|
| temat: Czy to prawda,że akceptują TYLKO dolary po 2006 roku wyprodukowane???
|
|
| autor komentarza: manni |
| data dodania: 2011-07-30 22:04:20 |
treść: Dolary USA są chyba najczęściej podrabianą walutą świata dlatego amerykanie broniąc się przed fałszerzami co jakiś czas (ok. 10 lat) wypuszczają nowy doskonalszy wzór dolara. Ostani wzór został opracowany w 2006 roku. Starsze dolary dalej są w użyciu i są ważne, ale nikt nie jest w stanie nauczyć się wszystkich wzorów poszczególnych nominałów. Kiedy poprosiłem w moim banku o okazanie wzoru najnowszej 100-dolarówki, pani wyciągnęła całą książkę ze wzorami z poszczególnych serii i nominałów. Nic więc dziwnego, że ludzie w obawie przed wciśnięciem fałszywki przyjmują tylko to co znają, czyli najnowsze.
Problemy z tym są nie tylko w Kenii ale też w innych krajach. Teoretycznie w banku nie powinni robić trudności ale w życiu niestety różnie to bywa. Ja w każdym razie przed wyjazdem udałem się do mojego banku i poprosiłem o sprawdzenie wszystkich banknotów i ewentualną wymianę. Nie robiono mi z tym żadnych problemów a nawet zaproponowali mi rozmienienie grubych nominałów na drobne bez żadnej dopłaty. We wrocławskich kantorach dostępne są praktycznie tylko 100-dolarówki a za jednodolarówki życzą sobie 4zł. |
|
dodaj komentarz
|
|