| |
wszystkie wątki |
wątki bez odpowiedzi
|
dodaj nowy wątek
| posty od najnowszych
FILIPINY > Bylem Widzialem Udziele Rad > forum, porady i informacje
| |
|
| temat: Bylem Widzialem Udziele Rad
|
|
| autor komentarza: fishermanrafal |
| data dodania: 2008-05-15 09:29:03 |
treść: Witam
wszystkich zainteresowanych podroza na i po Filipinach podziele sie wiadomosciami warto pojechac nadal dzki kraj z pieknymi widokami i przystepnymi cenami
pozdrawiam Rafal |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: Marenty |
| data dodania: 2008-10-23 22:06:40 |
treść: Witam, za miesiąc wybieram się na Filipiny na ok. 1,5 miesiąca. Poznałem tam fascynującą dziewczynę i czatujemy już 10 miesięcy, więc czas na spotkanie w realu :-) Oboje traktujemy tą znajomość bardzo poważnie. Nie mam żadnych doświadczeń w tak dalekich podróżach. Chodzi mi w szcególności o lot. Jak znaleźć tani przelot? Co zabrać a czego nie mogę zabrać ze sobą? Czego się wystrzegać? Inne rady? Na miejscu będę już pod jej skrzydłami więc będzie łatwiej. Chcę poznać jej rodzinę i zwiedzić ile się da. Znam angielski. Dziękuję i pozdrawiam. Marek. |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: babinski |
| data dodania: 2008-12-27 18:33:16 |
treść: Ambitny plan, mam nadzieje , że będziesz zadowolony lecz przyszykuj sie na różne sytuacje które mogą Cię przerosnąć. Pomimo , że są tam katolicy troszkę sie różnią od nas:). pamiętaj , że traktują nas tam jako bogaczy z innego świata a Filipinki najładniejsze są u siebie. Jak będziesz w Hong Kongu (a pewnie tam będziesz przy okazji) i będziesz widział dużo azjatów w jednym miejscu (kobiet, przeważnie Filipinki) .Już nie wyglądają tak super i kończy sie tam ich uśmiech. Nie mniej jednak ruszaj w drogę bo to co przeżyjesz będzie Twoje. Pozdrawiam serdecznie krzysiek |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: eesti |
| data dodania: 2009-01-13 05:41:19 |
treść: najtanszy przelot berlin singapur 2300 zl, potem bez problemu do kuala lumpur auto stopem, zabieraja jak dzicy, w odroznieniu od filipinczykow, ktorzy nie wiedza co to jest. z kuala lumpur przelot w 2 strony do manili 200-220 dolarow.jestem wlasnie na filpinachl. przygotuj sie na slabe warunki higieniczne, w miare pomocnych ludzi, dziewczyny maja tutaj w porywach1,60, a srednia wynosi ok.1,50m, na dodatek maja mentalnosc- zarobilem szmal, ide sie najesc, na dzisiaj wystarczy.
mam nadzieje , ze twoja dziewczyna nie jest shemalem( taka po operacji plci), te sa dla nas nie do odroznienia.
gdybys mial jakies pytania nienadajace sie na tut., forum, wal smialo- moj adr.internetowy: piterglass@wp.pl
jeszcze jedno- twoj kolega ma racje, wiekszosc chce za wszelka cene wyrwac sie stad, no i traktuja nas jak milionerow, natomiast mam wrazenie , ze niewielka czesc tut. dziewczyn marzy o lepszym zycu i o milosci.dziewczyny sa tutaj jeszce w miare atrakcyjne pod wieloma wzglledami, natomiast watpie, zeby jakakolwiek polka skusiala sie na jakiegos filipinczyka. |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: peter876 |
| data dodania: 2010-04-05 11:24:22 |
treść: Witam niedawno wrocilem z filipin wiekszosc czasu spedzilem w Manili i Cebu. Niemoge przestac myslec o tym kraju nigdy czegos takiego niemialem. Poznalem tam dziewczyne i pewnie dlatego tak mnie tam ciagnie. Myslalem zeby jechac powrotem za trzy miesiace ale niewiem czy mi sie uda tyle wytrzymac w europie. Jestem ciekaw czy ktos ma jakies doswiadczenia w temacie zwiazkow z obywatelami filipin. Jak to wyglada jezeli chodzi o wizy dla filipinczykow jadacych do europy mieszkam UK. Jezeli ktos wie cos na ten temat to prosze o pomoc.
Pozdrawaim |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: bigmark |
| data dodania: 2008-12-26 16:27:06 |
treść: Witam , po przeżyciach na kontynencie przyszedł czas na wyspy...pomyślałem o Filipinach ,a le mam wątpliwości czy termin listopad - grudzień jest dobry na ten kraj, a mam czas tylko wtedy.Chciałbym w ciągu miesiąca objechać i zobaczyć jak najwięcej , co powinienem zobaczyć przede wszystkim ?
pozdrawiam
Marek |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: babinski |
| data dodania: 2008-12-27 18:24:44 |
treść: Zapomnij o listopadzie bo leje i możesz nie zdążyć na samolot lub zatonąć na promie szczególnie na Visayasie. Poczekaj na tanie bilety do konca stycznia lub w lutym. Powodzenia, krzysiek. |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: ryba74 |
| data dodania: 2009-01-02 16:45:33 |
treść: Leje zalezy gdzie i kiedy. Nie ma reguly.
Na Cebu,Bohol i Palawanie jest sucho w styczniu i lutym.
Na Luzonie zalezy od miejsca: moze byc sucho na polnocy i w Manilli a w Legasipi moze padac.
polecam zwlaszcza Visayas. |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: eesti |
| data dodania: 2009-01-13 05:33:05 |
treść: jestem wlasnie na filipinach.to chyba najgorsze wakacje w moim zyciu. bieda, ludzxie zyjacy na bardzo niskim stopniu cywilizacyjnym, zasmriodzona manila i scieki plywajace wzdluz kraweznikow.rzeczywiscie gdy ktos patrzy na ceny, to tutaj moze mu sie sodobac (brandy 0,75l za 3 zlote, ale co mi po niskich cernach gdy czuje jakbym sam siebie pokaral pobytem w tym egzotycznym kraju. |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: nalbor23 |
| data dodania: 2010-02-01 21:24:26 |
treść: Witam, lecimy na filipiny na miesiąc 14.02-14.03. Aniu masz już jakiś plan na swoją wyprawę bo ja na razie zaczynam czytać i nie bardzo wiem jak te 4 tyg rozplanować. |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: benbm |
| data dodania: 2010-11-01 08:34:10 |
treść: eesti Filipiny i nie tylko to miejsca gdzie żyją na swój sposób i nic nam do tego jeśli ci śmierdzi to plaże na Majorce albo inne kurorty |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: bigmark |
| data dodania: 2010-11-01 11:41:39 |
treść: za dwa tygodnie wam powiem , czy warto jechać :) Trochę mnie tylko wnerwia ,że to tak daleko Wrocław-> Munich->Hongkong->Manila->Puerto Princesa . Mam nadzieję ,że warto pocierpieć pare dni na lotniskach .... |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: emancypantka |
| data dodania: 2011-01-22 12:02:39 |
treść: Zamierzam lecieć w marcu. Chyba dobry okres? Powiedzcie mi jak to jest z wizami, wyczytałam, że 21 dniowy pobyt jest bez wiz, a co jeśli chce się dłużej tam zostać. Proszę o poradę i ogólnie czy warto? Interesuje mnie brak cywilizacji, dzika przyroda. Absolutnie smród mi nie przeszkadza. Nie wiem czy gdzieś bardziej śmierdzi niż w Indiach (a tam było pięknie). |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| data dodania: 2011-03-05 19:50:27 |
treść: Witam.
Od lutego 2010 mieszkam na filipinach. Jezeli chodzi o wize to przed uplywem 21 dni musisz isc do urzedu imigracyjnego wypelnic formularz zaplacic i wtedy dostaniesz wize na nastepne 2 miesiace.Mozesz zostac tam bez zjazdu 16 miesiecy przdluzajac wize co 2 miesiace. No napewno znajdziesz tam dzika przyroda i przyjaznych ludzi oczywiscie jezeli ruszysz sie z miast takich jak manila czy cebu. Filipiny to 7000 wysp tak ze jest wiele do zobaczenia. Marzec to jest koniec pory deszczowej ale ciagle pogoda moze byc zmienna ale z duza przewaga slonca. Smrodek chyba niejest tak zle nawet w manili. Jezeli masz doswiadczenia z Indji i to cie nieprzerazilo to manila moze byc komfortowym miejscem do mieszkania.
Chetnie odpowiem na wszystkie pytania.
Pozdrawiam Przemek |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: marecki77 |
| data dodania: 2011-03-06 00:27:12 |
treść: witaj ,,,chcemy sie z kolega wybarac w tym roku na filipiny... interesuje mnie jak z cenami hotele jedzenie... ile trzeba czasu poswiecic zeby pozwiedzac,,, jak z transportem busy lub inne srodki komunikacyjne,,,pozdrawiam serdecznie |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| data dodania: 2011-03-06 10:34:06 |
treść: Witam
no wiec ceny hoteli biorac pod uwage moje doswiadczenie w tym kraju wachaja sie w granicach 10-20 usd. Oczywiscie niebiore pod uwage drogich pieciogwiazdkowych.
W tej cenie niepowinienes miec problemu ze znalezieniem hotelu w dobrym standardzie tzn z lazienka tv i klimatyzacja. Ja spalem w Cebu w hotelu za 7 usd z lazienka na korytarzu i bez klimatyzacji pozniej wynajalem pokoj z klima tv i lazienka za 200 usd za miesiac. Mieszkalem rownirz w hostelu w manili za 5 usd za dobe. Transport na Filipinach jest dosc dobrze zorganizowany i niedrogi wystarczy stanac przy glownej drodze w kierunku ,w ktorym chcesz jechac i zatrzymac autobus przez podniesienie reki. Oprucz duzych autobusow dlugodystansowych masz jeszcze male bysy no i transport na motorach z przyczepkami dla pasagerow, a i jeszcze motory bez przyczepek czasami jedyny sposob na dostanie sie w gorzyste tereny no i rowery cos w rodzaju rykszy. Cena autobusu za odcinek 50 km ponizej 1 usd. Miedzy wyspami kursuja promy w przystepnych cenach. Za prom z manili do cebu zaplacilem 20 usd plynelismy 24 godziny no ale samolot bylby nieduzo drozszy lub w tej cenie.
Trudne pytanie ile czasu trzeba poswiecic na zwiedzanie bo to zalezy od tego ile go masz no i co cie interesuje.
Pozdrawiam Przemek |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| data dodania: 2011-03-06 10:51:49 |
treść: Pytales jeszcze o jedzenie, no wiec ryz to podstawa ale chyba to nikogo niedziwi. Oni jedza duzo ryb. Jest tu mnustwo tanich restauracji i duzy wybor potraw. Mnustwo straganow z owocami no i roznymi przekaskami za niewielkie pieniadze.
Pozdrawiam Przemek
|
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: Dawid66 |
| data dodania: 2011-05-12 13:51:34 |
treść: Witaj, mam pytanie odnośnie ceny wizy dla obywatela Filipin wyjeżdżającego do Anglii? Moze orientujesz się w tej kwestii? Moja dziewczyna jest z Filipin, ja mieszkam w UK . Bierzemy teraz ślub na Filipinach i bardzo chciałbym sprowadzić moją przyszłą zonę do Anglii.
Będę wdzięczny za wszelkie informacje na ten temat. Podaję mojego maila : dawidgraham@yahoo.com
pozdrawiam |
|
dodaj komentarz
|
|
|
| |
|
|
|
| autor komentarza: pedrittos |
| data dodania: 2011-05-13 20:43:51 |
treść: Hej Rafal,chetnie dowiem sie wiecej na temat Filipin,od pazdziernika wyruszamy tam na pol roku,a moze na dluzej...
odezwij sie prosze pod meribel@wp.pl
pozdr.Pedrittos |
|
dodaj komentarz
|
|
|
|