Forum dyskusyjne dodanie komentarza
temat: WIZY - ile stron w paszporcie??? |
autor komentarza: mkguru |
data dodania: 2009-03-10 08:40:16 |
treść: Tanzania - wiza 50$ - obecnie to tylko mała pieczątka przy wjeździe i wyjeździe. zajmuje pół strony Malawi - UWAGA!!!! wyrobienie wizy trwa 3 dni. I ten czas musisz spędzić w Blentyre lub Lilonwe, gdzie znajduje się Immigration Office. Na granicy otrzymuje się skierowanie do któregoś z wybranych Urzędów. Oczywiście można wizę załatwić wcześniej. Koszt 70$ Zambia - wiza jednokrotna 25$ (jesienią 2007), wielokrotna 40$. Ważne szczególnie, jeśli chcesz obejrzeć Victoria Falls z obu stron. Taniej jest jednak kupić wizę jednokrotną, a później za 5 $ dokupić możliwość przejścia na drugą stronę i powrotu tego samego dnia. Pieczątka na pół strony, plus datownik. Zimbabwe - duża wklejka na całą stronę, koszt 30$, załatwiasz bez problemu na granicy. Półtora roku temu udawało mi się jeszcze po Zimbabwe podróżować publicznym transportem i autostopem. W tym roku trzy razy przemyślałbym wycieczkę do tego akurat kraju, ale to temat na osobny wątek. Botswana - wiza to pieczątka na całą stronę. Koszt 500pula (musisz mieć tą walutę), bez problemu na granicy. Namibia - wiza to mała pieczątka. Ja akurat miałem ciekawą przygodę, poniewaz pogranicznik nie mógł odnaleźć Polski w spisie krajów od których jest wymagana wiza, ani też w spisie krajów w ruchu bezwizowym. Ponieważ przez godzinkę miło sobie gawędziliśmy, to w końcu stwierdził "przyjaciele wizy nie potrzebują", wbił mi pieczątkę "zgoda na wjazd" oraz "pobyt do trzech miesięcy" i wpuścił bez opłat. Być może to jest właśnie taki rodzaj "wizy pobytowej". Zadnych problemów z załatwieniem na granicy. RPA (wiza na 2 m-ce) - obecnie na granicy otrzymujesz za darmo wizę na trzy miesiące. Wklejka na pół strony. Mozambik- duża wklejka na całą stronę. Koszt 35 $. ale jeśli zapłacisz w metikanach, to w przeliczeniu wychodzi 25$. W Mozambiku "Africa Time" nabiera nowego wymiaru. Połączenie braku pośpiechu z Ameryki Południowej plus Afryki podniesione do sześcianu. Tu nauczysz się cierpliwości o jakiej nie śniłaś. Lekcja nr 1 na granicy. Pozdrawiam. |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.