Forum dyskusyjne
podroz z malymi dziecmi do Tanzanii lub Kenii
kategoria podróżowanie z dziećmi
kraj Tanzania
Ellaq 12:16 | 11.06.2007
moze ktos moze mi pomoc w rozwiazaniu dylematu, czy wielkie jest niebezpieczenswo (malaria, inne choroby) zabrania malych dzieni (2 i 4 tata) na miesiac do Tanzanii lub Kenii, gdzie moj maz bedzie pracowal tego lata. Chcemy spedzic tam razem chicaz 2 tyg, optymalny bedzie miesiac. Maz ma do wyboru te dwa kraje, gdzie badzie pracowal doradzajac firmom, wiec nie bedziemy w tzw. "buszu" i stad moj dylemat, czy zrezygnowac, czy jednak wybrac sie tam cala rodzina. Oczywiscie bedziemy chcieli skusic sie na jakies male safari. Bede bardzo wdzieczna za wskazowki.
Deepforest 12:03 | 14.06.2007
No niestety ryzyko jest spore nawet w miastach, jest to jednak strefa tropikalna i przed wyjazdem warto zaszczepić sie przynajmniej na żółtaczkę A+B, dur brzuszny i tężec. Jeżeli chodzi o malarię to zagrożenie również jest dosyć wysokie, chociaż zależne od pory roku i konkretnego regionu gdzie będziecie przebywać, generalnie zalecana jest profilaktyka antymalaryczna. Zwlaszcza jesli wybieracie sie na safari. Ja byłem tam w październiku i np. na wybrzeżu w Dar es Salaam było mnóstwo komarów, pomimo że to koniec pory suchej. Warto więc dobrze przemysleć czy na taki wyjazd zabierać dzieciaki w tym wieku, a najlepiej skonsultować się ze secjalistą medycyny chorób tropikalnych, on najlepiej oceni stopień zagrożenia.
Skarpa_eu 15:53 | 13.06.2011
Ryzyko jest i to duże! Jeśli macie jeszcze kilka tygodni do wycieczki, lećcie do lekarza rodzinnego, który Was zaszczepi na wszystko co jest możliwe. Swoją drogą, podziwiam za odwagę. Ja jak moja córka miała 2 latka pojechałam z nią na wakacje w siodle organizowane przez www.skarpa.eu i myślałam, że to super wyczyn, ale Ty bijesz mnie na głowę.