| |
wszystkie wątki |
wątki bez odpowiedzi
|
dodaj nowy wątek
| posty od najnowszych
KENIA > WRÓCIŁEM Masai Mara Nakuru Amboseli Wulkan Lengai Ngoro Manyara Zanzibar służę radami > forum, porady i informacje
| |
|
| temat: WRÓCIŁEM (Masai Mara, Nakuru, Amboseli, Wulkan Lengai,Ngoro,Manyara,Zanzibar) służę radami
|
|
| autor komentarza: lesniak |
| data dodania: 2011-08-19 10:49:34 |
treść: Wróciłem 16 sierpnia po 17 dniach pobytu. Moja trasa: Nairobi,Masai Mara,Nakuru,Amboseli,Arusha,wulkan Lengai,Ngorongoro,Manyara,Zanzibar (Kendwa,Nungwi). Chętnie pomogę, doradzę w miare nabytej wiedzy.
p.s. FLUGO wielkie dzieki za trafne porady i uwagi. Bardzo mi pomogłeś!!! |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
| temat: WRÓCIŁEM (Masai Mara, Nakuru, Amboseli, Wulkan Lengai,Ngoro,Manyara,Zanzibar) służę radami
|
|
| data dodania: 2011-08-19 11:31:27 |
treść: Witaj
Wyspa stricte rekreacyjna. Jak na folderach długie piekne piaszczyste (biały jak śnieg) plaże. Cała baza atrakcji, parachut, baban,dwa miejsca do nurkowania na rafie koralowej, wyspa z ogromnymi żółwiami, ciepła woda, bardzo duże pływy w ciagu doby. Pobyt teraz (high season) bardzo drogi. Pokój w bungalow przy płaży od 60-70 $ w górę. Hotele od 120$. Wsyzstko ze sniadaniem. Klimat świetny, temperatura ok 30 ale fajny wiaterek, ranki pochmurne. Dojazd. Promomem z Dar Es Salaam. Ja leciałem z Arushy. Tania lokalna linia fly.540.com, lub Precision Air. Leciałem ta pierwszą. Cena z Arushy 147 $ z naibori 209$ w jedną stronę. Ja chcesz cos więcej pisz
Wojtek
|
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: arnie |
| data dodania: 2011-08-20 10:01:59 |
treść: Ja też byłem z nimi,u mnie żadnych przekrętów nie było,co u Ciebie było nie tak,bo w ciemno ich polecam wszędzie-ja miałem wszystko super.
Będziesz pewnie w Mombasie i okolicach,więc poszukaj w necie,popytaj ludzi jakie jest sprawdzone biuro na safari,tsavo west połącz sobie z amboseli-z tego co słyszałem tsavo nie obfituje aż tak w zwierzęta jak masai mara,warto połączyć je z amboseli.
Co do tubylców to ok,poza tym cały czas gdzieś jesteś "chroniona"przez ludzi z którymi jedziesz,czasami aż za bardzo:)
Odwiedz sobie wioskę masajską w amboseli jak bedziecie-nie byłem w amboseli-byłem w okolicach masai mara w takiej wiosce i było super.Tu masz linka do zdjęć z keni i zanzibaru i niczego się nie bój bo szlag trafi Twoje wakacje:)
https://picasaweb.google.com/krzwaw/KeniaTanzaniaZanzibar |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: MoniaD |
| data dodania: 2011-09-13 08:21:34 |
treść: Witam,
Ja wybieram sie 9 Pazdziernika mozesz wypowiedziec sie czy okres jest dobry? Czy nie bedzie deszczowo? i dodatkowe pytanie czy szczepiles sie przeciw zoltej febrze? Ja mialam kilka innych szczepionek i o tej poinformowal mnie lekarz dopiero teraz i raczej nie chcialabym jej brac jako ze jest to juz szczepionka "Zywa" wczesniejsze ktore dostalam byly zmodyfikowane
Z gory dziekuje za info |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| data dodania: 2011-08-20 11:36:32 |
treść: Czesc Arnie. Hotel w Nairobi, ktory Albert zabookował miał byc w cenie calego safari. Na miejscu okazało się ,ze mamy płacić. Poprosilismy o przebookowanie biletow lotniczych na Zanzibar, powiedział nie ma problemu, załatwione. Na lotnisku w Kilimanjaro o niczym nie wiedzieli. Dzieki łapówce dla pracownika fly 540 polecielismy. Jesli chodzi o drivera był świetny i całe 6-dniowe safari było fantastyczne. Biuro polecane jest przez wielu, nie chce tego burzyć zalecam tylko ostrożność i konsekwencję w negocjacjach. |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: senia |
| data dodania: 2011-08-20 16:42:18 |
treść: Dzięki. Rozeznawałam w polecanym tutaj Australken. trochę wydaje mi się drogo. bać to się nie boję, ale wolę wiedzieć co mnie czeka. Jedziemy we dwie z koleżanką. Szukamy jekiejś dwójki ludzi lub jednej osoby, żeby było raźniej i weselej... Lecimy do Nairobi, stamtąd na safari, potem na Zanzibar i jeszcze, po drodze, w Egipcie na pustynię. Sprawdzę wyceny z polecanej przez Was agencji. Pozdrawiam |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| data dodania: 2011-09-16 15:11:25 |
treść: Trudne pytanie. Nie wiem które parki i na ile dni. Polecam zdecydowanie Masai Mara (Kenia) albo Serengeti (Tanzania). Nie byłem w żadnym Tsavo.
Co do kasy. Musisz liczyć ok 120-130 usd na osobę na dzien i to po negocjacjach + własne wydatki. One nie są wielkie bo tam niewiele jest do kupowania. Lokalne pamiątki kupuj na bazarach a i tak nie są tanie. Tutejsi sprzedawcy są rozpieszczeni przez bogach turystów z USA, Kanady, Australii, Rosji. |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| data dodania: 2011-09-18 13:49:31 |
treść: Cześć Gozer
Najlepiej pojechać grudzień-luty lub czerwiec-sierpień. |Jechać koniecznie w głębi lądu (Kenia, Tanzania). Jesli chcesz morze to tylko Zanzibar, który pod tym względem jest świetny. Nie jedź do Mombasy. Jesli biuro to Rainbow lub Itaka, choć najlepiej indywidualnie, wtedy zobaczysz najwięcej i to co chcesz. Jesli masz pytania pisz. Wojtek |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: artur.w |
| data dodania: 2011-09-19 15:55:41 |
treść: @ lesniak. Ale co masz do zarzucenia Mombasie? Ok, jeżeli chodzi o średni standard hoteli, to być może Zanzibar jest nieco lepszy (ale też wydatnie droższy). Poza tym nie widzę, co mozna negatywnego "zarzucić" Mombasie. Odnośnie biur podróży, polecam też przejrzeć strony biur niemieckich. Niestety czesto TE SAME oferty co w Polsce, z Niemiec sa o 10 - 20% tańsze... |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: Gozer |
| data dodania: 2011-10-05 14:52:35 |
treść: ..no ja wiem że tu pęłno fotek ale raczej to fotki pokazowe a aj bym chciał zobaczyć to z innej beczki no wiecie o co chodzi:):) fotka kibla pokoju jedzenia i takie tam tu ich nie znajdę a te co pokazują w biurach podróży to wiecie???
...to kto ma takie i się pochwali bo w ciemno nie jadę a chcę jechać z rodzinką i kilkoma znajomymi i nie chciał bym być pożarty przez miejscowych kucharzy he he:):) |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: swift |
| data dodania: 2011-10-05 17:55:28 |
treść: Gozer chłopie - ręce opadają jak czytam Twojego posta. Po co zawracasz sobie głowę Kenią - Egipt czy Kanary stoją otworem .Tam na pewno będziesz miał równe fugi na kafelkach itd, Ja wróciłem przedwczoraj z 6 - tej wyprawy do Kenii i żyję. A takiego jedzenia , takich extra warunków i obsługi nie miałem nigdzie na świecie Ale nie wpadłem na pomysł, zeby robić fotki w sraczu, choć nie jeden z nas chciałby taki mieć w domu. Ale załuję ,ze nie robiłem zdjęć jedzeniu - langusty, owoce morza, kilka gatunków ryb, mięsa - to robi wrażenie. SCORPIO VILLAS - Malindi |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: annowi |
| data dodania: 2011-10-06 10:42:51 |
treść: Nawet jak kafelek jest krzywy łazience i nie ma czasem wody jest cudnie , człowieku ! ja bym tylko tam leciała ale świat jest taki piękny i różny że wszystkiego trzeba zobaczyc Ja zakochałam się w Afryce , na drugi rok jadę do polecanego hotelu na Malindi , bo tam jest cudownie , |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: elgora |
| data dodania: 2011-12-10 13:39:36 |
treść: Witam
Wróciłam trzy tygodnie temu z Kenii z miejscowości Malindi. Wyjazd na dwudniowe safari + blue safai kupiłam w lokalnym biurze i z czystym sumieniem mogę polecić Richiego który organizuje safari. Chłopak jest bardzo solidny i spełni wszystkie oczekiwania. Ceny o połowe niższe niż u rezydentów. Dla zainteresowanych podaję kontakt do Richiego +254721794177 można kontaktować się już z Polski (preferowane smsy). Dwudniowe safari plus blu safari kosztowało mnie 270 dolarów od odoby a nocleg był w trakcie safari w eleganckim hotelu. Pozdrawiam |
|
dodaj komentarz
|
|
|
|