Forum dyskusyjne
Wybierz temat dyskusji:
Wybierz kraj:

wszystkie wątki | wątki bez odpowiedzi | dodaj nowy wątek | posty od najnowszych

WłOCHY > Proszę o pomoc- pierwszy wyjazd za granicę WŁOCHY > forum, porady i informacje

temat: Proszę o pomoc- pierwszy wyjazd za granicę! WŁOCHY
autor komentarza: arkadius0603
data dodania: 2011-12-12 01:00:06
treść:
Witam serdecznie wszystkich użytkowników,

Jestem nowym członkiem społeczności- natrafiłem na stronę oraz forum otóż postanowiłem zmienić coś w swoim życiu- przemóc się i polecieć pierwszy raz samolotem- zacząć podróżować:)
Chcę wybrać się do Rzymu- czytałem już wiele wątków na temat Włoch ale ten najbardziej mnie interesujący był z 2008 roku więc niektóre informacje podejrzewam są już nieaktualne. Bedzie to moja pierwsza podróż zagraniczna stąd rodzące się we mnie obawy. Zastanawiam się między lotem na własną rękę i noclegiem też na własną rękę czy może lepiej zdecydować się na biuro podróży. Zaznaczam, że chciałbym wybrać się tam na 4-5 dni. Nie wiem też czy miesiąc luty, marzec to miesiąc odpowiedni bo średnia temperatura w Rzymie w tym czasie to ok 10 st C. Byłbym wdzięczny wszystkim życzliwym za ogólne wskazówki jak i polecenie jakiegoś niedrogiego noclegu w dogodnym miejscu w Rzymie. Jestem studentem więc nie stać mnie na apartamenty po 100 euro za osobę;)

Pozdrawiam
dodaj komentarz
autor komentarza: krukski
data dodania: 2011-12-12 06:36:30
treść:
Hej! Pomyśl co chcesz zobaczyć w Rzymie i pojedz tam sam bez biura podróży, zakup dobry przewodnik np Lonely Planet. Rzym nie jest tani, ja byłem tam w ubiegłym roku w sierpniu, mieszkaliśmy w dwójce za około 25€. Ceny hosteli możesz sprawdzić na stronie Hostelworld. Z lotniska do Rzymu pojedz autobusem Terravita(najtaniej). Powodzenia:)
dodaj komentarz
autor komentarza: arkadius0603
data dodania: 2011-12-12 10:12:34
treść:
a jak z tą pogodą w lutym? bo czytalem różne opinie- jedni pisali ze chodzili w koszulkach a inni zupełnie odwrotnie. Wiadomo, że to zależy własnie od pogody ale można się tam spodziewać śniegu czy mrozu w tym okresie? Może to idiotyczne pytanie ale nie mam o tym pojęcia;)
dodaj komentarz
autor komentarza: krukski
data dodania: 2011-12-14 12:54:08
treść:
Sprawdź w internecie pogodę w Rzymie w okresie w którym sie wybierasz a pózniej im bliżej wyjazdu sprawdź jeszcze raz.
dodaj komentarz
autor komentarza: Smok-1
data dodania: 2011-12-14 18:55:59
treść:
Z pogodą ciężko trafić, szczególnie jeśli weźmie się pod uwagę aktualne anomalie pogodowe. Możesz na pewno założyć, że będzie znacznie cieplej niż w Polsce, a zamiast śniegu prawdopodobnie popada deszcz. Ja byłem w grudniu i w Polsce było -20, a tam ostatniego dnia 25 stopni i piękne słoneczko ..
dodaj komentarz
autor komentarza: SypiącaSię
data dodania: 2011-12-29 11:53:07
treść:
A może weź pod uwagę couchsurfing? Świetna opcja zwłaszcza dla studentów :) Na pewno będzie tanio, a nowe znajomości moga okazac się bezcenne.
dodaj komentarz
autor komentarza: Instinct29
data dodania: 2012-01-09 15:11:47
treść:
Przed wyjazdem polecam zaopatrzyc sie w GPS Mobile Guide dostepny na telefony komorkowe. Sa tam dobrze opisane atrakcje Rzymu.
dodaj komentarz
autor komentarza: kanzashi
data dodania: 2012-01-13 16:27:52
treść:
Można szukać taniego noclegu przez... parafię. Każdy ksiądz ma znajomego w Rzymie, który z kolei wie że np. u salezjanów czy kogokolwiek innego są wolne pokoje w danym terminie. Jeśli nie - to można próbować w ostatniej chwili przez booking.com, dwa - trzy dni przed planowanym przyjazdem hotele opuszczają ceny, bo lepiej sprzedać pokój za połowę niż żeby stał pusty.
Natomiast co do zwiedzania to zapraszam tutaj:
http://www.zgodzinski.com/zosienka/kategoria/zwiedzanie/page/13/ wprawdzie spędziłam w Rzymie kilka dni więcej, ale myślę że można wybrać nie konkretne zabytki, tylko trasy.
dodaj komentarz
autor komentarza: doceanjo
data dodania: 2012-01-16 17:29:14
treść:
WITAJ, mieszkam we wloszech , w rzymie UWAZAJ ,mnie oszukano w kantorze w watykanie,
polecam slownik wloski, kilka slowek, musisz znac, oni po ang nie mowia!!
zym jest b,drogi, 2 os na dwie noce w 2010 hotel baltic- okolo 300 400 euro nas wynioslo tylko ze sniadankiem, pokoje male, ale urocze.blisko do metra, do stacji, mozna powiedziec niedaleko centrum.zrobilismy rzym i watykan -caly wg mapy PIESZO, nie daj sie naciagnac na przewodnikow ,sa drodzy ,pokaza ci 2 zabytki, a wystarczy ze sam przestudiujesz mape .zabytki, jeden na drugim wiec pieszo polecam:)
dodaj komentarz
autor komentarza: Edgarek
data dodania: 2012-01-16 22:18:14
treść:
Tak z ciekawości pytam, skoro mieszkasz we Włoszech to co wymieniałaś w kantorze w Watykanie?
dodaj komentarz
autor komentarza: doceanjo
data dodania: 2012-01-20 15:53:04
treść:
funty na euro, zarabiam w funtach , mieszkam tutaj.pozdrawiam
dodaj komentarz
autor komentarza: annowi
data dodania: 2012-01-20 16:22:27
treść:
instinck29 prosze napisz co to jest GPS MOBILE GUIDE chyba fajna sprawa , pozdrawiam
dodaj komentarz

Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy. Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum. Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu. Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl . Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
2. Zaloguj się (na każdej stronie)
3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]