Forum dyskusyjne
Neapol refleksje po kilkudniowym pobycie albo miłość od drugiego wejrzenia
kategoria podróże po świecie
kraj Włochy
dianawas 14:41 | 21.10.2014
jeśli zastanawiacie się nad wyjazdem do Neapolu, zachęcam do zapoznania się z moimi refleksjami na blogu.http://pasjamilubiebycwpodrozy.blogspot.com/2014/10/neapol-jest-jak-cebula.html
A zainteresowanych praktycznymi informacjami, zapraszam do pytań w komentarza. Postaram się pomóc.
cmb 15:51 | 23.10.2014
http://www.globtroter.pl/konto/aktywacja.phtml?id=47806
cmb 15:52 | 23.10.2014
Nieco inne spojrzenie na Neapol i całą zatokę neapolitańską można znaleźć na stronie:http://ciekawemiejscablog.pl/castel-nuovo-katedra-duomo-palazzo-reale-zabytki-neapolu/
suave 18:22 | 23.10.2014
Jestem zainteresowany praktycznymi informacjami lecę we wtorek:) Jeśli byłaś na Wezuwiuszu napisz czym dojechać, gdzie kupić bilet. Którym pociągiem i gdzie kupić bilet do Pompei i Herkulanum, jakie ceny itp. Może to banalne pytania ale tak dla przypomnienia nie zaszkodzi zapytać. Jak oceniasz bezpieczeństwo w tym mieście, jakieś ciekawe spostrzeżenia i w ogóle co polecasz i przed czym ostrzegasz.
dianawas 18:34 | 23.10.2014
Na Wezuwiuszu nie byłam, po Etnie jakoś mnie nie ciągnęło. Tam zresztą zwykle jest kiepska pogoda, nawet jeśli w Neapolu słonce. Pompeje i Herkulanum są natomiast w zasięgu ręki, wystarczy kupić bilet na Circumvesuviana (wejście na tę stację jest z Napoli Centrale, dość dobrze oznakowane. Bilety są tanie. To sa pociągi jadące do Sorrento, koszt to jakieś 2-3 euro, bilet kupisz na tej stacji w okienku).Moje oba pobyty były bez zastrzeżeń jeśli chodzi o bezpieczeństwo, żadnych przygód nie miałam. Ale zawsze warto uważać, nie nosić ze sobą za dużo gotówki, zwłaszcza wieczorami.
Co polecam? Powłóczyć się po starówce, nie tylko po głównych turystycznych ulicach, pójść też do dzielnicy hiszpańskiej i koniecznie, jeśli lubisz malarstwo nowożytne, do Museo di Capodimonto. I do Archeologicznego warto, zwłaszcza do Gabineto Segreto, gdzie trzymają zbiory erotycznej sztuki z Pompejów. Plus Castel d'uovo i port, skąd widać Wezuwiusza. I katedra. A jeśli lubisz sztukę sakralną, to jest tam 400 kościołów :)
Co do spostrzeżeń, to polecam wpis na blogu :)
Pozdrawiam
kajtek86 18:26 | 25.10.2014
jeśli lubisz trekingi i górołażenie, to ja osobiście polecam wyprawę na Wezuwiusz - sprawdź tylko najpierw prognozy pogody, Pompeje jakoś nie zwaliły mnie z nóg, ale to może dlatego, że nie jestem niesamowitą fanką takich miejsc:)w samym Neapolu polecam zgubić się na starówce i koniecznie w dzielnicy hiszpańskiej, w słoneczny dzień obowiązkowo spacer na wzgórze Sant Elmo i do Parku Virgiliano - świetne widoki na okolicę :)
no i koniecznie spróbuj lokalną pizzę - najlepsza jaką jadłam była w Sorbillo, kolejki nieco zniechęcają, ale warto poczekać :)
[konto usuniete] 00:21 | 26.10.2014
Najważniejsze miasto południowych Włoch, położone dwie godziny drogi od Rzymu. Zachwyci zarówno miłośnika pięknych widoków (panorama z widokiem na Wezywiusza!), pasjonata historii, jak i miłośnika kuchni (to tu powstała pizza!). To miasto, choć wiekowe, wciąż tętni życiem i zachwyca.
obserwatore.eu 16:39 | 26.11.2014
Mówi się, że Neapol się nie zwiedza a przeżywa. Zgadzam się - albo się go uwielbia albo wręcz odwrotnie. Miasto nie pozostawia obojętnym.Pomimo, że miasto nie wszystkich zachwyca nie można mu odmówić cudownych widoków (miasto leży na wzgórzach), wyśmienitej kuchni, ciekawego krajobrazu (to teren wulkaniczny ze starymi kraterami, dymiącym siarką Pozzuoli, Wezuwiuszem) i świetnej historii (Pompeje, Herkulanum, podziemny Neapol, zatopiony port).
radionx 10:17 | 27.11.2014
Kocham włoskie klimaty i jedzenie. Dlatego też Włochy to kraj, do którego najczęściej wracam :) I jak dotąd jedynym rozczarowaniem był Neapol. Miasto ciemno-bure z budynkami zlewającymi się z ulicami - trochę jak w bazaltowym grobowcu. Pizza, choć niby w swojej kolebce, nieszczególna, ale może źle trafiałem. Może na takie wrażenie wpłynęła ogólna czystość. Czyli jeden wielki syf, brud i smród. Kupy śmieci pod każdą latarnią i na każdym rogu ulicy w wysokości po 2-3 metry. Wszędzie śmieci pod nogami, a że był środek lata i ze 35-40 stopni, to smród już na samym wjeździe do miasta. Klasyczne tłumaczenie miejscowych, że to wina mafii, która trzyma rękę na wywozie śmieci i wysypiskach. No i że teraz nie jest tak źle, bo właśnie 2 miesiące wcześniej posprzątali trochę przed wizytą premiera ;) To już było co prawda kilka lat temu, więc może w końcu uprzątnęli te śmieci. A do tego hordy dzikich psów, choć nieagresywynych, grzebiących w tych śmieciach. Za to Pompeje super - ja dla odmiany lubię takie klimaty :)