Forum dyskusyjne
Wybierz temat dyskusji:
Wybierz kraj:

wszystkie wątki | wątki bez odpowiedzi | dodaj nowy wątek | posty od najnowszych

TAJLANDIA > Z Banbgkoku do Angkor Wat na własną rękę > forum, porady i informacje

temat: Z Banbgkoku do Angkor Wat na własną rękę ?
autor komentarza: ___Ola
data dodania: 2011-06-22 23:24:34
treść:
Czy ktoś, będąc w Bangkoku, próbował na własnę rękę dostać się do Siem Rep, a dokładnie do Angkor Wat ?

Czytałam o możliwości pociągu pod granicę ( do Aranyaprathet ), a po przejściu granicy busy, bądź minibusy. Istnieje też możliwość wykupienia taniej "wyczieczki" w lokalnym biurze.

Generalnie chodzi o to, by jak najtańszym sposobem dostać się do Kambodży, więc jeśli ktoś może się podzielić takimi informacjami - będę niezmiernie wdzięczna.

Pozdrawiam, Ola

dodaj komentarz
autor komentarza: czesiu
data dodania: 2011-06-23 08:20:51
treść:
Z Bangkoku z dworca polnocnego /Morchit/ do Aranyaprathet autobusem za ok 160-200 Bth, czas jazdy ok 4,5h . Pierwszy odjezdza o 4rano, pozniejsze co poł godziny. Po przekroczeniu granicy jest darmowy autobus na dworzec w Poipet, skad mozna do Siem Reap pojachac autobusem 10$, badz taxi 45$. Jezeli jestes sama, to mozna sie do kogos dołaczyc i jechac taxi, wyjdzie prawie tak samo, a za 1,5-2h bedziesz na miejscu.
Jezeli znasz dobrze angielski to podesle link, ktory opisuje wszystkie mozliwe sytuacje odnosnie podrozy z Bangkoku do Siem
Reap. Wize do Kambodzy najlepiej zalatwic przez internet.

pozdrawiam, czesiu

dodaj komentarz
autor komentarza: Edgarek
data dodania: 2011-06-23 11:41:44
treść:
To zależy jak bardzo lubisz komfort. Ja jechałem pociągiem, bo chciałem poczuć lokalne klimaty. Pociąg jest o 5:55 z Hualamphong, później tuk-tukiem do granicy, na piechotę przez granicę i później shuttle bus do jakiegoś punktu odjazdowego. Shuttle bus nie wozi Cię koniecznie na dworzec autobusowy, tylko tam, gdzie akurat koleś kierowcy ma biznes :-) Później na spółkę z dwoma Japończykami wzięliśmy taksówkę.

Musisz jednak brać pod uwagę, że pociąg jest trzeciej klasy, okna ze stalowymi roletami, twarde ławki i wiatraki pod sufitem a 'Wars' to kobiety przygotowujące potrawy na ławkach i chodzące z koszykami z jedzeniem po wagonach :-)

Tutaj jest całkiem dobrze to opisane:
http://www.seat61.com/Cambodia.htm#Bangkok - Phnom Penh
dodaj komentarz
autor komentarza: ___Ola
data dodania: 2011-06-24 00:56:09
treść:
Dziekuję bardzo, za posty. Mam jeszcze jedno pytanie. Ponieważ wybieram się do Tajlandii we wrześniu, a jest to pora deszczowa i zdecydowanie nie sezon, to czy wtedy też mogę liczyć na to, że złapię taksówkę itp. ? Czy w może być trudniej ?

P.S Nie mam problemu z rozumiewaniem angielskiego, więc prosiłabym o linka, do tej ciekawej strony :))
dodaj komentarz
autor komentarza: czesiu
data dodania: 2011-06-27 07:30:59
treść:
http://www.travelfish.org/feature/71
dodaj komentarz
autor komentarza: edekm1967
data dodania: 2011-08-18 22:06:52
treść:
Ja tak podróżowałem - autobus z Bangkoku do Aranyaprathet, potem taksówka do Siem Reap - opisałem to na swoim blogu, na który zapraszam http://rodzinne-podroze.blogspot.com/p/tajlandia-kambodza-2011.html
dodaj komentarz

Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy. Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum. Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu. Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl . Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
2. Zaloguj się (na każdej stronie)
3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]