| |
wszystkie wątki |
wątki bez odpowiedzi
|
dodaj nowy wątek
| posty od najnowszych
SRI LANKA > WYPRAWA NA SRI LANKE > forum, porady i informacje
| |
|
| temat: WYPRAWA NA SRI LANKE
|
|
| autor komentarza: bartek79 |
| data dodania: 2011-07-23 10:23:55 |
treść: Witam ,
w styczniu wybieram się na Sri lankę.Jeśli ktoś był w tym roku i zna aktualne ceny, będę wdzięczny za info.Szczególnie interesuje mnie ceny poruszania się po wyspie.Ceny pociągów , jak i wypożyczenie samochodu z kierowcą.Zresztą wszelkie porady mile widziane:) |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: pietkagab |
| data dodania: 2011-07-23 11:32:32 |
treść: Hej! Na Sri Lance bylem jesienia 2009, ceny biletow autobusowych byly smiesznie niskie. Najdrozszy przejazd miedzy Annuradhapura a Negombo, bodaj 6 godzin, zaplacilem w przeliczeniu bodaj 8 zeta - n ie sadze by sie to bardzo zmienilo. Przygotuj sie na czeste przesiadki. Z pociagu skorzystalem tylko raz pomiedzy Elle a Haputelle - kosztowal grosze. Ogolnie transport publiczny jest bardzo tani, a z rykszarzami trzeba sie mocno targowac. Co do wynajecia samochodu to nie mam zadnych doswiadczen. |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: Edgarek |
| data dodania: 2011-07-23 13:40:32 |
treść: To wprawdzie nie moje wspomnienia, ale dziewczyny sporo informacji tutaj wpisały
http://srilanka-expedition.blog.onet.pl/1,AR3_2011-01_2011-01-01_2011-01-31,index.html |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: Beata & Tomek Globetrotting |
| data dodania: 2011-08-12 13:04:54 |
treść: my bylismy w listopadzie 2010 wiec ceny nie powinny sie zmienic. w zaleznosci ile masz czasu? jesli krotko to lokalny transport nie jest polecany bo dlugo zajmuje przemieszczenie sie z A do B. My zrobilismy objazd po calej wyspie w 11 dni z kierowca. Kosztuje to tyle samo co wynajem samochodu ale nie musisz sie przejmowac ubezpieczeniem, mapami itp. Nasz driver bral 55$/dzien ale w tym byl samochod, ubezpieczenie, przewodnik (on sam), jego jedzenie i nocleg - nie musielismy sie martwic o nic. Jechalismy koleja dwa razy wzdluz wybrzeza i pomimo ze bardzo dlugo to zajmuje to bylo to dosc fajne doswiadczenie i super tanie 5-6 zl na osobe z drugiej klasie pociagu. Ale zeby pojechac w glab wyspy to trzeba sie bardziej natrudzic. Polecam bardzo Kandy i Ella zeby zobaczyc dzungle -) moge podac kontakt do kierowcy bo byl nisamowity a slyszelismy rozne okropne historie od innym podroznikow. pozdrawiamy |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| data dodania: 2011-08-13 11:58:47 |
treść: Dzięki wielkie za info.Mam już wszystko zorganizowane,kierowce zaklepanego teraz pozostało tylko czekać do 10 stycznia. |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: benbm |
| data dodania: 2011-08-13 19:58:33 |
treść: Mam nadzieję że nie lecicie przez Indie ,ale tak to polecam faktycznie transport niesamowicie tani ,a i noclegi można dostać za kilka usa |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: namor39 |
| data dodania: 2011-08-14 16:08:20 |
treść: Jezeli ktos tam byl to wie bardzo dobrze o zasadach poruszania sie po tamtejszych drogach - kod klaksonow i i swiatel, wyciagnieta reka z samochodu i jeszcze wiele innych sposobow na poruszanie sie samochodem... Dlatego lepiej miec tamtejszego kierowce...
Jeszcze jedno - na wyspie jest polski przewodnik - Pawel, ktory swietnie pilotuje wycieczki... |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: mirek57 |
| data dodania: 2011-09-17 20:37:59 |
treść: O namiar na drivera bym poprosił. Właśnie organizuję sobie i żonie sri lanka + Maledivy styczeń 2012.
Jeszcze będę wdzieczny za hotele po drodze i Wasze opinie.
Pozdrawiam |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: Beata & Tomek Globetrotting |
| data dodania: 2011-09-18 10:33:50 |
treść: zgadzam sie ze jesli ma sieduzo czasu to zawsze lepiej samemu wszedzie jezdzic ale jak sie ma 10-12 dni na cala wyspe to koleja czy pociagiem ciezko zrobic takie same odleglosci - dlatego tez my sie zdecydowalismy na kierowce i nie zalowalismy;-) podaje strone naszego i bardzo go polecam.
http://www.srilankantourguide.com/index.html
pozdrawiam,
B |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: mario-mil |
| data dodania: 2011-09-18 11:47:47 |
treść: Od 15-go do 31-go styczna jesteśmy z żoną na SriLance.Kto dołączy aby razem połączyc siły i zorganizować wycieczki po wyspie?? |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| data dodania: 2011-09-20 19:23:36 |
treść: Witam,
ja jestem na Sri lance od 13.01 do 31.01.2012.Cały pobyt mam już zorganizowany.Najpierw objazd ,póżniej pobyt.Objazd zorganizował mi biuro http://www.oceanview-negombo.com/index.html
Według mojej trasy za osobę wyszło po 290$ za 7 dni.Za nocleg,jedzenie,kierowcę,auto,podatek.
Co do pana Pawła to ceny które On proponuję są grubo przesadzone.Tą samą trasę wycenił na 700$.W razie czego pisz na mojego maila
bbandurowski@gmail.com |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: aurox |
| data dodania: 2011-12-01 21:03:26 |
treść: Pomijając kwestię wykupowania takich zorganizowanych wyjazdów, to Ocean View w Negombo ma bardzo pomocnego właściciela. Sam hostel raczej średni, ale obsługa niezwykle pomocna, jako jedyni na całej dłuuuugiej ulicy otworzyli mi bramę o 3 w nocy ratując przed pijanymi tuk-tukowcami i podrzucili na lotnisko :) także polecam. |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: eliu |
| data dodania: 2011-12-09 12:10:09 |
treść: Hej, 3 dni temu wróciłam ze Sri Lanki, więc mogę być pomocna. Byliśmy w 5 osób i wszystko organizowaliśmy sobie na miejscu na własną rękę. Jak już pewnie czytałeś wcześniej ceny poruszania się po wyspie są bardzo tanie. Autobusów jest bardzo dużo, chociaż czasem są przepełnione. Jazda z tymi kierowcami jest lepsza niż na roolocosterze w wesołym miasteczku-trzeba to przeżyć;-) Najdroższy przejazd autobusem z Galle do Colombo kosztował 200LKR(czyli jakieś 5,50zl). Z lotniska do Negombo 20LKR(najpierw trzeba jechać na dworzec koło lotniska darmowym autobusem i później złapać autobus do Negombo). Z Dambulli do Anuradhapury płaciliśmy chyba ok 80LKR. Jechaliśmy tez pociągiem z Kandy do Nanuoya, co kosztowało mniej niż 100LKR. Pordóż trwała jakieś 4 godziny....widoki niezapomniane. Nie pamiętam wszystkich cen, bo przez 2 tygodnie cały czas się przemieszczaliśmy. W Negombo proponowali nam wypożyczenie samochodu z kierowcą za 1200LKR od osoby, ale nie skorzystaliśmy z tego.
Jedzenie również jest bardzo tanie....na 5 osób najtańszy obiad zjedliśmy za 650LKR, a najdroższy 3000-4000LKR. Piwko jest stosunkowo drogie(ok160LKR z butelką), a sklepów z alkoholem nie ma za dużo. Arak kosztuje ok 800LKR (0,7 lub 1l-nie pamiętam).
Noclegi w guesthous'ach to koszt średnio ok 2000LKR za pokój.
Na południu wyspy mogę polecić w Ahangamie Pension Surfing Villa (Pvt.)Ltd., który prowadzi polka-Basia. Świetne miejsce, cudowna właścicielka i przepyszne jedzenie:-) Tu jest ich trona na fb: http://www.facebook.com/profile.php?id=100000414595854#!/pages/Pension-Surfing-Villa-PvtLtd/212549218755311?sk=info
Najdroższe na wyspie są bilety wstępu.
Gdybyś miał jeszcze jakieś pytania to pisz
Pozdrawiam |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: Qdlaty |
| data dodania: 2011-12-19 14:03:26 |
treść: Hej.
Chciałbym jakos w marcu/kwietniu wybrać się na Sri Lanke. Niestety (albo wlasnie stety) tym razem chce pojechac z zona i malym synkiem (bedzie mial akurat rok) wiec chcialem troche bardziej niz mam w zwyczaju zaplanowac wyjazd i inaczej do niego podejsc. Zamiast ukochanej objazdowki myslalem o tym zeby zadekowac sie gdzies w ladnym miejscu i w nmiare (ze wzgledu na Małego) dobrych warunkach i stamtad robic sobie wypady. Czyli zeby miec przyzwoita baze wypadową :)
Możecie coś polecić na taką okoliczność? Czy ten na przykład Pension Villa Surfing bedzie ok? |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: Zbyszek-vikpol |
| data dodania: 2011-12-24 00:27:48 |
treść: Witam,Czy możesz podać trasę jaką wybrałeś za te 290$ od osoby? Lezimy z żoną 30.12.2011 i chętnie bym skorzystał z takiej oferty.Czy kierowca jest jednocześnie przewodnikiem?
Może ktoś byłby chętny dołączyć do takiego objazdu w tym terminie.
|
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: michaq20 |
| data dodania: 2011-12-25 13:41:42 |
treść: lecimy w marcu ( ja i Ewa ) na 2 tyg. hotel Induruwa Bech Resort (dobre opinie i tani). michalmargol@wp.pl |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: tyku |
| data dodania: 2012-02-02 12:26:19 |
treść: Ja moge polecic Ci swietnego kierowce, ktory jest w stanie zalatwic wszystko i w taki sposob, o jakim marzyles :-). Jezdzi bardzo bezpieczne, ma duza wiedze i jest poprostu przesympatycznym czlowiekiem. Nie musisz korzystac z jego uslug podczas calego pobytu na Sri Lance, moze on rowniez zorganizowac krotsze wcieczki.
Nazywa sie Kusumsiri i mowi po angielsku. http://www.kusumsiritravels.com/
kusumsiri vijetunga
Pozdrawiam i zycze udanego urlopu :) |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: karolv15 |
| data dodania: 2012-02-14 10:32:09 |
treść: przypadkiem znalazłem tani lot czarterowy na Sri Lanke z triady za 1990 zł
na 27 luty powrot po 14 dniach
link
http://www.triada.pl/czartery.html
pozdrawiam |
|
dodaj komentarz
|
|
|
|