Forum dyskusyjne
Czy na zmiany ciśnienia przy starcie i lądowaniu pomagają zatyczki do uszu
terron696 13:05 | 01.02.2014
Jak w temacie.Za każdym razem kiedy samolot startuje słuch na jakąś godzinę jakby mi się wyciszał do 30% uczucie jakbym słuchał rozmowy czy muzyki będąc pod wodą .Przy lądowaniu zaczyna się dramat ziewanie ssanie cukierka rzucie gumy przełykanie wody po trochu nic nie daje .Uszy mnie po prostu bolą i to nie słabo .Potem pyka mi jeszcze ze 2h po lądowaniu.Czy znacie jakiś zatyczki do uszku które złagodziły by takie objawy ???Ostatnim razem miałem na uszach słuchawki dokanałowe i było jakby lepiej ale i tak źle.
loo 13:51 | 01.02.2014
Wydaje mi się, że zadziałają wręcz przeciwnie. Uszy i głowa bolą ze względu na zmiany ciśnienia (szybka zmiana wysokości). Ciśnienie powinno wyrównać Ci się m. in. przez uszy. Jeżeli dodatkowo zatkasz je słuchawkami, będzie jeszcze trudniej. Podejrzewam, że przy Twojej reakcji na starty i lądowania z nurkowania również nici? Spróbuj u laryngologa przeczyścić dobrze kanały uszne, powinno pomóc.
terron696 14:00 | 01.02.2014
Nie obraź się ale oczekuję odpowiedzi osób które coś takiego stosowały a nie myślą że jest tak albo inaczej .U lekarza już byłem stwierdził że po prostu należę do grupy źle znoszącej ciśnienie .
myrendral 14:33 | 01.02.2014
Zatyczki pod żadnym pozorem, w końcu to cisnienie musi się jakoś wyrównać. Najprawdopodobniej masz skrzywione przegrody nosowe i to powoduje problem, prostowanie może pomóc jeżeli jest to na tyle uciążliwe więc najlepiej udaj się do laryngologa na konsultacje. Dodam, że takie skrzywienie nie musi być widoczne ani odczuwalne przy normalnych aktywnościach.Jest też wyjście takie być latał dreamlinerem w nim zmina ciśnienia jest mniejsza niż w innych samolotach :)
loo 14:31 | 01.02.2014
Nie obrażam się. Od 8 roku życia nurkowałem,więc wyrównywanie ciśnienia jest mi znane, stąd możesz uznać to co pisałem za informację dość pewną :).
terron696 15:04 | 01.02.2014
Właśnie czytam o tym .Rzeczywiście zatykanie uszu nic nie da .Najgorsze jest to że lekarz niczego nie stwierdził.Mam przed sobą około 8 do 12 lotów stąd pytanie .Normalnie jeden czy dwa się przeboli ale tak będzie nieźle .
loo 19:27 | 01.02.2014
Spróbuj przełykać ślinę. Po czasie nauczysz się nawet przełykać samo powietrze, a tak naprawdę nawet nie przełykać, a jedynie generować ruch krtani, który zwiększy ciśnienie i być może odetka uszy.
terron696 07:28 | 02.02.2014
Te sztuczki znam ale pomagają mi przy starcie co do lądowania pamiętam że lepiej było kiedy miałem słuchawki dokanałowe stąd to pytanie .
globerka 14:49 | 12.02.2014
Zatyczki raczej nic nie pomogą,bo tutaj nie chodzi o zewnętrzną stronę ucha, ale o wewnętrzną.Zmiana ciśnienia jest tego powodem,ale aby dowiedzieć się czegoś więcej na ten temat,wklejam link:http://ohtravel.pl/porady/jak-zapobiec-bolowi-uszu-podczas-podrozy-samolotem
[konto usuniete] 22:04 | 19.03.2014
Ja też mam ten problem, mnie pomaga skutecznie przełykanie śliny, ale przy zaciśniętym palcami nosie. Kilka razy przy lądowaniu zupełnie mi wystarcza.
senia 22:25 | 19.03.2014
Dobrze dziala też ściśnięcie nosa i silne dmuchnęcie.
hewolf 12:26 | 09.07.2014
Zgadzam się poprzednimi podpowiedziami, że powinieneś zbadac sobie zatoki i kanały uszne, bo byc może zbiera Ci sie tam coś i stąd te przykre rewelacje. Normalnie przy zdrowych zatokach nie masz żadnego problemu, po prostu przełkniesz ślinę/dmuchniesz sobie z zaciśnietym nosem i masz ciśnienie w normie. W innym przypadku warto to sprawdzić i oczyścić co trzeba.
PIOTR72 20:53 | 20.08.2014
GUMA DO ŻUCIA I WYMUSZONE POŁYKANIE ŚLINY,,,,,MI POMAGA.
nitkaska 22:56 | 20.08.2014
ja też, tak jak Senia, dmucham mocno przy ściśniętym nosie - skutkuje zawsze