Forum dyskusyjne dodanie komentarza

powrót

temat: Niedawano wróciłem, odpowiem na pytania...
autor komentarza: pietkagab
data dodania: 2011-03-11 23:58:54
treść:
Hej!
Czy warto pojechac do Iranu? BARDZO! Choc Iran nie jest dla nas zbyt egzotyczny i nawet moim zdaniem malo fotogeniczny to warto tam pojechac ze wzgledu na niesamowicie goscinnych, pomocnych i przyjaznych ludzi. Nigdy nie bylem tam sam, co chwile ktos sie przygadywal, co chwile slyszalem "welcome to Iran". Prawie codziennie bylem przez miejscowych goszczony, zapraszany chocby na czai. Ich rzyczliwosc byla szczera i nigdy nikt w ten sposob nie probowal na mnie zrobic interesu:) Ludzie sa uczciwi i jest bezpiecznie.
Przez pierwsze 5 dni w Iranie nie spotkalem zadnego zachodniego podroznika (mnostwo zas miejscowych turystow). Podrozowalem wtedy w iranskim Azerbejdzanie (polnoc): Tabriz - Kaleybar - Ardabil. Dopiero w Masuleh, a pozniej w Teheranie, Esfahan, Yazd, Shiraz i w Persepolis pojawilo sie sporo plecakowcow, a takze zorganizowane wycieczki. Zero turystow rowniez nad Zatoka Perska. Mysle, ze Iran to takie wlasnie niszowe i nie zadeptane jeszcze miejsce jakiego szukasz.
Iran okazal sie drozszy niz sie spodziewalem (jestem plecakowcem) a to za sprawa wysokiej inflacji i taniejacych walut - z budzetem zmiescilem sie na styk:). Najtansze hotele kosztowaly z reguly 8USD za domitorium, tanie komfortowe autobusy, ale koniecznosc czestego korzystania z taksowek. Sprobuj autostopu, dziala swietnie:) - czasami kierowcy oczekuja jakiegos skromnego datku. Iranskiej kuchni z panujacym niepodzielnie kebabem w wielu wariantach nie polubilem, ale to kwestia smaku:) Danie w restauracji to minimum 5USD. Bilety wstepu do zabykow i muzeow min 1USD, paczka fajek ok 1USD, czai prawie za darmo:) Alkohol zakazany i trudno dostepny, ale wystarczy poznac odpowiednich ludzi i juz jestes na fajnej imprezie:) Dzienny budzet musisz liczyc min 25USD choc czasami trzeba wydac duzo wiecej.
Do Iranu pojechalem droga ladowa. W Trabzonie dostalem wize w dniu zlozenia wniosku. Koszt 75 euro. Wracalem tez ladem. Autobus z Teheranu do Stambulu kosztowal mnie 110USD, ze Stambulu do Suczawy 70Euro (Toros), a potem juz grosze do Polski przez Ukraine (Suczawa - Czerniwce - Lwow - Medyka) Droga powrotna niemal nonstop zajela mi tydzien:) Do Iranu jechalem z postojami w Turcji, a ta znacznie uszczuplila moj budzet:)
Co mnie szczegolnie zafascynowalo? Glownie jak juz wspomnialem ludzie, a takze klimatyczne bazary i piekne meczety. Dobrze czulem sie w gorach Alborz na pn. Uwielbiam Esfahan - takie magnetyczne miejsce, z ktorego trudno wyjechac. Do Persopolis wypada zas pojechac. Fajny jest tez Yazd na pustyni. Jesli nie lubisz chaosu. tlumu i spalin to odpusc sobie Teheran, choc maja ciekawe muzea.

Pozdrawiam
tytuł:
treść:
użytkownik: hasło:

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl