Forum dyskusyjne dodanie komentarza
temat: Niedawano wróciłem, odpowiem na pytania... |
autor komentarza: pietkagab |
data dodania: 2011-04-02 23:08:30 |
treść: Witam! Trudno mi odpowiedzieć na Twoje pytanie, ponieważ korzystałem tylko z transportu publicznego, taxi, share taxi i autostopu i nigdy nawet nie zastanawiałem się nawet nad wypożyczeniem samochodu. Nigdy też nie spotkałem obcokrajowca w Iranie, który by w taki sposób zwiedzał ten kraj. Z tego co pamiętam, mój Lonely Planet podawał informacje, że wypożyczalnie samochodów w naszym tych słów rozumieniu to rzadkość, że wszystkiemu towarzyszy sporo biurokracji, a koszty są bardzo wysokie. L. P. stwierdzał, że łatwiej, taniej i wygodniej jest wynająć taksówkę lub samochód z kierowcą na dzień lub na dłużej. Tyle pamiętam (mogę się mylić), jeśli nie masz L. P. to daj mi znać - we wtorek będę w domu, więc mogę to dla Ciebie sprawdzić. Problem z tym przewodnikiem jest jednak taki, że ostatnia publikacja była w 2008, a wiadomo, że od tego czasu wiele mogło się zmienić. Sprawdziłem linka do stronki tej wypożyczalni - nie jest tanio. Nie znalazłem tam cennika za samochód bez kierowcy, ale piszą że jest możliwe. Mimo wszystko na Twoim miejscu po pierwsze nigdy nie usiadłbym za kierownicą w Iranie - no chyba że jesteś bardzo zręcznym i odważnym kierowcą. Ten kraj jest w ścisłej światowej czołówce w statystykach dotyczących śmierteności na drogach! Po drugie: jestem przekonany, że wszędzie znajdziesz kierowcę, który za dużo niższe pieniądze Ci pomoże - mówię tu o sytuacjach, gdy na interesującej Cię trasie autobusy bądź "shared taxi" nie kursują. Jak to zawsze z taksówkarzami bywa trzeba się mocno targować i ustalić cenę przed kursem. Za wynajęcie taksówki z Sarein do Alvarosi (okolice Ardabil, Azerbejdżan) - ponad 2 godziny (z wieloma postojami) zapłacilem bodaj 16USD - można było taniej. W Iranie każdy samochód może być taksówką - sam się przekonasz. Zawsze można się dogadać. Myślę też, że w razie problemów ze znalezieniem transportu recepcja hotelu może pomóc. Taksówkarze oznakowani i nieoznakowani są wszędzie. Podsumowując, myślę że wypożyczenie samochodu może nie być łatwe proste i przyjemne, a na pewno nie tanie. Ze znalezieniem transportu nawet z dnia na dzień problemów mieć nie powinieneś. Tyle mogę poradzić... pozdrawiam |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.