Forum dyskusyjne dodanie komentarza
temat: NY marathon |
autor komentarza: danula |
data dodania: 2010-10-26 14:47:43 |
treść: Witaj Promyczku! Poniżej przedstawiam mój Nowy Jork w pigułce, czyli jak zwiedzałam miasto wg własnego planu. Przemieszczałam się metrem korzystając z planiku : http://www.mta.info/nyct/maps/submap.htm- tylko odrobinę podobnego do spaghetti, ale w gruncie rzeczy bardzo prostego. Poza tym gdzie tylko można – wędrowałam pieszo, ciekawa szczególnie miejsc niekoniecznie obleganych przez turystów. Piszę wg dni: 1. Wyspa Wolności- zwykle b.tłoczna Wyspa Emigrantów- nieduża- można znaleźć ciekawe miejsca Battery Park- chwila odpoczynku, piękne motyle na krzewach, ciekawe pomniki Wall ST.- banki, giełda Chinatown- kolorowe SOHO- ślicznoty!jedna z piękniejszych dzielnic moim zdaniem Time Square- wiadomo!/przy sklepiku z papierosami kamera- możesz pomachać znajomym w Polsce!/ … pub z oryginalnym piwem dyniowym :) 2. Bank Rezerw Federalnych – 5 pięter pod ziemią jest skarbiec. I ja tam byłam ! Columbus Circle- pomnik, wieżowce, wejście do Central Parku Central Park- poznałam na pamięć, ciekawe pomniki, jeziorka, drzewa, Pola Truskawkowe, blisko jest Rezydencja Dakota przejazd metrem, i dalej: Woolworth Building- tylko z zewnątrz, ale można zajrzeć do środka Kaplica św.Pawła- wnętrze + stary mentarz Kościół św.Trójcy- również piękny, miejsce historyczne South Street Seaport-urokliwe, zabytkowe miejsce pieszych wycieczek widokowych ze sklepikami i knajpkami 2. Central Park- kompleksowo Muzeum Ziemi- bezapelacyjnie trzeba ! 3. Battery Park, niedaleko jest- Muzeum Indian- trafiłam akurat na b.ciekawe prezentacje Broadway- jedna z najdłuższych ulic na świecie, chodziłam po niej z” głową w chmurach”podziwiając wieżowce, sklepy… City Hall Park- uroczy w centrum Manhattanu South Street Seaport-pyszne jedzonko w urokliwej knajpce Borough Park- dzielnica żydowska Greenpoint-tam czas stanął w miejscu. 4. Brooklyński Ogród Botaniczny z największą w Amer.Płn.kolekcją róż, Ogrodem Dziecięcym, Ziołowym, cudeńka! Broadway, City Hall Park- brałam udział w mitingu mieszkańców /!/ kolejką linową na Roosvelt Island 5. East Village- polski kościół gdzie trafiłam na leciwych b.ciekawych polonusów:), w ogóle niesamowita okolica Dworzec Centralny w NY- fascynujący!hol główny, sufit,wejście! budynek ONZ- wraz z otoczeniem wart odwiedzenia Time Square – szczególnie nocą wyjątkowy, błyszczący MACY’S-maxi sklep z ruchomymi /również drewnianymi schodami 6. Rockefeller Center- miasteczko w mieście Piąta Aleja: główna ulica centrum jedna z najpopularniejszych i najbardziej rozpoznawalnych ulic handlowych świata Katedra św.Patryka- zwiedziłam dokładnie, jest piękna kościół św.Tomasza- anglikański, też ciekawy, dalej szlakiem zabytków i drapaczy chmur: domy Villarda, bizantyjski kościół św.Bartłomieja,Citikorp,Główna Synagoga, super nowoczesny sklep APPLE STORE, a obok SCHWARTZ- sklep z zabawkami uwieczniony na niejednym filmie, Hotel Plaza z 1907r… właściwie o każdym budynku mogłabym dużo pisać… Metropolitan Museum of Art. najstarsze i największe muzeum w Ameryce 7.W NY bylam w październiku i wtedy miałam okazję zobaczyć niesamowicie kolorową Paradę Pułaskiego, zakończoną spotkaniem z Polakami dawno już osiadłymi w NY 8.Battery Park- pomnik Indian kaplica św.Elżbiety Seton Fraunces Tawern William Street- urokliwa, zamknięta dla ruchu uliczka Federall Hall-z pomnikiem Waszyngtona Nowojorska Giełda Papierów Wartościowych na Wall Street Word Financial Center- to nad nimi górowały dwie wieże… Strefa Zero- tu nie trzeba komentarza skwer za kompleksem finansowym- widok na Jersey Municipall Building- jeden z największych budynków rządowych na świecie mostem Brooklyńskim na drugą stronę Promenada Brooklyńska z przepięknym widokiem na Manhattan i South Street Seaport Coney Island- Diabelski Młyn, kolejka „Cyklon”, Akwarium, molo, widoki na Ocean 9.Empire State Building- najbardziej rozpoznawalny budynek… King Konga nie było :) dłuuugo podziwiałam rozległą panoramę Nowojorska Biblioteka Publiczna- główna czytelnia nieczęsto zwiedzana, a szkoda… a może właśnie dobrze, bo cisza, spokój i do woli można ją podziwiać 10.Staten Island- sam przejazd promem już może być atrakcją, poza tym: boisko bejsbolowe, Richmond – zabytkowe miasteczko z kompleksem muzeów… ufff przemieszczając się metrem podziwiałam też podziemne stacje, w tym taką na której było mnóstwo ciekawych krasnali z brązu. Okazało się, że krasnale są nie tylko we Wrocławiu :)… Tak pokrótce spędziłam czas w NY. Poza tym odbyłam wycieczkę do Waszyngtonu- którą już Ci opisałam. Byłam też ponad tydzień na Zach.wybrzeżu , ale to już całkiem inna bajka. Mam nadzieję, że moje informacje przydadzą Ci się i po powrocie podzielisz się wrażeniami. Polecam stronki : http://www.newyork.com.pl/index.php, również http://pl.tripadvisor.com/Attractions-g60763-Activities-New_York_City_New_York.html http://mia-ny.com/ http://www.worldcam.pl/25,1,32,podglad.html Życzą wspaniałej podróży Pozdrawiam |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.