| |
wszystkie wątki |
wątki bez odpowiedzi
|
dodaj nowy wątek
| posty od najnowszych
INDIE > Radżastan - dylematy > forum, porady i informacje
| |
|
| temat: Radżastan - dylematy.
|
|
| autor komentarza: beskidnik |
| data dodania: 2011-12-26 03:03:55 |
treść: Po powrocie z północnych rejonów Indii bedę miał dwa pełne dni w Radżastanie.
Zaplanowałem odwiedzenie czterech miast (Jaipur, Jodhpur, Puszkar i Udaipur). Z wiadomych względów odwiedzę tylko dwa z nich. Doradźcie... z których dwóch zrezygnować.
Mam opcje:
Jaipur-Jodhpur
Jaipur-Puszkar
Jaipur-Udaipur
Puszkar-Udaipur
Potem lecę jeszcze na 3 dni na Goa.
No chyba, że uważacie, iż Goa jednak odpuscić by na spokojnie zobaczyć Jaipur, Jodhpur, Jaisalmer i Udaipur
Będę wdzięczny za podpowiedź bo mam 2 dni na rezerwację biletów. |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: agatttka |
| data dodania: 2011-12-26 11:39:27 |
treść: hej, nie bylam jeszcze w indiach, bede w styczniu, ale ja bym odpuscila sobie goa
warto na 3 dni kupowac bilet lotniczy? nawet tam nie odpoczniesz, osobiscie poswiecilabym ten czas na w/w, bo w rajdzastanie duzo czasu zajmuja podroze i w te 2 dni sie tylko zmeczysz, a 5 to juz cos
moze (zalkadam ze z delhi) nocny pociag do jodhpur(1)- udaipur(3)- nocny do jaipur(1)? puszkar mi nie polecano... |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: agatttka |
| data dodania: 2011-12-26 11:47:13 |
treść: a moze nocny do jaisalmer(2), jodhpur(1,5), nocny do jaipur(1)
w ten sposob mozesz kupic wczesniej bilety kolejowe na wszystkie odcinki (cleartrip) i oszczedzasz czas, ja tak zrobilam
bo jodhpur - udaipur jezdzi tylko autobus podobno
przepraszam za rozbicie postow.... |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: Luti |
| data dodania: 2011-12-26 13:24:49 |
treść: Mieszkam tu 7 lat i znam obydwa te miejsca. 3 dni Goa i 2 dni w Rajasthanie, to nie ma sensu. Mało czasu i duży koszt. Wybierz albo to, albo to. Zależy gdzie jeszcze będziesz w Indiach. Rajasthan jest bardzo kolorowy, dziś to niemalże turystyczny symbol Indii, ale to tez jeden z najbardziej zacofanych stanów tego kraju. |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: piotrwaz |
| data dodania: 2011-12-26 15:24:20 |
treść: Jeżeli tak zaplonowałeś trase to myślę ,że najlepsze rozwiązanie to Jaipur i Udaipur.
Jaisalmer to świetne miejsce niestety daleko . |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: tafel |
| data dodania: 2011-12-26 23:08:13 |
treść: Witam
Ja bym wybrał Rajastan a Goa sobie odpuścił no chyba że ktoś uwielbia wylegiwanie się na plażach to wtedy w grę wchodziłaby odwrotna opcja. W Rajastanie jest co zwiedzać i warto poświęcić mu więcej niż 2 czy 3 dni.
Pozdrawiam
Radoslaw Tafliński |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: kumo |
| data dodania: 2011-12-26 23:22:27 |
treść: Byłem w Indiach w tym roku. W Radżastanie jest ciekawie. Co do Goa moim zdaniem szkoda pary. Brudne plaże drożej. Palmy jak wszędzie, dla mnei bez szału. |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: beskidnik |
| data dodania: 2011-12-26 23:57:16 |
treść: Dziękuję. Dzięki Waszym radom oraz kwerendzie blogów, wspomnień, przewodników - Goa pozostanie na zdjęciach.
Pozostaję w Radżastanie więc chyba i do Dżajsalmeru dotrę i na nockę na pustynię się udam.
Ale mam jeszcze dwa pytania:
1. Do Jaipuru będę jechał z Agry z której pociąg mam około 18-tej. Problem w tym, że ja już gotowy do wyjazdu z Agry bedę około 12-13. Czy jest sens jechać autobusem do Jaipuru czy lepiej czekać na pociąg o 18, który w JP jest o 22.30. Domyslam się czas przyjazdu może do JP może być podobny
2. Drugie moje pytanie dotyczy Parku Ranthambore. Miałem plan by wjechać z JP wczesnym rankiem, spędzić cały dzień w Parku i wrócić do JP wieczorem. Problem w tym, że żaden pociąg nie jedzie rano tylko w godzinach około południowych. Jak wygląda kwestia dojazdu busem do Parku?? Czytałem że jeśli nie kolej to lepiej nie jechać bo droga fatalna. |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: oboski |
| data dodania: 2011-12-27 21:05:42 |
treść: Upewnię Cię w przekonaniu o podjęciu słusznej decyzji:
też odpuściłem morze!!
zobacz Dżajsalmer ale na pustynię nie jedź (szkoda czasu) |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: cafeIndia |
| data dodania: 2011-12-27 23:45:38 |
treść: Hej,
Jeśli chodzi o punkt 1. zależy co zaplanowałeś na Agre, czy tylko Taj Mahal (wystarczy na niego 3 godziny, najlepiej wejść od samego rana czyli od 6 ) czy także Fort i Fatehpur Sikri, jeśli tylko Taj M to warto te dodatkowe 4 godziny spędzić na fort,
Z Fatehpur Sikri w 4 godziny może być ciężko się wyrobić.
FS jest niesamowite, więc gdybyś wyrobił się z Taj do 9 tej to masz dosyć czasu żeby pojechać do FS.
Aneta |
|
dodaj komentarz
|
|
|
|