Forum dyskusyjne
Maroko wejście na Toubkal i wysyłka paczek pocztą- proszę o pomoc
kategoria podróże po świecie
kraj Maroko
mychaciu 22:53 | 31.01.2019
28 lutego wylatujemy z mężem do Maroka (przylot i wylot- Marakesz). Wstępny plan mam ułożony, potrzebuję jednak pomocy w jego poukładaniu i pomocy w transportach.Przylatujemy 28 lutego ok. 24:00 w nocy, więc podróż możemy zacząć od 1 marca. Planuję w ten dzień zgubić się w Marakeszu, a 2.03 udać się do Essaoura, spędzić tam noc i 3.03 udać się do Imlil aby tam spędzić noc. Następnie wspiąć się na wysokość schroniska na Tubkal. W schronisku spędzimy noc i 4.03 jeśli pogoda pozwoli zaatakujemy szczyt. I tu nie wiem jak to wygląda w praktyce- schodząc musimy znów nocować w schronisku czy schodzimy do podnóży i możemy udać się w dalszą podróż (czyli do Ouarzazate)? Jeszcze jedno- co z naszymi plecakami/bagażem- przecież nie możemy targać ich 7 godzin pod górę do schroniska. Chcemy tylko zabrać to, co niezbędne ale nie wiemy co zrobić z dużymi plecakami?
Po dotarciu do Ouarzazate planujemy 5cio dniową wycieczkę po pustyni (tu musi się znajdować naturalnie Ait Ben Hadduo, dolina Dades i wąwóz Todra- reszta, to pustynia). Po wycieczce powrót do Marakeszu, bo 15 marca o 12:00 mamy lot powrotny. Jeśli będzie to wcześniej niż 15.03, to nic nie szkodzi- zorganizujemy sobie czas.
Jeśli ta wykupiona wycieczka powinna odbyć się z Marakeszu na początku naszej podróży (czyli 01 marca), to proszę dać mi znać. W takim wypadku wspinaczkę przeniesiemy na czas po wycieczce, a na końcu Essaouria.
Bardzo proszę o korektę mojego planu, jeśli takiej wymaga i proszę o pomoc w transporcie, a mianowicie nie wiem czy lepiej wybrać się do Imlil i Essaourii taxi czy autobusami i o której i skąd odjeżdżają autobusy. Ile powinnam zapłacić taxi aby nie dać się oszukać.
I jeszcze jedno pytanie- jak wygląda sprawa z pocztą- może się zdarzyć, że kupię za dużo pamiątek i chciałabym nadać je pocztą- zastanawiam się czy dojdą one na podany adres czy "zgubią się" po drodze?
Bardzo dziękuję za pomoc