| |
wszystkie wątki |
wątki bez odpowiedzi
|
dodaj nowy wątek
| posty od najnowszych
UKRAINA > Ukraina samochodem > forum, porady i informacje
| |
|
| temat: Ukraina samochodem
|
|
| autor komentarza: namor39 |
| data dodania: 2011-09-10 15:46:12 |
treść: Moge odpowiedziec na pytania - Ukraina samochodem. Przejechalem ok. 4 tys. km ( Lwow, Kamieniec Podolski, Chocim, Krym). Jezeli ktos ma pytania - chetnie odpowiem... |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: Vioromeo |
| data dodania: 2011-10-03 12:34:06 |
treść: Mam pytanie: Ile moge przebywac samochodem na Ukrainie? Czytalem ze do 2 miesiecy a co potem? Raz na 2 miesiace trzeba na granice jechac czy 2 miesiace w roku moge tam przebywac, jak to jest? |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: szpak |
| data dodania: 2011-10-03 21:07:36 |
treść: Obywatel RP ma prawo przebywać na Ukrainie do 180 dni, samochód zaś może użytkować do 60 dni. Po tym okresie samochód musi opuścić terytorium Ukrainy albo należy dokonać odprawy czasowej (w przypadku legalnego prawa do pracy, kontraktu itp.). |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: romulus |
| data dodania: 2012-05-05 09:31:13 |
treść: Witam serdecznie, Jake w sierpniu 2012 na Krym na 3 tygodnie z dziećmi ( dwie rodziny) a jako że najmłodsze dzieci mają po 4 lata to choć są zaprawione w jeżdzeniu mam pewne obawy... Ile faktycznie godzin trzeba liczyć na dojechanie na Krym (z centralnej Polski) uwzględniając samą jazdę i postój na granicy. Musimy zdecydować czy drogę rozłożymy na 2 czy na 3 dni.... A jak sprawa z noclegiem po trasie... są jakieś moteliki z szansami na 12 miejsc bez rezerwacji wcześniej czy raczej rezerwować.... ale wtedy będziemy po trasie zależni od rezerwacji a nie chęci do jazdy...pozdrawiam |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| data dodania: 2012-05-10 23:43:48 |
treść: Witam, podam czas jazdy powrotnej - z Aluszy do przejscia Zosin - wyjazd 5.00, na granicy 21.00. Krotkie postoje, przestrzegajac przepisow. Granica to loteria i widzimisie celnikow, wjezdzajac do Ukrainy przez Hrebene - 8 godzin stania, powrot Zosin - 11 godz. Jest duzo moteli, hoteli ale ja nie korzystalem... Pozdrawiam |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: romulus |
| data dodania: 2012-05-15 23:25:11 |
treść: świetny czas ... wyszło mi 16 godzin na 1300 km ... średnia 80km/h... zaskakujaco nawet dobry... czym jechałeś? Choć skoro jazda była przepisowa nie ma to znaczenia... jaka trasa jechałeś...? |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| data dodania: 2012-05-16 11:28:06 |
treść: Z Aluszy przez Kherson do Mykolaiva, dalej P06 do M05 nastepnie P18 do Zytomierza, potem M06 do Rywna i H22 przez Luck do granicy. M05 i M06 sa to autostrady a raczej drogi ekspresowe... Z Aluszy wyjechalismy wczesnie rano, poniewaz droga jest waska i bardzo zatloczona w ciagu dnia... Od Khersona do autostrady M05 szeroka, na podjazdach sa dwa pasy w jednym kierunku. Najgorszy odcinek to Luck - granica!!! Sam Luck slabo oznakowany i duzo objazdow a szosa do granicy do jedna dziura na drugiej... Pozostale drogi - nawierzchnia dobra i bardzo dobra. Ukraincy z daleka daja sygnaly swietlne o potrolach milicji. Prawie wszystkie miasta maja obwodnice (oprocz Lucka ) dlatego nie traci sie czasu na centra miast. Mnie wyszlo 1236 km. |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| data dodania: 2012-05-21 14:52:41 |
treść: Ukraina wydaje sie byc krajem bezpiecznym, po Lwowie i Krymie chodzilismy poznymi wieczorami i w nocy, i nie spotkalismy sie z zadnymi oznakami niebezpieczenstwa. Sa w Lwowie lokale nacjonalistyczne - tylko dla Ukraincow - gdzie mozemy byc niemile widziani...
Patroli milicji - tyle samo co w Polsce - w drodze na Krym trzy patrole, powrot - jeden. Nie bylismy zatrzymywani dlatego nie mam w tej dziedzinie doswiadczenia. Raz przypadkowo zjechalem na parking aby przesledzic dalsza droge - podjechaly do mnie dwa radiowozy, w sposob bardzo kulturalny funkcjonariusze doradzili mi jakimi drogami lepiej nie jechac, a jakie sa w dobrym stanie... Bylo to w okolicach Chocimia, a tam oznakowanie drog nie jest na najwyzszym poziomie...hehehe.
Pozdrawiam. |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: marcyl |
| data dodania: 2012-05-21 16:28:20 |
treść: a to miła niespodzianka bo słyszałem,że co 20 km 2$ trzeba oddawać , a jak z samochodem tzn jest gdzie bezpiecznie zaparkować/ |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| data dodania: 2012-05-21 17:03:28 |
treść: Przed wyjazdem tez roznych opinii sie naczytalem...
Z tego, co dowiedzialem sie od mieszkancow Ukrainy, jest bardzo malo kradziezy samochodow, mozna spokojnie zostawiac na parkingach. Oczywiscie, jak w calym swiecie - wszedzie znajda sie amatorzy cudzej wlasnosci.
A z drugiej strony - na Krymie (Krym ma autonomie) takie fury jezdza, ze w zadnym innym miejscu na swiecie nie ma ich tyle... A troche po swiecie jezdze!!!! Krym do tanich nie nalezy, jezyk urzedowy to rosyjski, a Rosjan wiecej niz Ukraincow... I napewno to nie sa ci biedni!!! |
|
dodaj komentarz
|
|
|
|