Forum dyskusyjne dodanie komentarza
temat: trekking w Andach |
autor komentarza: mak |
data dodania: 2009-02-14 00:58:46 |
treść: hej, jak tam plany? Ja Huayhuash polecam zawsze, jest to jeden z piekniejszych trekkingow swiata. Teraz nabrawszy troche rozumu (?) pewno bym niepolecala robic tej trasy w pojedynke, ale przyznam sie, ze przeszlam ja sama kilka lat temu, a dokladniej we wrzesniu 2005. Trasa 11dniowa zajela mi 8 dni, ale przyznam, ze po powrocie bylam rownie wyczerpana co szczesliwia. Oczywiscie zgubilam pare kilo po drodze, ale wspomnienia sa ze mna do dzis. Trzeba zalozyc, ze po drodze nie ma nic, czyli trzeba miec wszystko w plecaku, przynajmniej minimalne dzienne porcje. Jedyne mini miasteczko po drodze to Huayllapa, ale tez marnie zaopatrzone. Pamietam, ze byl to pierwszy rok, w ktorym nie bylo zadnego smiertelnego wypadku, tzn zadnego napadu czy morderstwa. Miejscowa ludnosc sie zorganizowala i zaczeli zapewniac bezpieczenstwo turysta - stad powstaly te oplaty na trasie. Juz wole placic 10 soli i przejsc spokojnie kolejny odcinek niz bac sie o napady. Ja w swojej naiwnosci i nieswiadomosci sie nie balam, wczesniej chodzilam duzo sama po gorach. Wtedy uplywal moj pierwszy rok w Peru, wiec czulam sie troche jak miejscowa. Jesli chcesz zupelnie pominac biura, ale mimo wszystko wynajac muly bagazowe, to da sie to zalatwic na miejscu w Llamac, ale moze troche potrwac. Ja po drodze spotkalam wspanialego miejscowego przewodnika i zarazem fenomenalnego kucharza. Zaprosil mnie raz na kolacje na biwaku polozonym na wysokosci 4.5tys - kurczak w winie! Paluszki lizac. Jego klient, amerykanski profesor akurat zle sie czul, a nie mozna bylo pozwolic by zmarnowal sie ani kurczak ani wino. Jedyny minus to, ze on mowi tylko po hiszpansku. Ale wie o regionie wiecej niz mlodziacy z biur w Huaraz. Poszukam o niego namiaru. Gdzies jeszcze powinnam miec. A tu mam pare fotek z tej wyprawy. Kurcze, az nie chce sie wierzyc, ze tyle czasu minelo. http://www.martynatravel.waw.pl/g_huayhuash.html pozdro |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.