Forum dyskusyjne dodanie komentarza
temat: Co jest państwem ? |
autor komentarza: Bonifacja |
data dodania: 2010-02-14 00:31:54 |
treść: No - trzeba przyznać,że odpowiedź na to pytanie mogła by się przeistoczyć w pracę naukową.Podejrzewam też,że ile indywidualności, tyle różnych odpowiedzi.Ja sobie tak skromnie myślę,że państwo to wspólnota.Tradycji, obyczajów, wierzeń, umiejętności porozumienia się,historii, itd,itd....I dlatego tak bardzo żal mi Afryki, skolonializowanej przez europejczyków, a potem podzielonej geometrycznymi liniami.Popatrzcie na mapę administracyjną.Tam między poszczególnymi państwami, granice przebiegają, jak wyrysowane linijką,Najpierw biali ludzie wleźli, porządzili narobili szkód, wyszli i podział granic przebiegł wbrew naturalnemu międzyplemiennemu podziałowi.Efekt jest taki jaki widzimy.Ciągłe walki, niepokoje, krwawa rywalizacja między plemionami.Sztuczne państwa - a w nich bezlitosna walka o władzę z "obcymi".Bo niby dlaczego człowiek z np plemienia kikuju ma panować nad masajem, czy na odwrót.Ech... dużo by gadać.Prawda jest taka,że większość z nas jest przywiązana - czy chce, czy nie - do korzeni i co za tym idzie, nacjonalizm (fuj,jak to paskudnie brzmi) tkwi w nas wszystkich bez względu na szerokość geograficzną. No coż - sądzę, że państwo jest tam, gdzie jest szeroko pojęta wspólnota ludzi. pozdrawiam wszystkich. |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.