Forum dyskusyjne dodanie komentarza
| temat: kacik sutenerski |
| autor komentarza: emski |
| data dodania: 2009-04-24 16:04:10 |
| treść: jak bylo ...bylo fajnie bo wszedzie pusto amerykanskich jak na lekarstwo a wiec kryzys. Pierwszy raz od lat nie spotkalem zadnych Polakow w Playa tzn w Polsce tez kryzys. Samochod znalazlem w Cancun za $ 11 na dzien not bad :-)) ale mieli tez moja Toyke za jedyne $ 200 na dzien no thanks :-)) Tak ze pognalem od razu do Calakmul kolo Campeche. Widac wojne jednak na kazdym kroku Na drodze z Chetumal do Campeche zatrzymywali mnie chyba z 6 razy wosko i policja i trzepanie po drugim razie przestalem juz pakowac klamoty i lezalo wszysko luzem w bagazniku. Samo Calakmul cel mojej podrozy przepiekne niech sie Tikal schowa tuz pod granica z Guatemala trzba dymac samochodem po dobrej w miare drodze jakies 80 km zywej duszy troche mialem stracha tylko wojskowe patrole po krzakach jeden o malo nie ominalem jak wyskoczyli z pistoletami na droge to sie naprawde najadlem strachu. Znalazlem kolo Calakmul mexyka w jungli przy drodze mial papierowy sign restaurant jakies 7 kmprzd Calakmul i to byla moja baz spanie w namiocie goracao jak cholera karaluchy wielkosci dloni specjalnosc Calakmul ale codziennie jajeczniczka na sniadanie byla kawka goraca jak i tequila goraca piwa nie mial. Jedyni ludzie w Calakmul to byli starznicy i grupa amerykanskich studentek archeologii :-)) emsio is lucky one always :-)) nawet pozwolily mi wejsc przez maoment sprwadzic e-mails przez satelite . A tak to pustak totalna tylko maly na drzewach miliony motyli bo to byl okres wylegu az zal mi bylo zabijac je na szybie ale az wycieraczki nie nadazaly zbierac tego i seki dzikich pawitez w okresie godowym a wiec durne staly i walczyly na drodze z soba tak ze czasami odcunek 7 km pokonywalem 1/2 godziny zeby tego towarzystwa nie rozjezdzac Moj mucho nawet oferowal mi pieczonego ale ja nie jestem az taki wielki miesiarz i no gracias . Tk ze jak opuscilem to miejsce po dwoch dniach i dopadlem super eco hotelu w jungli przy main hwy to pierwsze co 8 piwek 3 twequile na szybko potem jeszcze dwa zimne i padlem jak kot w moim bungalow bez szyb bez AC tylko siatka w oknie i cudowne przebudzenie rano z milionem ptactwa w jungli niezapomniane wrazenie. Po Calakmul przenioslem sie do Mahahual majac nadzieje ze zmontuje sie grupa /potrzeba 7 / nurasow na Banco Chinchoro rafa lepsza od aussie oni sami tu przyjedzaja nurkowac i to potwierdzaja. Niestety 2 dni czekania i dupa to juz moje drugie podejscie ale za to ryby swiezej sie ozarlem po wszystkie czasy Samo Mahahual przepiekna kiedys wioska teraz zrujnowa totalnie przez huragan Dean dwa lata temu Pol wioski nie ma las mangrowy na obrzezach ktorego wioska stala kompletnie zniszczony Ale plaza ta sam przepiekna tylko palm nie ma, nasadzili nowych tak jak i odbudowuja cala wioske. Turystow zadnych nada zip knajpy puste tylko troche miejscowych siedzi ale ceny skurwiele trzymaja dalej jakby sie nic nie stalo. Tak ze po dwoch dniach wrocilem do Playa i tam reszta czasu nurkowanie w Cenotes z blondynka :-)) co poprawiala plywajace wlosy 20m pod woda w nocnnych ciemnosciach. W sumie Yucatan byl OK bo niesamowicie pusto wszedzie i kryzysowo a juz szedac sie samotnie po ruinach to robi wrazenie i pozostawia duzo czasu na przemyslenia o tej minionej cywilizacji ktora odeszla. Uwazam ze to byl swietnny czas na taka wizyte. Wiosna przyroda i pustka napewno odniosly swoj efect :-)) Chce wrocic gdzies Czerwiec Lipiec jak sie uda :-)) |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.