Forum dyskusyjne dodanie komentarza

powrót

temat: Niedawano wróciłem, odpowiem na pytania...
autor komentarza: pietkagab
data dodania: 2011-03-14 15:01:44
treść:
Hej!
Do Iranu dojechalem w drugiej polowie wrzesnia i sloce mnie szybko spalilo. Bylo goraco, szczegolnie pozniej na pustyni. Pod koniec pobytu, w polowie pazdziernika, noce w Esfahan byly juz chlodne. W sumie polecam Ci wrzesien i pazdziernik - taki okres przejsciowy pomiedzy iranskimi ekstremami, ale ja zawsze chcialem pojechac tam na wiosne kiedy wszystko kwitnie. Obejrzyj film (jesli jeszcze nie widziales) Kolory Raju - zobaczysz jak wyglada tam wiosna:) Jesienia wszystko jest wypalone po upalnym lecie, a pejzaze bardzo pustynne. Deszczu w Ianie nie doswiadczylem.
Co do pamiatek... polecam Esfahan, tam na bazarze ogromny wybor wszystkiego z czego slynie Iran: dywany, kute i recznie malowane talerze i inne naczynia, samowary, laka, tkaniny. Pamiatki ogolnie drogie, ale i wysokiej jakosci. Pospolitego turystycznego badziewia tam nie widzialem. W Esfahan zrobilem najwieksze zakupy, kupilem sporo recznie drukowanych serwet - odsylam do mojej foty pokazujacej ten proces:
http://www.globtroter.pl/zdjecia/94357,iran,srodkowy,iran,esfahan,drukarz,serwet.html
Takie serwety po kilka dolarow, natomiast za ogromny, przepiekny obrus na 8mio osobowy stol zaplacilem 16USD.
Do Iranu pojechalem sam, ale sam nigdy tam nie bylem, bo jak juz napisalem miejscowi sa bardzo towarzyscy i na samotnosc, a tym bardziej na nude mi nie pozwolili:) Pozniej, juz w turystycznych miejscach poznalwalem fajnych podroznikow - do Iranu nie kazdy sobie pojedzie, zle imie tego kraju dokonuje silnej selekcji, wiec nie ma tam stonki turystycznej i bardzo latwo znalezc tam pokrewne dusze:) Zawsze mialem zas problemy ze znalezieniem fajnego towarzystwa w Indiach, ktore przyciagaja dziwnych ludzi, z ktorymi ciezko mi z reguly zlapac kontakt.

Pozdrawiam i czekam na kolejne pytania
tytuł:
treść:
użytkownik: hasło:

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl