Forum Dyskusyjne serwisu globtroter.pl
Wybierz temat dyskusji:
Wybierz kraj:
wszystkie wątki | wątki bez odpowiedzi | dodaj nowy wątek

TYBET > pozwolenie na pobyt w Tybecie > forum, porady i informacje

temat: pozwolenie na pobyt w Tybecie
autor komentarza: MILID
data dodania: 2007-05-10 09:57:44
treść:
mam pytanie dotyczace pobytu w Tybecie: czy pozwolenie mozna zalatwic w Polsce, czy to duzo kosztuje juz tam na miejscu i ewentualnie jakie sa zasady uzyskiwania tego pozwolenia. z gory dziekuje
dodaj komentarz
autor komentarza: malgoskak
data dodania: 2007-05-10 10:40:35
treść:
Przypuszczam, że w Polsce nie da się tego załatwić (to znaczy nie można fizycznie otrzymać pozwolenia). Ale w Chengdu, które stanowi bazę wypadową do Syczuanu i Tybetu jest to standardowa procedura i trwa 1-2 dni. W zeszłym roku w hostalach załatwiali razem z biletem na samolot. Teraz pewnie można kupić bilet na ten słynny pociąg i też załatwią pozwolenie. Najlepiej wejdż na stronę jakiegoś hostalu w Chengdu ( www.donkey-pal.com, www.gogosc.com) i zobacz, co tam piszą i napisz do nich bezpośrednio.
dodaj komentarz
autor komentarza: MILID
data dodania: 2007-05-10 14:21:11
treść:
DZIEKI.tak myslalam ze to bedzie trzeba zalatwic na miejscu
dodaj komentarz
autor komentarza: PR23M3K
data dodania: 2007-06-01 16:09:40
treść:
Witajcie! czy ktos wie dokladnie jak to jest z tymi pozwoleniami na wjazd do tybetu? sa bardzo rozbiezne informacje na ten temat...ambasada chinska poradzila mi skontakowac sie z biurem w pekinie za pomoca faxu, a potem starac sie o wize chinska...z informacji w internecie dowiedzialem sie ze najpierw powinienem starac sie o wiza a potem o pozwolenie...cena pozwolenia jest wg roznych zrodel bardzo plynna ( rozbieznosc cenowa do 5 razy )..czy ja jakies uzrzedowe stawki i gdzie to zalatwiac aby uniknac posrednikow? niektorzy radza zeby w ogole nie zalatwiac tego zezwolenia bo nie jest konieczne i nikt go nie sprawdza a ewentualna kara za jego brak jest sporo nizsza niz koszt pozwolenia :) podobno problem moze wystapic tylko przy kupnie biletu, ale z tego co czytam powyzej nie zawsze... ktos podrozowal bez tego zezwolenia i ile was kosztowalo zalatwienie?
moze lepiej postarac sie zalatwic to bez posrednictwa hostelu, ktory pewnie za to kasuje swoja dole, jesli to mozliwe zeby zalatwic samemu w ogole.. :)
pozdrawiam
dodaj komentarz
data dodania: 2007-06-01 19:58:00
treść:
Chengdu To Lhasa
Y1940 (normal price)
Includes : Airfair, Taxes, Permit to Tibet and Transfer to Chengdu Airport

Chegndu-Lhasa-Chengdu
Y3580 (normal price)

to są ceny z hostalu w Chengdu na przelot do Tybetu. Za łatwia sie pozwolenie w dwa dni. Na stronie piszą, że można juz załatwić w Chengdu równueż pociąg do Lhasy (48 godzin jedzie), ale nie wiem, ile kosztuje. Mozna do nich napisać i sie dowiedzieć.
Rozwiązując równanie z dwiema niwiadomymi otrzymuje sie koszt wizy 300 yuanów.Ale nam na przykład juz po wpłaceniu pieniędzy zwrócili ok. 500 juanów, bo w jedna stro ne był tańszy bilet. (kurs 8 juanów = 1 dolar) Ja byłam w zeszłym roku we wrześniu i ani w Pekinie, ani w Xian nie bylo sposobu załatwić tego pozwolenia, w kazdym razie nikt mnie nie umiał o tym poinformować. Tak czy owak najpierw trzeba mieć wizę chińską, Można załatwić w Warszawie bez kłopotu, bezpłatna.
W razie dalszych pytań, służe pomocą.
dodaj komentarz
data dodania: 2007-06-01 19:59:06
treść:
poprawka: koszt pozwolenia ok. 300 juanów
dodaj komentarz
autor komentarza: PR23M3K
data dodania: 2007-06-02 13:26:49
treść:
dzieki
dodaj komentarz
autor komentarza: jachuo
data dodania: 2007-08-14 05:04:45
treść:
Pisze, aktualnie z Lhasy, jeststesmy tutaj w czworke, zadnego pozwolenia nie zalatwialismy. Bilety pomogla nam kupic jakas mila dziewczyna (prawdopodobnie amerykanka) ktora sama zaproponowala nam pomoc (znala chinski), w kasie nikt sie o pozwolenie nie zapytal, przy wejsciu i wyjsciu z pociagu takze nikt nic od nas nie chcial. Uprzedzamy ze nie jest to takie proste bo kilka razy odsylano nas spod kasy (np w Pekinie). Ale warto probowac, i na pewno mozna sie tu dostac BEZ POZWOLENIA! pozdrawiam
dodaj komentarz
autor komentarza: charchan
data dodania: 2007-09-30 20:53:36
treść:
Czesc. Po prostu idziesz do ambasady chinskiej -prosisz o wize i ci ja daja?
A co dalej. Kupujesz bilet na samolot do pekinu a z tamtad do Lhasy pociagiem? Kurcze- dla mnie to wszystko jest skomplikowane. Ale sie nie poddam. Prosze pomóz
dodaj komentarz
autor komentarza: andre356
data dodania: 2009-04-24 11:41:41
treść:
najpierw trzeba miec bilet na samolot, pozniej sie starasz o wize
dodaj komentarz

Identyfikator:
Haslo:
pamiętaj moje dane
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy. Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum. Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu. Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl . Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.
1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
2. Zaloguj się (na każdej stronie)
3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]

O Nas | Zasady serwisu | Patronaty medialne | Reklama | Kontakt | Mapa serwisu | Konkurs FOTO