| |
wszystkie wątki |
wątki bez odpowiedzi
|
dodaj nowy wątek
| posty od najnowszych
KENIA > Safari w Kenii > forum, porady i informacje
| |
|
| temat: Safari w Kenii
|
|
| autor komentarza: michałgalander |
| data dodania: 2011-08-23 10:47:23 |
treść: Poszukuję namiarów na sprawdzonych lokalnych przewodników, którzy są w stanie zorganizować Safari wraz z noclegami w parkach narodowych Kenii- Amboseli, Masai Mara , Tsavo etc. |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: artur.w |
| data dodania: 2011-09-02 22:22:27 |
treść: Trzy dni temu wrocilem z Kenii. 3 dniowe safari na Tsavo i Amboseli zorganizowalem z Kennedy Safaris ( http://www.kennedy-safaris.com ). Ceny nie byly wygorowane, a Van byl na wylacznosc ( 3 osoby plus kierowca). Zahaczylismy m.in. wodospady Lugarda, Crocodile Point, wyschniete koryta doplywow Voi... a w Amboseli Observation Hill. W niektorych z tych miejsc mozna opuscic pojazd. Reasumujac, polecam ta firme (oczywiscie co do ceny, mozna a nawet nalezy sie potargowac) |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: arnie |
| data dodania: 2011-09-03 17:22:32 |
treść: jechałem z safarihomeadventure-wszystko było ok-4 dni-3 dni w masai mara plus 1 dzien w lake nakuru,wyżywienie,1 dzien hotel- 2 noce w namiocie z łazienką(wiadomo,że polową),transfery wliczone-3 dni w masai mara-6 w aucie-miejsce przy oknie gwarantowane-w lake nakuru byliśmy tylko we dwójkę
Pozdr |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| data dodania: 2011-09-03 17:23:22 |
treść: aha cena za 4 dni=440 $,mają stronę w necie-kontakt mailowy,wszystko załatwione w polsce przez net. |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: lesniak |
| data dodania: 2011-09-04 17:16:30 |
treść: Witajcie.
Miesiac temu wróciłem z Kenii i Tanzanii. Z polecenia arniego też byłem z www.safarihomeadventure.com. Też polecam tą firmę. Właściecielem jest Albert Ouko. Bardzo dokłądnie sprecyzujcie z nim cenę i program. Pytajcie o kierowcę o imieniu Lauwee.
Do trasy koniecznie park Masai Mara. Tam jest zdecydownie najwięcej zwierząt. W razie pytań służę radami. Moja trasa Masai Mara, Nakuru,Amboseli, wulkan Lengai,Ngorongoro,Manyara, Zanzibar |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| data dodania: 2011-09-14 14:39:31 |
treść: Witaj. Zapłaciłem 350 Eur/osobę. Czyli za trzy osoby dało to sumę 1050 Eur. Choć wydaje się, że jeszcze trochę można było ponegocjować. W każdym razie wyprawa warta tej ceny, biorąc pod uwagę niezależność wyboru trasy, noclegów, elastyczne podejscie do programu, czyli zmiany realizowane na nasze życzenie. Pozdrawiam |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: womANN |
| data dodania: 2011-09-14 22:14:54 |
treść: Ja załatwiłam safarii u tubylców na plaży w Diani Beach. 2 dni Tsavo West i Salt Lick za 275e od osoby. Polecam...
Poniżej nasze fotki
http://www.flickr.com/photos/mkorbanski/sets/72157627546562685/ |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: MoniaD |
| data dodania: 2011-09-15 08:49:40 |
treść: hmmm to nam Keneddy wycenilo ponizszy program na 1300€ od osoby ;-/
2 osoby w jeepi'ie - troche drogo chyba jednak poszukamy czegos na miejscu
1st day fly from mombasa to nairobi,meet your driver and visit giraffe farm ,elephant farm,lunch on the way to masai mara,2 nights in masai mara in a luxury camp www.elangataoleraicamp.com,
3rd day drive to lake nakuru, in nakuru lodge,
4 th day drive to amboseli in sentrim camp.
5th day drive to momasa lunch in voi town,
|
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| data dodania: 2011-09-15 09:33:36 |
treść: Hej, jeszcze zaptam byles z Kennedym czy z africahomeadventure? Czy w cene wliczone byly noclegi i lot 540 (skad -dokad) ? Dziekuje za info |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| data dodania: 2011-09-15 12:33:51 |
treść: Twoje safari to zupełnie inna bajka. My bylismy tylko 3 dni a nie 5, z vanem zamiast jeepa, bez przelotu do Nairobi. To wszystko robi znaczna różnicę w cenie. Ale zwróć uwagę na warunki safari. Możesz zbić cene wybierając na noclegi np. wydzielone miejsca kempingowe na terenie parku narodowego (czyli gotowe namioty ale bez troche luksusowej infrastruktury typu osobna łazienka itp). Tam też jest super atmosfera choć warunki nieco spartańskie (i grunt trzeba mieć własny spiwór). Przede wszystkim na tym oszczędzają operatorzy oferując zdecydowanie tańsze safari. Pamietać trzeba, ze nocleg za osobę w lepszym lodge lub campie to wydatek ponad 100$ za noc. Ale patrząc z drugiej strony, jak warunki są przesadnie luksusowe, to po prostu nie czuć w pełni atmosfery safari :) I jeszcze o ile pozwolisz, jedna rada z mojej strony: nie przesadzaj z iloscia uczestników w jednym samochodzie. Naprawdę 4 osoby to jest max, nawet w jeepie. Czytając jeszcze Twój watek odnośnie szczepien i żołtej febry: prawde mówiac żołtej książeczki nikt w Kenii nie wymaga, ale warto ją mieć. W razie czegoś nieprzewidzianego, nagłych dolegliwosci, kazdy miejscowy lekarz woli wiedziec na co była dana osoba zaszczepiona, a te informacje są wpisane w ksiażeczce. |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| data dodania: 2011-09-15 13:37:12 |
treść: Artur
Dziekuej za wszytsko info widze, ze jestes w temacie ;) pozwole sobie w razie potrzeby jeszcze nie raz skorzystac z Twojej wiedzy :D do wyjazdu jeszcze 3 tyg wiec troszke Cie jeszcze moge pomeczyc ;) |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| data dodania: 2011-09-15 15:06:47 |
treść: Z największą przyjemnością Monika :) czesto zagladam na te kenijskie wątki, wiec w razie co, postaram sie o szybki odzew na zapytanie :D |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| data dodania: 2011-09-15 17:00:38 |
treść: Byłem z afrcahomeadventure i jak już wielokrotnie pisałem było wszystko w porządku,były to 4 dni masai mara i lake nakuru,pierwszy dzień byliśmy sami(2 osoby) z kierowcą,kolejne dni dołaczyły 4 osoby,nie robiło to nam żadnej różnicy bo każdy miał gwarantowane tzw window seat i siedziało nas 2 w jednym rządku,transfery w cenie,wyżywienie-nocleg w masai mara w namiotach z łazienką,światłem etc-czysta pościel,łóżka-strażnicy masajowie-czad:)!blisko wiosek masajskich-bo też byliśmy.Nie chciałbym siedzieć w tzw.lodge bo nie poczułbym tego dreszczyka a naprawdę warto było:)
zaplaciliśmy 440 $ za osobę.
loty liniami flycoś tam etc na zanizbar i wszystko dalej robiliśmy we własnym zakresie.
Pozdr |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| data dodania: 2011-09-16 08:19:25 |
treść: Jesli chodzi o sierociniec dla słoni i giraffe center plus dom karen blixen-można podejść do taksówkarza któych pełno w centrum nairobi,dogadać się z ceną-on na was wszędzie poczeka-weżmie kilkukrotnie mniej niż agencja.Agencje nie zbierają aż tylu ludzi w te miejsca żeby jeżdzić codziennie,więc ceny mają olbrzymie bo zazwyczaj jest to private tour. |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: caro.m7 |
| data dodania: 2011-10-01 18:14:10 |
treść: KENIA - SAFARI http://besttourssafaris.bnx.pl WARTO ZERKNĄĆ, JA KORZYSTAŁAM I BYŁO NIEŹLE :) |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: senia |
| data dodania: 2011-10-02 11:47:17 |
treść: Napisz coś więcej, pls. Namioty czy lodge? jaka trasa? jaka kasa :-)? |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: elgora |
| data dodania: 2011-12-10 13:32:15 |
treść: Witam
Wróciłam trzy tygodnie temu z Kenii z miejscowości Malindi. Wyjazd na dwu dniowe safari + blue safai kupiłam w lokalnym biurze i z czystym sumieniem mogę polecić Richiego który organizuje safari. Chłopak jest bardzo solidny i spełni wszystkie oczekiwania. Ceny o połowe niższe niż u rezydentów. Dla zainteresowanych podaję kontakt do Richiego +254721794177 można kontaktować się już z Polski (preferowane smsy). Pozdrawiam |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: elgora |
| data dodania: 2011-12-10 13:36:32 |
Wróciłam trzy tygodnie temu z Kenii z miejscowości Malindi. Wyjazd na dwudniowe safari + blue safai kupiłam w lokalnym biurze i z czystym sumieniem mogę polecić Richiego który organizuje safari. Chłopak jest bardzo solidny i spełni wszystkie oczekiwania. Ceny o połowe niższe niż u rezydentów. Dla zainteresowanych podaję kontakt do Richiego +254721794177 można kontaktować się już z Polski (preferowane smsy). Dwudniowe safari plus blu safari kosztowało mnie 270 dolarów od odoby a nocleg był w trakcie safari w eleganckim hotelu. Pozdrawiam |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: bielu22 |
| data dodania: 2011-12-15 21:24:25 |
treść: Witam, w styczniu jadę do Kenii, negocjowałam 2 dniowe safari West, East Tsavo z JT safari 250 $ za osobę, czy to nie za drogo, bo znajoma ostatnio wróciła z Kenii i płaciła w innym biurze 200 $ za osobę, proszę o informację, pozdrawiam |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: colcolcol |
| data dodania: 2011-12-20 18:26:51 |
treść: Tez słyszałem o cenie 200$, sam płaciłem 300 :( , ale ... po powrocie nie będzie Ci żal nawet 400$. Zabierz jakieś ołówki, zeszyty, długopisy, czy ewentualnie słodycze. To nie jest kraj ludzi bogatych i o ile w krajach arabskich jest się nagabywanym o napiwki to w Kenii raczej tego nie uświadczysz. Biedni, ale honorowi... |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: flugo |
| data dodania: 2011-12-20 20:36:56 |
treść: to zależy gdzie śpisz- 200 usd? wstep w 2012 do tsavo east to 65 usd, do tsavo west 65 usd, zostaje 70 usd na transport, zarcie, nocleg... |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: slobcia |
| data dodania: 2011-12-22 09:15:26 |
treść: witam
My korzystalismy z lokalnego biura podrózy-http://www.jawamusafaris.com/
tzw. James Bond:) naprwdę SERDECZNIE POLECAM! BARDZO rzetelny człowiek. Bylismuy w Tsavo i Amlboseli-3 dni. płaciłam 270 euro/osoba. |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| data dodania: 2012-03-07 09:41:06 |
treść: Wróciłam z Kenii. Polecam biuro www.australken.com. Pełna profeska. Czulismy się bardzo bezpiecznie, komfortowo, chociaż to było budget safari.
Polecam. |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| data dodania: 2012-03-08 08:37:53 |
treść: Pytasz o znaczenie słowa "budget" czy o kwotę? Kwota jest oczywiście kwestią do negocjacji. Należy liczyć się z wydatkiem 160-170 USD/ os/dzień. Dotyczy to safari organizowanego dla 2 osób. W cenie jest wszystko oprócz tipów dla przewodnika i kucharza. Opcjonalnie, jeśli się chce mozna odwiedzać wioski po 20USD za wstęp. Jeśli chcesz więcej info napisz na nakurusafari@wp.pl |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: rgondek |
| data dodania: 2012-03-20 12:33:04 |
Jeżeli ktoś potrzebuje kontakt do zaufanego i nie drogiego człowieka z Kenii, który organizuje zarówno Safari, jak i trekkingi na Mount Kenyę proszę o kontakt mejlowy: gerber@gerber.d7.pl. Mogę polecić zaufanego znajomego z Kenii, z którym podróżowałem.
Ze spokojnym sumieniem mogę go polecić. Robi to naprawdę porządnie i niedrogo. O tym jak wyglądała wyprawa przez niego zorganizowana można przeczytać na mojej stronie internetowej ( www.gerber.d7.pl ) w relacji pt. "W drodze na najwyższe szczyty Afryki - Kenia Uganda 2012"
Warto polecać sprawdzonych i uczciwych ludzi.
Pozdrawiam
Gerber |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: marta_i_adam |
| data dodania: 2012-03-23 11:55:03 |
treść: Byliśmy w Kenii w 03.2012. Rejon Diani. Safari kupilismy na plazy od Franco - (Rogers Franco Kilonzo) uczciwy, pracowity i dbajacy o samopoczucie przewodnik. Jak go poznać? tu ma swoja strone, ale zdjecie to jakies kosmiczne wstawil: [www.dianikenyasafaris.com] - na plazy wyglada jak człowiek :-) charakterystyczna jest broda - takie 2 kucyki. Mozna go spotkac na plazy przy hotelu Leisure Lodge, Diani Reef, Diani Beach Resort, Leopard Beach i chyba na całej plazy Diani dziala. Bylismy 2 dni w Tsawo East i 0,5 dnia na wyspie Wasini+ delfiny. (za obie wycieczki dla 2os. zapłaciliśmy 750$, w tym samo Wasini było za około 200$. Można było sie jeszcze targowac, ale sympatyczny był, to dalismu mu zarobic). Z Franco mozna kontaktowac sie mailowo (zna angielski i niemiecki) - francorfk@yahoo.com albo umowic sie telefonicznie na miejscu, proponuje zadzwonic z recepcji +254733651543, albo wyslac SMS'a. Na plazy tez go znają, wystarczy zapytac tubylca, zadzwoni, a Franco na pewno sie zjawi. |
|
dodaj komentarz
|
|
|
|