Forum dyskusyjne dodanie komentarza
temat: Właśnie wróciłem z Marakeszu - Jakieś pytania? |
autor komentarza: bialy_6 |
data dodania: 2008-09-29 09:32:41 |
treść: Tak mnie zastanawiają te wszystkie wypowiedzi związane z negatywnymi opiniami o Marokańczykach i o pieniądzach i przyznam szczerze, że raczej spowodowane to jest niewiedzą wyjeżdżających. Akirija pisze, że nie jest to kwestia biedy bo była w biedniejszych krajach - nie zgadzam się. Rene30 pisze, ze Arabowie nie rozumieją faktu, że ktoś przyjeżdża tylko po to, żeby coś zobaczyć, a sami podróżują w celach religijnych/biznesowych - bzdura. Taksówkarz skasował kogoś na milion dolarów - podróżniczy laicyzm! Zacznijmy od taksówkarzy - chyba wiadomym jest to, że od Iranu przez Botswanę do Maroko -> taksówkarz=cwaniak. To jest bardziej oczywiste niż woda w kranie i z niejednym się kłóciłem o wszelakie sprawy. Ale podstawa podstaw to nigdy nie wsiadać do taksówki bez ustalonej ceny! Na miłość Boską! Zawsze ustalasz cenę przed jazdą (trzeba się też orientować ile może kosztować przejazd), albo prosisz o włączenie taksometru. W innym wypadku mówisz komuś takiemu, żeby spadał na drzewo i koniec tematu. Oczywiste. Poza tym Arabowie podróżują po świecie w celach turystycznych/podróżniczych jak najbardziej (poznałem kilku, którzy opowiadali o tym), a że jest ich niewielu to przez to, że w ich krajach panuje bardzo duża bieda i tylko nieliczni mogą sobie na to pozwolić. Z pewnością rozumieją dlaczego ktoś przyjeżdża do ich kraju - oni chyba bardziej niż my rozumieją piękno przyrody, natury i odrębności kulturowej. Kraje arabskie mimo turystyki są biedne. Oni sobie zdają sprawę, że bez turystów by nie mieli z czego żyć, dlatego ich kultura zmieniła się na tyle, że innowiercy mogą swobodnie poruszać się po ich kraju - poza tym gro z nich uwielbia poznawać ludzi z innych krajów Świata. To właśnie bieda i potrzeba zdobycia pieniędzy do życia (albo coraz lepszego życia) powoduje, że oni są wszędzie i wygląda to nieco inaczej niż u nas. Inną sprawą jest religia islamu - osobiście spodobała mi się. Jednym z podstawowych pięciu filarów islamu jakie opisuje koran jest jałmużna - jeżeli masz dużo podziel się z innymi. To jest ich kultura. Ale wiecie co - spotkałem się może z kilkoma nieprzyjemnymi osobami, ale nie pamiętam, żeby wszyscy chcieli ode mnie pieniądze - a tym bardziej nigdy w życiu za rozmowę bądź pokazanie drogi (tutaj słyszałem, że czasami dzieciaki w Fezie chcą parę groszy za pokazanie drogi do garbarni)! Dopiero kolega mi uzmysłowił, że my po prostu nie zwracaliśmy uwagi na takich ludzi i mówiliśmy najzwyczajniej w świecie NIE jeżeli chcieli jakieś pieniądze - prawie zawsze uzyskaliśmy pomoc a o kasie nie było mowy - tym jestem bardzo zaskoczony. Oczywiście wszędzie ludzie są różni i jak wspomniałem na nieciekawych typów też wpadaliśmy, ale to były pojedyncze sytuacje, a ludzie Ci byli przeważnie taksówkarzami ;) Poza tym wszystkim to proszę o trochę obiektywizmu. Nie możesz się porozumieć, to pomyśl jak byś rozmawiała z polską policją po hiszpańsku bądź francusku. Pomyśl, jak taksówkarze z Warszawy oszukiwali obcokrajowców zabieranych z Okęcia ... no ale my żyjemy w innej cześci Świata i kultura u nas jak i religia są inne! Pozdrawiam |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.