| |
wszystkie wątki |
wątki bez odpowiedzi
|
dodaj nowy wątek
| posty od najnowszych
INDIE > Jak się uchronić przed zemstą maharadży > forum, porady i informacje
| |
|
| temat: Jak się uchronić przed zemstą maharadży?
|
|
| autor komentarza: andrzejst |
| data dodania: 2012-01-29 18:43:50 |
treść: Co doświadczeni globtroterzy myślą o kieliszku czegoś mocniejszego profilaktycznie przed dolegliwościami żołądkowymi? Niewiele znalazłem na ten temat na forum i nie wiem, czy to zalecany środek, czy tylko pretekst aby się napić. |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: Jadu |
| data dodania: 2012-01-29 19:00:18 |
treść: Alkohol zabija bakterie i odkaża więc sposób jest bardzo dobry i sprawdzony :) do tego stopniowe dawkowanie lokalnych specjałów, picie wyłącznie butelkowanej wody, higiena - częste mycie rąk, nie jedzenie owoców nieobranych i powinno być dobrze. |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: oboski |
| data dodania: 2012-01-29 21:34:39 |
treść: Jak najbardziej polecam. Gdy mi na koniec zabrakło to problemy dowiozłem aż do Polski.
Jak chcesz to patrz tu:
http://oboski.geoblog.pl/wpis/129865/spotkanie-trzech-geoblogowiczow
i dalsze... |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: manni |
| data dodania: 2012-01-30 20:16:20 |
treść: Alkohol działa bakteriobójczo w stężeniu powyżej 70% należy więc pić spirytus (zwykła wódka nie działa nie mówiąc o winie czy piwie). Alkohol musi działać na bakterie w tym stężeniu przez min. 2 minuty. Problem w tym, że alkohol bardzo szybko wchłania się z przewodu pokarmowego do krwi. Wchłanianie zaczyna się już w jamie ustnej. Aby więc zachować należne stężenie alkoholu w żołądku należy wypić nie kieliszek lecz szklaneczkę spirytu (kieliszek zaraz się rozcieńczy w sokach żołądkowych).
Alkohol etylowy jest słabym środkiem bakteriobójczym jeśli więc ktoś chce koniecznie środki dezynfekcyjne zażywać doustnie to lepiej napić się jodyny, wody utlenionej (najlepiej Perhydrol 30%), formaldehydu itp.
Są to oczywiście bzdury.
Alkohol ma wiele dobroczynnych właściwości jeśli pity jest z umiarem. Po alkoholu świat może być bardziej kolorowy, zacieśnia związki międzyludzkie itp. Są to wystarczające powody dla których warto czasem się czegoś napić i nie warto szukać do tego jakiejś ideologii. Na problemy żołądkowe nie pomoże na pewno.
Jedyne co pomaga to higiena, higiena i jeszcze raz higiena. No i trzeba uważać co się je i pije. |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: Wiesław |
| data dodania: 2012-01-31 10:29:22 |
treść: witaj
każdego może to spotkać i nie ma skutecznego sposobu aby w 100% uchronić się przed tym kłopotem. Tak jak piszą inni, przede wszystkim higiena. Ale też nie daj się zwariować, nie ma co przesadzać bo wtedy będziesz sie koncentrować na obawach a nie na tym po co jedziesz do Indii. Byłem w Indiach kilka razy ( a także w innych krajach nie bardzo czystych wg naszych ocen ) i mogę polecić: mozliwie szybko przestawić sie na miejscowe jedzenie, jeść potawy możliwie ostre, jeżeli lubisz potrawy z ulicznych garkuchni ( ja uwielbiam ), to warto zamawiać te ktore są przyrzadzane na poczekaniu, woda oczywiście tylko z butelki, owoce jak najbardziej ale ze wskazaniem na te z grubą skórą, alkohol wg własnego uznania, ja piję sporo piwa ale głównie dlatego że je lubię. Jeżeli już dopadną Cię dolegliwości żołądkowe to warto skorzystać z miejscowej apteki, tam wiedzą co zaaplikować białasom aby ulżyć w ich cierpieniu.
I na koniec, zawsze po powrocie do Polski wypijam na pusty żołądek sporą ilość wódki. Skutki bezpośrednie nie są trudne do przewidzenia ale w dłuższej perspektywie chyba pozytywne bo jak dotad nie miałem żadnych kłopotów ze zdrowiem np.amebą czy innymi pasożytami |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: hgg |
| data dodania: 2012-02-03 09:16:27 |
treść: tak jak w poście powyżej, nie panikuj, staraj się zacząć od europejskiej kuchni, powoli dawkuj nowe potrawy. na prawdziwą "zemstę" leki z polski, wódka itp nic nie poradzą. wtedy tylko lokalne pigułki. mnie pomogły tinidazole 500 i ciprodac 500, dostępne w każdej aptece |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: Naturell |
| data dodania: 2012-02-03 09:59:44 |
treść: nie należy rezygnowac ze smakowania lokalnych specjałów. Zasadnicza sprawa jest czystość wody, wiadomo owoce i warzywa beda w niej myte i jesli Ty pijesz wode butlekowana i zjesz zaraz owoc umyty "pod kranem" to juz jest prawdopodobinstwo zlapania jakiej ameby. Ja zawsze i wszewdzie jem "na ulicy" z tubylcami ale nie sa to surowe porawy ale wysmazone , z głebokiego tłuszczu albo mocno solone. Niezliczona ilosc surowych jaj jadłam np na poludniu Tunezji na pustyni ..... a salmonelii nie zlapalam. Z napojów to polecam zawsze mocna gorącą herbate nawet w upał !! a leki kupowac miejscowe bo nasze nie dzialaja na miejscowe bakterie. i nie nalezy sie bac za wczasu , szerokiej drogi :-) |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: WYGODNA |
| data dodania: 2012-02-03 13:14:42 |
treść: Właśnie jestem z dziećmi w Indiach,najpierw była Objazdówka a teraz jesteśmy na Goa.Jemy właściwie wszystko i prawie wszędzie i jak narazie nic nikomu nie jest.Nie należy zwracać uwagi na to co piszą ludzie.Ja czytając przed wyjazdem opinie byłam przerażona tym bardziej,że wyjeżdżałam z dziećmi.Moje zdanie jest takie jeśli bierzesz dobry hotel i płacisz -wcale zresztą nie tak mało,to masz czystą pościel i ręczniki no i room serwis.Tak samo jest z jedzeniem.Ja średnio wydaję na główny posiłek z napojami od 2000 do 3000 rupi dla 4 osób.
Indie wbrew pozorom nie są takie tanie,jednak naprawdę warto.My jesteśmy zachwyceni |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: arnie |
| data dodania: 2012-02-03 14:23:02 |
treść: Zawsze używam Trilacu przed podróżami i od kiedy to biorę nigdy nie miałem żadnych sensacji a wcześniej i owszem,Trilac kupujesz w aptece i zaczynasz jeśc po 2 dziennie przed wyjazdem ok 5 dni,potem łykasz jeszcze w czasi wyjazdu przez ok ja zawsze tydzien a można przez cały czas.
Naprawdę zawsze się sprawdza i na wszystkich którym poleciłem też działa,
pozdr |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: marcyl |
| data dodania: 2012-02-03 15:06:42 |
treść: najlepsza jest cola do każdego posiłku, mała piersióweczka z czymś mocniejszym dla kurażu nie zaszkodzi, do tego żel do mycia rąk bez konieczności ich płukania miejscową kranówą ( mówię o podróży, wiadomo,ze w hotelu kąpiel nie zabije ale jak radzono w Egipcie i Indiach pod prysznicem nie kierować wody na twarz i mieć zamknięte usta a będzie dobrze, pić wodę butelkowaną i tylko ofoliowane zakrętki bo lokalni sprzedawcy potrafią nawet colę rozcieńczyć , do tego polecam mieć własną łyżkę podróżną - w pociągu można kupić coś na ciepło a widziałem ich kuchnie - więc wolę mieć swoją łyżkę |
|
dodaj komentarz
|
|
|
|