Forum dyskusyjne

wiza ilosc wjazdow

kategoria podróże po świecie

kraj Chiny

Klaudus dołączył
20.04.2012

Klaudus 13:13 | 20.04.2012

Witam :)
Lece do Chin, podanie o wize sluzbowa na 6 miesiecy juz zlozylam. W wizie zaznaczylam ze planuje jeden wjazd w przeciagu 3 miesiecy, a prawda jest taka ze w 5 miesiacu chcemy wyjechac z Chin na miesiac podrozowac i wrocic tylko na samolot. Teraz nie wiem czy przez to ze zaznaczylam jeden wjazd w przeciagu 3 mniesiecy nie bede mogla wyjechac z Chin :( Prosze o rade.


MichalPrzybylski dołączył
05.04.2012

MichalPrzybylski 07:45 | 21.04.2012

Wjazd i wyjazd to są dwa przeciwne słowa. Wiza uprawnia cię do wjazdu. Wyjechać możesz zawsze. Nawet bez wizy - po prostu aresztują, przesłuchają, deportują. Jeśli chcesz wrócić na samolot do Chin to... skoro już masz chińską wizę, będziesz musiała iść do konsulatu/ambasady w kraju, w którym będziesz podróżowała i uzyskać nową wlepkę.

Wyjechać możesz zawsze, tyle, że jak wykorzystasz jeden wjazd; po prostu nie możesz znów wrócić. Ale wizę chińską można bez problemu wyrobić w każdym miejscu gdzie jest placówka dyplomatyczna tego kraju. Tylko koszty są :-).

Pozdrawiam,

Michał Przybylski
www.singlenomad.pl  - blog z autostopowej podróży dookoła świata


Jadu dołączył
19.09.2003

Jadu 09:23 | 21.04.2012

nie zgadzają się pojęcia, których używasz :
WIZA BIZNESOWA JEDNOKROTNA jest wazna do 90dni od jej wbicia,
WIZA BIZNESOWA DWUKROTNA jest wazna do 180dni
WIZA BIZNESOWA WIELOKROTNA jest wazna rok, ale juz musi byc zaproszenie wydane przez wladze prownicji chinskiej.

Reasumujac, jezeli prosilas o wize biznesowa na 6miesiecy to dostaniesz 2 x wjazdu


Smok-1 dołączył
09.03.2010

Smok-1 10:53 | 21.04.2012

Jadu, a jest wiza wielokrotna (turystyczna) ? Trzeba określać miejsca, gdzie się chce przekroczyć granicę ?


Jadu dołączył
19.09.2003

Jadu 12:34 | 21.04.2012

jeżeli turystyczna to max 2 x krotna, ważna 6 miesiecy od daty wydania (ostatni wjazd rpzed upływem wazności wizy), jednorazowy pobyt do 60 dni


Klaudus dołączył
20.04.2012

Klaudus 15:38 | 21.04.2012

Dzieki wszytskim za komentarze! w Pon ide odebrac wize to sie zapytam.
Zaproszenie dostalam
bilety w dwie strony z Chin okreslajace moj pobyt na pol roku takze
poniewaz jade na praktyki zaznaczylam ze staram sie o wize sluzbowa, ktora slyszalam ze trwa max 6 miesiecy (zreszta wiecejtam nie moge zostac)

Tylko zmylily mnie pytania w wizie o ilosc wjazdow i z tego wszytskiego chyba zle zaznaczylam.

Niestety na dodatkowe koszty na miejscu nie moge sie narazac. Chcialam wiecej wjazdow niz jeden, poniewaz planowalam z chlopakiem 1,5 mies podroz po Kambodzy, Tajlandii, ale jezeli dostane wize taka ze nie bede mogla wyjechac wiecej razy niz 1 do po prostu zwiedzimy przez te 1,5 mies Chiny.

Plan byl taki :
4,5 mies praktyk w Chinach
1,5 zwiedzania poza Chinami
w 6 miesiacu wyjazd z Chin do Polski

Mam nadzieje ze przez swoje niedoczytanie nie bede zmuszona na zostanie w 1 kraju przez 6 miesiecy, chociaz tragedii nie bedzie :D Chiny sa warte zobaczenia, ale ta Tajlandia.... Indonezja ..... Kambodza!!! Ach! Coz to by byla za przygoda hehe


MichalPrzybylski dołączył
05.04.2012

MichalPrzybylski 16:17 | 21.04.2012

Ale jak kierujecie się do Azji Płd-Wsch, to nie ma najmniejszego problemu żeby drugą wizę załatwić. Koszt jest taki sam w każdej ambasadzie. Chińczycy mają fajny system "wspólny" - czyli tak samo cenią swoje wizy jak inni swoje. Płaciłaś coś koło 200zł. Może warto dla zwiedzenia tej dalszej części kontynentu zarezerwować tą kasę w budżecie.

Więcej o wizach (turystycznych), sposobach na rezerwacje, przedłużeniach, itp. pisałem tutaj:

www.singlenomad.pl 

Sekcja: Mapa Strony, na samej górze praktycznie jest dział Przygotowania i dalej poddział Wizy podzielony na wizy przed wyjazdem i wizy w drodzę.

Pozdrawiam,


Klaudus dołączył
20.04.2012

Klaudus 19:37 | 21.04.2012

Dziekuje Michal ! :) Swietny blog! :)


izaschiza dołączył
15.09.2009

izaschiza 19:55 | 22.06.2012

Dwa dni temu wyrabiałam wizę turystyczną w Hong Kongu. Dostępne były opcje jednokrotnego, dwukrotnego lub wielokrotnego wjazdu. Nie trzeba było podawać gdzie się będzie przekraczało granicę. Minimalny okres wizy - 3 miesiące, maksymalny - nie wiem.



Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

  1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2000 - 2016 Globtroter.pl