Forum dyskusyjne dodanie komentarza
temat: Punktacja zdjęć - duży problem |
autor komentarza: marek.kos |
data dodania: 2007-02-04 11:02:59 |
treść: Chciałbym poruszyć problem punktacji zdjęć. Najlepsze zdjęcia w pierwszej setce maję przeważnie punktację w granicach 4.5 - 4.7. Jeżeli takie zdjęcie otrzyma na przykład "jedynkę", to od razu spada o kilkaset pozycji do tyłu. Do globtrotera może się zapisać każdy, bez żadnej weryfikacji. Może więc się zdarzyć jakiś żartowniś, który jednoosobowobędzie ustalał kolejność zdjęć. Podam przykład: Zdjęcie ma osiem "piątek" i dwie "czwórki" - średnia wychodzi 4.8 i zdjęcie jest na pierwszym miejscu. Jeżeli teraz ktoś da "jedynkę" , średnia spada do 4.45 i zdjęcie ląduje poza pierwszą setką. Aby to zdjęcie wróciło na pierwsze miejsce i odzyskało średnią 4.8 , potrzeba aż dwudziestu dodatkowych "piątek" i ani jednej innej oceny. W praktyce jest to niemożliwe. Można to sprawdzić na kalkulatorze. Ten system obliczania średniej jest dobry w przypadku średniej z kilkuset lub kilku tysięcy ocen. Przy kilkudziesięciu ocenach nawet jedna "jedynka" całkowicie dyskwalifikuje zdjęcie. Może by zmienić sposób punktacji na następujący: każdy może ocenić każde zdjęcie tylko raz i dać mu tylko jeden punkt. Jeżeli zdjęcie nikomu się nie spodoba będzie miało zero punktów. Im więcej osobom się spodoba, tym więcej osiągnie punktów. Teraz wprawdzie istnieje możliwość stopniowania ocen, ale jest to możliwość czysto teoretyczna. W praktyce wyróżnić zdjęcie można tylko oceną "5". Każda inna powoduje degradację. Jeżeli na przykład chcę "wyróżnić" jakieś zdjęcie w pierwszej dziesiątce i dam mu "4", to zamiast wyróżnienia to zdjęcie zostanie "ukarane" i spadnie o kilkanaście pozycji. Ten tekst piszę w niedzielę rano. Teraz w pierwszej dziesiątce są moje dwa zdjęcia. Ponieważ różnica punktowa jest bardzo mała, gdybym tylko chciał, mógłbym sam jednoosobowo dowolnie ustalić kolejność zdjęć w pierwszej dziesiątce. Wystarczyłoby kilka kliknięć, kilka "jedynek" i moje zdjęcia znalazłyby się na 1 i 2 miejscu. Takie sytuacje napewno się zdarzają. Wczoraj na przykład na pierwszym miejscu widziałem zdjęcie chińczyka-pisarza, a potem to zdjęcie nagle znalazło się poza pierwszą setką. Tak nie powinno być. Ten konkrs to oczywiście zabawa, ale przydałyby się bardziej czytelne reguły. |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.