Forum dyskusyjne dodanie komentarza
temat: Szczepienia |
autor komentarza: casuelle |
data dodania: 2009-12-13 18:35:53 |
treść: Najlepiej wybierz sie po prostu do poradni chorob tropikalnych. Lekarz zaleci Ci szczepienia w zaleznosci od miejsca i charakteru wyjazdu. Przy wjezdzie do Indii nie jest wymagane zaswiadczenie o szczepieniach jakie przeszlas, gdyz nie ma szczepien obowiazkowych. Sa jedynie zalecane. A oto i one: WZW A - wirusowe zapalenie wątroby typu A WZW B - wirusowe zapalenie wątroby typu B BTP - błonnica, tężec, polio DB - dur brzuszny MK - szczepionka meningo-kokowa (a+c) Zoltaczka typu B wymaga podania 3 dawek szczepionki. Pierwsza daje Ci ochrone na miesiac, po miesiacu nalezy ja powtorzyc. Ta powtorka chroni Cie przez kolejne 5 miesiecy, a kolejna ostatnia 3 dawka daje ochrone na kilka lat. Dur brzuszni tez moze byc podawany kilka razy. W zaleznosci od tego jaka szczepionka dysponuje klinika. Polecam Ci francuska - podaje sie ja raz bez wiekszych skutkow ubocznych Ze wzgledu na terminy podania musisz pomyslec o tym odpowiednio wczesniej. Wedlug mnie najlepiej zaczac conajmniej miesiac przed wyjazdem |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.