| |
wszystkie wątki |
wątki bez odpowiedzi
|
dodaj nowy wątek
| posty od najnowszych
WłOCHY > Proszę o pomoc- pierwszy wyjazd za granicę WŁOCHY > forum, porady i informacje
| |
|
| temat: Proszę o pomoc- pierwszy wyjazd za granicę! WŁOCHY
|
|
| autor komentarza: arkadius0603 |
| data dodania: 2011-12-12 01:00:06 |
treść: Witam serdecznie wszystkich użytkowników,
Jestem nowym członkiem społeczności- natrafiłem na stronę oraz forum otóż postanowiłem zmienić coś w swoim życiu- przemóc się i polecieć pierwszy raz samolotem- zacząć podróżować:)
Chcę wybrać się do Rzymu- czytałem już wiele wątków na temat Włoch ale ten najbardziej mnie interesujący był z 2008 roku więc niektóre informacje podejrzewam są już nieaktualne. Bedzie to moja pierwsza podróż zagraniczna stąd rodzące się we mnie obawy. Zastanawiam się między lotem na własną rękę i noclegiem też na własną rękę czy może lepiej zdecydować się na biuro podróży. Zaznaczam, że chciałbym wybrać się tam na 4-5 dni. Nie wiem też czy miesiąc luty, marzec to miesiąc odpowiedni bo średnia temperatura w Rzymie w tym czasie to ok 10 st C. Byłbym wdzięczny wszystkim życzliwym za ogólne wskazówki jak i polecenie jakiegoś niedrogiego noclegu w dogodnym miejscu w Rzymie. Jestem studentem więc nie stać mnie na apartamenty po 100 euro za osobę;)
Pozdrawiam |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: krukski |
| data dodania: 2011-12-12 06:36:30 |
treść: Hej! Pomyśl co chcesz zobaczyć w Rzymie i pojedz tam sam bez biura podróży, zakup dobry przewodnik np Lonely Planet. Rzym nie jest tani, ja byłem tam w ubiegłym roku w sierpniu, mieszkaliśmy w dwójce za około 25€. Ceny hosteli możesz sprawdzić na stronie Hostelworld. Z lotniska do Rzymu pojedz autobusem Terravita(najtaniej). Powodzenia:) |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: arkadius0603 |
| data dodania: 2011-12-12 10:12:34 |
treść: a jak z tą pogodą w lutym? bo czytalem różne opinie- jedni pisali ze chodzili w koszulkach a inni zupełnie odwrotnie. Wiadomo, że to zależy własnie od pogody ale można się tam spodziewać śniegu czy mrozu w tym okresie? Może to idiotyczne pytanie ale nie mam o tym pojęcia;) |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: Smok-1 |
| data dodania: 2011-12-14 18:55:59 |
treść: Z pogodą ciężko trafić, szczególnie jeśli weźmie się pod uwagę aktualne anomalie pogodowe. Możesz na pewno założyć, że będzie znacznie cieplej niż w Polsce, a zamiast śniegu prawdopodobnie popada deszcz. Ja byłem w grudniu i w Polsce było -20, a tam ostatniego dnia 25 stopni i piękne słoneczko .. |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: kanzashi |
| data dodania: 2012-01-13 16:27:52 |
treść: Można szukać taniego noclegu przez... parafię. Każdy ksiądz ma znajomego w Rzymie, który z kolei wie że np. u salezjanów czy kogokolwiek innego są wolne pokoje w danym terminie. Jeśli nie - to można próbować w ostatniej chwili przez booking.com, dwa - trzy dni przed planowanym przyjazdem hotele opuszczają ceny, bo lepiej sprzedać pokój za połowę niż żeby stał pusty.
Natomiast co do zwiedzania to zapraszam tutaj:
http://www.zgodzinski.com/zosienka/kategoria/zwiedzanie/page/13/ wprawdzie spędziłam w Rzymie kilka dni więcej, ale myślę że można wybrać nie konkretne zabytki, tylko trasy. |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: doceanjo |
| data dodania: 2012-01-16 17:29:14 |
treść: WITAJ, mieszkam we wloszech , w rzymie UWAZAJ ,mnie oszukano w kantorze w watykanie,
polecam slownik wloski, kilka slowek, musisz znac, oni po ang nie mowia!!
zym jest b,drogi, 2 os na dwie noce w 2010 hotel baltic- okolo 300 400 euro nas wynioslo tylko ze sniadankiem, pokoje male, ale urocze.blisko do metra, do stacji, mozna powiedziec niedaleko centrum.zrobilismy rzym i watykan -caly wg mapy PIESZO, nie daj sie naciagnac na przewodnikow ,sa drodzy ,pokaza ci 2 zabytki, a wystarczy ze sam przestudiujesz mape .zabytki, jeden na drugim wiec pieszo polecam:) |
|
dodaj komentarz
|
|
|
|