarza: zbieg
data dodania: 2011-08-18 11:54:21
treść:
ja w tamtym roku pojechałam na własną rękę i wyszło o wiele taniej niż z biurem podróży
nocleg zarezerwowałam sobie na tym serwisie http://www.adria24.pl/
a jeśli chodzi o dojazd to już na własną rękę
plus jest tego że mogliśmy się zatrzymywać w każdym miejscu które nas zaciekawiło
dodaj komentarz
autor komentarza: k.swiet@
data dodania: 2011-08-19 08:16:10
treść:
hej my śmigamy sami autem podobno taniej...
dodaj komentarz
autor komentarza: Hakunamatataa
data dodania: 2012-01-24 10:50:38
treść:
Cześć, a słyszał ktoś może o biurze edom?? Ich stronka to www.edom.pl
znalazłam tam fajną kwaterę ale nie wiem czy u nich rezerwowac niby to jakaś filia niemieckiego biura... sama nie wiem... rezerwował może ktoś już u nich??
dodaj komentarz
temat: Krk chorwacja
autor komentarza: chmaroza
data dodania: 2012-02-20 20:46:27
treść:
Taka mala prywatna plazyczka I jak dojechac ;) na moim bloogu jest kilka okien z reklamami turystycznymi - super ceny wiec warto kliknac. www.foxy-inmyeyes.blogspot.com
dodaj komentarz
autor komentarza: chmaroza
data dodania: 2012-02-20 21:08:20
treść:
Ja pojechalam na wlasna reke samochodemz polski I pierwszy przystanek byl na wyspie krk ( opisana na moim bloogu www.foxy-inmyeyes.blogspot.com na ktorym jest kilka ciekawych reklam z ofertami na wyjazdy ) Czy sie oplaca jechac na wlasna reke?
TAK TAK TAK TAK na stopa autem obojetnie jak. Prawda jest taka ze jak sie Jedzie swoim autem to mozna pojechac I dojechac gdzie sie chce I zostac jak dlugo sie chce. Ja akurat nie zostawalam w hotelach bo bylam na kempingu czyli spalam gdzie chcialam... Jedna wskazowka jak juz bedziecie laski przekraczac predkosc to sieupewnijcie ze ladnie wygladacie ;) mnie zlapala policja - zaplacic musialam ale dzieki wrodzonemu urokowi trzy razy mniej niz powinnam. Pozdrawiam I udanych wedrowek
dodaj komentarz
autor komentarza: eDom
data dodania: 2012-02-21 21:53:17
treść:
Cześć W naszej ofercie możesz znaleźć miejsca noclegowe - domki i apartamenty w znacznie niższej cenie niż wymieniłaś - może coś Cię zainteresuje?
dodaj komentarz
autor komentarza: Heyerdal
data dodania: 2012-03-25 18:52:13
treść:
Ahoj!
Przede wszystkim trzeba wyważyć-pomiędzy ceną a oczekiwaniami.
I jak chcecie spędzać czas-czy leżeć i prażyć sie na słońcu i pić drinki ALL INC.. , czy trochę aktywnie-zwiedzać i pływać.
Po pierwsze - do Chorwacji nie jest daleko - wiec jadąc samochodem jesteście niezależni-można spędzić wakacje na campingu-albo samemu sobie na miejscu znajdując-jak sie nie spodoba- zmieniając, albo z Vacansoleil--szczególnie na początku albo na końcu sezonu mają niższe ceny-środek sezonu -wiadomo-zawsze winduje ceny.
Cały rok siedzi sie w bloku-a na campingu-kontakt na naturą i odpoczynek zapewniony
Pozdrawiam

dodaj komentarz
autor komentarza: eDom
data dodania: 2012-03-26 13:34:43
treść:
Taka prawda że cały rok siedzimy w jednym miejscu i zmiana na hotel w zasadzie niewiele wnosi - chyba że faktycznie ktoś się nastawia na leżenie. My raczej jesteśmy zwolennikami aktywnych wakacji :)
dodaj komentarz
autor komentarza: CentrumWczasowe_pl
data dodania: 2012-03-27 16:15:39
treść:
Chyba taniej jest na własną rękę,jednak jadąc z biurem,nie musimy się zupełnie o nic martwić. Wszystko mamy podane jak na tacy,po prostu wsiadamy i jedziemy.
dodaj komentarz

Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy. Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum. Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu. Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl . Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
2. Zaloguj się (na każdej stronie)
3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]