| |
wszystkie wątki |
wątki bez odpowiedzi
|
dodaj nowy wątek
| posty od najnowszych
CHINY > planowanie podrózy > forum, porady i informacje
| |
|
| temat: planowanie podrózy
|
|
| autor komentarza: kolo © |
| data dodania: 2011-04-11 09:37:07 |
treść: witam. mam pytanie dla osób które mają jakieś doświadczenia z podróżowaniem po chinach
wariant jeden
lecę do pekinu i wracam też z pekinu więc to troche ogranicza
wybieram się tam na 16 dni i rozpatruje 2 warianty
Shanghaj- Xian- Luojang- Pekin(2 razy samolot + kolej/ autobus)
wariant drugi
Chengdu- Xian- Luojang- Pekin (2 razy samolot+ kolej/ autobus)
pekin pisze na końcu bo chce tam tylko wylądować i od razu lecieć wgłąb kraju, a dopiero na koniec spędzić tam kilka dni
może ktoś ma jakiś inny ciekawy wariant?
|
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: marta |
| data dodania: 2011-05-20 16:00:09 |
treść: Długie dystanse autobusem odradzam... Ja po 14-godzinnej jeździe autobusem noclegowym z wyspy Hainan do Hong-Kongu myślałam, że oszaleję. Dziurawe drogi i średnio komfortowa podróż to była. Pociągi za to jeżdżą szybciutko, ok 200km/h. Autobusy i pociągi są w podobnych cenach i do najtańszych nie należą. A w mniejszych miasteczkach ciężko kupić bilet, bo nie rozumieją angielskiego, nie znają się na mapie. Polecam mieć przy sobie mapę z chińskimi nazwami. :) Pozdrawiam |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: bynio |
| data dodania: 2011-05-22 20:52:01 |
treść: 2 tygodnie temu wróciłem z Chin. Trasa z Pekinu przez Wutai Shan, Pingyao, Xian do Szanghaju. Kilka uwag.
1. Musisz mieć napisane po chińsku nazwy miejsc, do których chcesz dotrzeć
2. Najlepiej wcześniej rezerwować noclegi ponieważ hotele są położone daleko od siebie i szkoda czasu na szukanie miejsc
3. Dobrze jest mieć netbook, praktycznie wszędzie w hotelach jest internet, możesz wtedy sprawdzić numery pociągów, rezerwować hotele itp.
4. Kalkulator też dobrze mieć, aby wystukali Ci na nim ceny
Chińczycy są w porządku i chętnie pomagają obcokrajowcom. Gdyby nie ich pomoc nie dalibyśmy rady przejechać naszej trasy.
A angielski rzeczywiście niewiele tam pomaga, nie rozumieją takich słów jak hotel, restaurant, bus czy toilet i to jest najpiękniejsze. Hola, hola, strefa wolna od angola. Koniecznie rozmówki polsko-chińskie, ręce, uśmiech i wyobraźnia. Aczkolwiek słyszałem Happy Birthday śpiewane po chińsku. I to dopiero są jaja.
Powodzenia Zbyszek |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| data dodania: 2011-05-22 20:55:53 |
treść: Jeżeli masz napisaną nazwę miejscowości po chińsku wszędzie bilet kupisz bez żadnego problemu zarówno na pociąg jak i autobus (chyba, że nie ma miejsc o co w Chinach nietrudno, szczególnie na pociąg) . Napisane cyfry arabskie przeczytają, więc z datą i godziną też nie ma problemu. |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| data dodania: 2011-05-25 00:05:58 |
treść: dziękuję za wskazówki. poszukam jakichś nie skomplikowanych rozmówek polsko -chińskich. chociażby żeby pokazać chińczykowi napis
natomiast czy możecie się odnieść do wariantów tras które rozważam? czy ciekawszy shanghaj czy chengdu
no i gdzie łatwiej/ szybciej dojechać
|
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| data dodania: 2011-05-25 07:19:34 |
treść: Przy pierwszym wariancie nie za bardzo rozumiem gdzie chcesz lecieć. Z Szanghaju do Zhenghou? Przy drugim rozumiem, że do Chengu. Napisz trasę dokładniej z miejscami, które chcesz zobaczyć. A Szanghaj to najpiękniejsza metropolia w Azji, dla mnie ładniejsza niż Singapur.
Zbyszek
|
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| data dodania: 2011-05-25 07:19:31 |
treść: Przy pierwszym wariancie nie za bardzo rozumiem gdzie chcesz lecieć. Z Szanghaju do Zhenghou? Przy drugim rozumiem, że do Chengu. Napisz trasę dokładniej z miejscami, które chcesz zobaczyć. A Szanghaj to najpiękniejsza metropolia w Azji, dla mnie ładniejsza niż Singapur.
Zbyszek
|
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: Ela30 |
| data dodania: 2011-05-25 08:26:32 |
treść: witam,
byłam w Chinach w ubiegłym roku. Widzę, że nie masz w planie Szaolin i bardzo dobrze, zdecydowanie przereklamowane. Na pewno poleca, Guilin i rejs po rzece Li - niezapomniane wrażenia. Mi bardzo podobało się w Longsheng - to taka wioska mniejszości etnicznych z przepięknymi tarasami ryżowymi, warte zobaczenia. Tak, jak większość polecam również Shanghaj (przepiękne miasto) i Hong Kong.
No i targuj się ile wlezie, strasznie zawyżają ceny. |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| data dodania: 2011-06-04 07:25:47 |
treść: chce zobaczyć xian i pekin a do tego albo chengdu, albo shanghaj
jedno i drugie odpada bo mam tylko 18 dni
czy ma ktoś może jakieś doświadczenia z hospitalityclub w tym kraju? |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: VillaVerdi_pl |
| data dodania: 2012-03-29 10:30:38 |
treść: Szczerze mówiąc to nigdy nie byłem w Chinach,ale dzięki temu wątkowi dowiedziałem się już wielu ciekawych informacji i wiem,ze sam wyjazd nie jest taki prosty i tani jakby mogło się to wydawać... |
|
dodaj komentarz
|
|
|
|