Forum dyskusyjne
Wybierz temat dyskusji:
Wybierz kraj:

wszystkie wątki | wątki bez odpowiedzi | dodaj nowy wątek | posty od najnowszych

INDIE > Wiza do Indii > forum, porady i informacje

temat: Wiza do Indii
autor komentarza: talia
data dodania: 2011-12-17 17:52:22
treść:
Słuchajcie, mam pytanie w sprawie wypełnienia wniosku wizowego do Indii, gdyby ktoś mógł pomóc:
- kraje, z których nastąpi wjazd do Indii - jeśli lecę Gdańsk-Kopenhaga-Helsinki=Delhi, to wpisać ostatni kraj, czyli Finlandię, czy Polskę?
- nr tel. aplikującego i sponsora - tu coś wypełniać?
- miejsca pobytu w Indiach - wystarczy podać miasta, czy nazwy hoteli też?
Dzięki za pomoc.
dodaj komentarz
autor komentarza: Jadu
data dodania: 2011-12-17 19:02:08
treść:
wniosek wypełniasz tak jak pytają,
czyli - jak sama trasa wskazuje do Delhi przylecisz z FINLANDII a nie z Polski czy z Danii, - numer telefonu aplikującego wystarczy ze podasz swój, mogą do Ciebie zadzwonić jak będą tego potrzebować, - miejsca pobytu to jak sama treść wskazuje to miejsca a nie nazwy hoteli
dodaj komentarz
data dodania: 2011-12-17 20:24:12
treść:
Dzięki za ekspresową odpowiedź. Wolałam się upewnić.
dodaj komentarz
autor komentarza: jedrek23
data dodania: 2011-12-17 22:20:03
treść:
Jako miejsce pobytu dobrze widziane jest podanie kilku miejscowości wskazujących na konkretny cel i region zwiedzania, np. miasta na Kerala i Goa, Tamil Nadu czy też podnóża Himalajów.
dodaj komentarz
data dodania: 2011-12-17 22:41:54
treść:
Tak też zrobię. Celuję w Rajastan, więc wymienię Jaipur, Jodhpur, Udajpur i Jaisalmer. Dzięki
dodaj komentarz
autor komentarza: ant
data dodania: 2011-12-17 22:51:18
treść:
Przy przekraczaniu granicy wypełnia się kolejny druk i wtedy warto mieć przygotowany dokładny adres hotelu, jeśli się zostawi tę rubrykę pustą lub niedokońca wypełnioną to krzywo patrzą i koniecznie chcą żeby ją uzupełnić. Można się wykłócać że nie wiesz gdzie będziesz nocować, tylko po co.
dodaj komentarz
data dodania: 2011-12-17 23:26:36
treść:
Czyli w samolocie, a druk oddaje się podczas odprawy w Delhi?
dodaj komentarz
autor komentarza: agatttka
data dodania: 2011-12-21 17:26:06
treść:
Moja wiza jest do odbioru w BLS, z jakiego kuriera korzystaliscie by je odebral? Ja pytalam w UPS, ale chca az 42zl!!! Nie da się taniej? W jedna strone wysylalam poczta z deklarowana zawartoscia za jakies 10 zl, doszlo szybciutko i bezproblemowo...
dodaj komentarz
data dodania: 2011-12-21 20:24:05
treść:
poczta z deklarowana zawartością .... ciekawy jestem na ile wyceniłaś swój paszport ? Największe ryzyko wysyłać takie dokumenty pocztą. 42 zl jak na kuriera osobiście uważam za przyzwoitą cenę, pamiętaj o upoważnieniu do odbioru
dodaj komentarz
autor komentarza: Jakietaniebilety
data dodania: 2012-01-05 17:00:19
treść:
Dopiero zauważyłam, że na stronie BLS jest napisane czerwonymi literami, ze minimum czekania na wizę to 14 dni. Chyba mam problem. Wyrabialiscie ostatnio w krótszym czasie.
dodaj komentarz
autor komentarza: vojti
data dodania: 2012-01-10 20:57:10
treść:
Prawdopodobnie w te 14 dni wlicza sie tylko dni robocze, mam nadzieje, ze terminu dotrzymaja. Ja mam 16 dni roboczych i 22 dni do wylotu. Nie sadzilem, ze az takie tlumy leca do Indii...
dodaj komentarz
autor komentarza: wojbu
data dodania: 2012-01-10 22:13:45
treść:
Nam po 13 dniach roboczych dzisiaj pojawiło się "ready for delivery".
dodaj komentarz
autor komentarza: aster-ix
data dodania: 2012-01-15 10:26:58
treść:
Co do czasu oczekiwania to u mnie było 15 dni ale odbierałem osobiście i spotkałem kilka osób które po audiencji z konsulem dostały wizę w ciagu 3-5 dni , ale trzeba mieć dobre argumenty i przyjechac na wizyte z konsulem osobiscie.
dodaj komentarz
autor komentarza: szkot
data dodania: 2012-01-15 11:24:19
treść:
Ja złożyłem wniosek 15 dni przed wylotem (9.11) i wiza nie była gotowa na czas. Dni roboczych było chyba 10. Na szczęście zawsze można przyjechać do konsulatu i siedzieć tam aż do skutku. W moim przypadku do 20.00 na dzień przed wylotem. Oprócz mnie było jeszcze kilka osób, więc podejrzewam że ten scenariusz powtarza się codziennie
dodaj komentarz
autor komentarza: misiorr
data dodania: 2012-01-16 09:24:12
treść:
Czy spotkaliscie się z odmową wydania wizy? Jeśli tak to jakie były powody?
Zastanawiam sie czy jest duże ryzyko w zakupie wcześniej biletóe lotniczych...
Może ma znaczenie w jakich krajach sie było ostatnio...np. Izarael, Palestyna... słyszałem że po odwiedzeniu tych krajów trudniej sie dostać do krajów arabskich...jak jest z Indiami?
dodaj komentarz
autor komentarza: agatasarit
data dodania: 2012-01-16 12:37:26
treść:
Hej, ja jestem w podobnej sytuacji. A powiedz czy umawiałeś się jakoś wcześniej na te audiencję czy po prostu trzeba przyjść i koczować?. Ja mam wylot 23.01 rano - czyli ostatni dzien kiedy mogę odebrać wizę to 20.01.(złożyłam wniosek 3.01 to 12 dni roboczych według nich) Próbowałam coś telefonicznie załatwić ale to raczej bez sensu (spławiają i są chamami ewentualnie mówią że "everything alright no problem' więc bedę musiała tam pójść - myślisz że lepiej pare dni wcześniej czy własnie 20.01 koczować? Jeśli masz jakieś bezpośrednie numery telefonów to będę wdzięczna za ppomoc bo nie wyobrażam sobie że był nie jechać
dodaj komentarz
data dodania: 2012-01-16 13:02:40
treść:
jezeli dostaniesz odmowe otrzymania, to linie autoryzuja zwrot biletu
dodaj komentarz
autor komentarza: szkot
data dodania: 2012-01-16 13:44:31
treść:
wystarczy pójść dzień przed wylotem. Ja byłem już przed południem ale to nic nie dało. I tak musiałem czekać do wieczora. Najważniejsze że jeśli masz lot następnego dnia to najprawdopodobniej dostaniesz paszport z wizą, nawet jeśli poczekasz do późnego wieczora. Powodzenia!
dodaj komentarz
data dodania: 2012-01-17 00:05:21
treść:
Ja składał wizę 23 grudnia i dziś pojawił się status "ready for delivery" :) Teraz pozostaje mi znaleźć kuriera za rozsądną cenę :)
dodaj komentarz
autor komentarza: raqu
data dodania: 2012-01-17 14:37:33
treść:
ja czekam od 02.01,12. Dodzwonić się tam graniczy z cudem. Również mam wrażenie iż nie pracują tam uprzejmi, pomocny ludzie;)
dodaj komentarz
autor komentarza: wbart79
data dodania: 2012-01-17 14:50:05
treść:
ja swój wniosek złożyłem 27 grudnia a paszport gotowy do odbioru był dopiero wczoraj, w styczniu nie moglem się dodzwonić za to w grudniu rozmawiałem z hindusem, który był raczej pomocny

co do obsługi blsu to wolałbym już żeby "za drobną opłatą załatwiali w jeden dzień" niż to czekanie i obgryzanie paznokci:)
dodaj komentarz
data dodania: 2012-01-18 23:25:45
treść:
A czy przerabiał ktoś ostatnio odbiór paszportów przez kuriera? W sensie macie sprawdzoną firmę, nie za drogą?
dodaj komentarz
autor komentarza: raqu
data dodania: 2012-01-21 13:21:48
treść:
Odebrałem wczoraj, składałem 2.01
dodaj komentarz
autor komentarza: aknahh
data dodania: 2012-01-23 11:59:50
treść:
straszycie tymi wizami. Ja 11.02 wracam z Chin i dopiero 13.02 moge zlozyc wniosek o wize indyjska, a wylatujemy 9.03... mam nadzieje ze zdazymy
dodaj komentarz
autor komentarza: Jakietaniebilety
data dodania: 2012-01-25 05:58:54
treść:
Laski z okienka nie chą przyjmować wniosków jak jest mniej niz 14 dni ROBOCZYCH. Trzeba zejść na 4 piętro do konsula, który przyjmuje od 9-11. Postać i poczekać aż przyjmie i przedstawić jakiś argument. Ja akurat miałam rozciętą stopę ale oczywiście nikomu nie polecam się okaleczać. Konsul wypisał kartkę, żeby przyjęły wizę. Dałam kartkę i dzień przed wylotem tam zaszłam. Wiza nie była gotowa. Czekalam 4 godziny aż mi wydadzą tak jak i reszta osób.oni wypisują te wizy tego samego dnia co się odbiera. Chyba ze ktoś złożył w terminie. Czekalam 5 dni roboczych. Trzeba mieć jakiś argument, niekoniecznie przekonujący ale coś trzeba powiedzieć i stać dotąd aż się zgodzi
dodaj komentarz
autor komentarza: sunnypol
data dodania: 2012-01-26 14:17:47
treść:
Odbierałam wizę kilka dni temu. To że w necie pokazuje że jest gotowa, nie oznacza że jest gotowa:-) oj były awantury no i czekanie aż zrobią. Moja była :-))) uff
dodaj komentarz
data dodania: 2012-01-26 17:41:28
treść:
Mój paszporcik już w domu przyniesiony przez kuriera, na wizę czekałam 15 dni roboczych.
dodaj komentarz
autor komentarza: vojti
data dodania: 2012-01-26 18:52:04
treść:
Moj paszport jest juz 14dni, a we wtorek o 7rano mamy samolot
:( status wniosku niezmienny zn wiza nie gotowa. Jutro jedziemy i bedziemy koczowac do skutku...
dodaj komentarz
autor komentarza: 6kitti5
data dodania: 2012-01-30 13:37:20
treść:
co mam wpisać w polach, które mnie nie dotyczą (nalezy wypełnic wszystkie)
dodaj komentarz

Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy. Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum. Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu. Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl . Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
2. Zaloguj się (na każdej stronie)
3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]