| |
wszystkie wątki |
wątki bez odpowiedzi
|
dodaj nowy wątek
| posty od najnowszych
INDIE > Wiza do Indii > forum, porady i informacje
| |
|
| temat: Wiza do Indii
|
|
| autor komentarza: talia |
| data dodania: 2011-12-17 17:52:22 |
treść: Słuchajcie, mam pytanie w sprawie wypełnienia wniosku wizowego do Indii, gdyby ktoś mógł pomóc:
- kraje, z których nastąpi wjazd do Indii - jeśli lecę Gdańsk-Kopenhaga-Helsinki=Delhi, to wpisać ostatni kraj, czyli Finlandię, czy Polskę?
- nr tel. aplikującego i sponsora - tu coś wypełniać?
- miejsca pobytu w Indiach - wystarczy podać miasta, czy nazwy hoteli też?
Dzięki za pomoc. |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: Jadu |
| data dodania: 2011-12-17 19:02:08 |
treść: wniosek wypełniasz tak jak pytają,
czyli - jak sama trasa wskazuje do Delhi przylecisz z FINLANDII a nie z Polski czy z Danii, - numer telefonu aplikującego wystarczy ze podasz swój, mogą do Ciebie zadzwonić jak będą tego potrzebować, - miejsca pobytu to jak sama treść wskazuje to miejsca a nie nazwy hoteli |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: jedrek23 |
| data dodania: 2011-12-17 22:20:03 |
treść: Jako miejsce pobytu dobrze widziane jest podanie kilku miejscowości wskazujących na konkretny cel i region zwiedzania, np. miasta na Kerala i Goa, Tamil Nadu czy też podnóża Himalajów. |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| data dodania: 2011-12-17 22:41:54 |
treść: Tak też zrobię. Celuję w Rajastan, więc wymienię Jaipur, Jodhpur, Udajpur i Jaisalmer. Dzięki |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: ant |
| data dodania: 2011-12-17 22:51:18 |
treść: Przy przekraczaniu granicy wypełnia się kolejny druk i wtedy warto mieć przygotowany dokładny adres hotelu, jeśli się zostawi tę rubrykę pustą lub niedokońca wypełnioną to krzywo patrzą i koniecznie chcą żeby ją uzupełnić. Można się wykłócać że nie wiesz gdzie będziesz nocować, tylko po co. |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: agatttka |
| data dodania: 2011-12-21 17:26:06 |
treść: Moja wiza jest do odbioru w BLS, z jakiego kuriera korzystaliscie by je odebral? Ja pytalam w UPS, ale chca az 42zl!!! Nie da się taniej? W jedna strone wysylalam poczta z deklarowana zawartoscia za jakies 10 zl, doszlo szybciutko i bezproblemowo... |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| data dodania: 2011-12-21 20:24:05 |
treść: poczta z deklarowana zawartością .... ciekawy jestem na ile wyceniłaś swój paszport ? Największe ryzyko wysyłać takie dokumenty pocztą. 42 zl jak na kuriera osobiście uważam za przyzwoitą cenę, pamiętaj o upoważnieniu do odbioru |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: Jakietaniebilety |
| data dodania: 2012-01-05 17:00:19 |
treść: Dopiero zauważyłam, że na stronie BLS jest napisane czerwonymi literami, ze minimum czekania na wizę to 14 dni. Chyba mam problem. Wyrabialiscie ostatnio w krótszym czasie. |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: vojti |
| data dodania: 2012-01-10 20:57:10 |
treść: Prawdopodobnie w te 14 dni wlicza sie tylko dni robocze, mam nadzieje, ze terminu dotrzymaja. Ja mam 16 dni roboczych i 22 dni do wylotu. Nie sadzilem, ze az takie tlumy leca do Indii... |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: wojbu |
| data dodania: 2012-01-10 22:13:45 |
treść: Nam po 13 dniach roboczych dzisiaj pojawiło się "ready for delivery". |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: aster-ix |
| data dodania: 2012-01-15 10:26:58 |
treść: Co do czasu oczekiwania to u mnie było 15 dni ale odbierałem osobiście i spotkałem kilka osób które po audiencji z konsulem dostały wizę w ciagu 3-5 dni , ale trzeba mieć dobre argumenty i przyjechac na wizyte z konsulem osobiscie. |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: szkot |
| data dodania: 2012-01-15 11:24:19 |
treść: Ja złożyłem wniosek 15 dni przed wylotem (9.11) i wiza nie była gotowa na czas. Dni roboczych było chyba 10. Na szczęście zawsze można przyjechać do konsulatu i siedzieć tam aż do skutku. W moim przypadku do 20.00 na dzień przed wylotem. Oprócz mnie było jeszcze kilka osób, więc podejrzewam że ten scenariusz powtarza się codziennie |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: misiorr |
| data dodania: 2012-01-16 09:24:12 |
treść: Czy spotkaliscie się z odmową wydania wizy? Jeśli tak to jakie były powody?
Zastanawiam sie czy jest duże ryzyko w zakupie wcześniej biletóe lotniczych...
Może ma znaczenie w jakich krajach sie było ostatnio...np. Izarael, Palestyna... słyszałem że po odwiedzeniu tych krajów trudniej sie dostać do krajów arabskich...jak jest z Indiami?
|
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: agatasarit |
| data dodania: 2012-01-16 12:37:26 |
treść: Hej, ja jestem w podobnej sytuacji. A powiedz czy umawiałeś się jakoś wcześniej na te audiencję czy po prostu trzeba przyjść i koczować?. Ja mam wylot 23.01 rano - czyli ostatni dzien kiedy mogę odebrać wizę to 20.01.(złożyłam wniosek 3.01 to 12 dni roboczych według nich) Próbowałam coś telefonicznie załatwić ale to raczej bez sensu (spławiają i są chamami ewentualnie mówią że "everything alright no problem' więc bedę musiała tam pójść - myślisz że lepiej pare dni wcześniej czy własnie 20.01 koczować? Jeśli masz jakieś bezpośrednie numery telefonów to będę wdzięczna za ppomoc bo nie wyobrażam sobie że był nie jechać |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| data dodania: 2012-01-16 13:02:40 |
treść: jezeli dostaniesz odmowe otrzymania, to linie autoryzuja zwrot biletu |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: szkot |
| data dodania: 2012-01-16 13:44:31 |
treść: wystarczy pójść dzień przed wylotem. Ja byłem już przed południem ale to nic nie dało. I tak musiałem czekać do wieczora. Najważniejsze że jeśli masz lot następnego dnia to najprawdopodobniej dostaniesz paszport z wizą, nawet jeśli poczekasz do późnego wieczora. Powodzenia! |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| data dodania: 2012-01-17 00:05:21 |
treść: Ja składał wizę 23 grudnia i dziś pojawił się status "ready for delivery" :) Teraz pozostaje mi znaleźć kuriera za rozsądną cenę :) |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: raqu |
| data dodania: 2012-01-17 14:37:33 |
treść: ja czekam od 02.01,12. Dodzwonić się tam graniczy z cudem. Również mam wrażenie iż nie pracują tam uprzejmi, pomocny ludzie;) |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: wbart79 |
| data dodania: 2012-01-17 14:50:05 |
treść: ja swój wniosek złożyłem 27 grudnia a paszport gotowy do odbioru był dopiero wczoraj, w styczniu nie moglem się dodzwonić za to w grudniu rozmawiałem z hindusem, który był raczej pomocny
co do obsługi blsu to wolałbym już żeby "za drobną opłatą załatwiali w jeden dzień" niż to czekanie i obgryzanie paznokci:) |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| data dodania: 2012-01-18 23:25:45 |
treść: A czy przerabiał ktoś ostatnio odbiór paszportów przez kuriera? W sensie macie sprawdzoną firmę, nie za drogą? |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: aknahh |
| data dodania: 2012-01-23 11:59:50 |
treść: straszycie tymi wizami. Ja 11.02 wracam z Chin i dopiero 13.02 moge zlozyc wniosek o wize indyjska, a wylatujemy 9.03... mam nadzieje ze zdazymy |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: Jakietaniebilety |
| data dodania: 2012-01-25 05:58:54 |
treść: Laski z okienka nie chą przyjmować wniosków jak jest mniej niz 14 dni ROBOCZYCH. Trzeba zejść na 4 piętro do konsula, który przyjmuje od 9-11. Postać i poczekać aż przyjmie i przedstawić jakiś argument. Ja akurat miałam rozciętą stopę ale oczywiście nikomu nie polecam się okaleczać. Konsul wypisał kartkę, żeby przyjęły wizę. Dałam kartkę i dzień przed wylotem tam zaszłam. Wiza nie była gotowa. Czekalam 4 godziny aż mi wydadzą tak jak i reszta osób.oni wypisują te wizy tego samego dnia co się odbiera. Chyba ze ktoś złożył w terminie. Czekalam 5 dni roboczych. Trzeba mieć jakiś argument, niekoniecznie przekonujący ale coś trzeba powiedzieć i stać dotąd aż się zgodzi |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: sunnypol |
| data dodania: 2012-01-26 14:17:47 |
treść: Odbierałam wizę kilka dni temu. To że w necie pokazuje że jest gotowa, nie oznacza że jest gotowa:-) oj były awantury no i czekanie aż zrobią. Moja była :-))) uff |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| data dodania: 2012-01-26 17:41:28 |
treść: Mój paszporcik już w domu przyniesiony przez kuriera, na wizę czekałam 15 dni roboczych. |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: vojti |
| data dodania: 2012-01-26 18:52:04 |
treść: Moj paszport jest juz 14dni, a we wtorek o 7rano mamy samolot
:( status wniosku niezmienny zn wiza nie gotowa. Jutro jedziemy i bedziemy koczowac do skutku... |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: 6kitti5 |
| data dodania: 2012-01-30 13:37:20 |
treść: co mam wpisać w polach, które mnie nie dotyczą (nalezy wypełnic wszystkie) |
|
dodaj komentarz
|
|
|
|