Forum dyskusyjne dodanie komentarza
temat: Byłem w Indiach-szczerze odradzam |
autor komentarza: bynio |
data dodania: 2011-05-12 16:37:37 |
treść: Jeżeli chodzi o Chiny to nie jestem w nich zakochany (zakochany to jestem w Indonezji i Birmie), ale widzę ogromne różnice pomiędzy tymi dwoma wielkimi obszarowo i kulturowo krajami, zdecydowanie na korzyść Chin. Podziwiam państwo, któremu udało zlikwidować się głód wśród ponad miliardowej społeczności. Indiom do tego daleko. Z tymi reklamami to trochę przesadzasz, może w największych miastach, ale nie jesteśmy zaczepiani na ulicy (poza Nanjing Road w Szanghaju) i oszukiwani na każdym kroku jak w Indiach, gdzie dotrzymanie zawartej umowy wynosi fifty-fifty. Jednym takie zaczepianie się podoba innym nie, może wynika to z potrzeby bycia ważnym lub atrakcyjnym w przypadku kobiet, wiele by to wyjaśniało. Po wjeździe z Indii do Nepalu drogą lądową pierwszą rzeczą jaką powiedział mi Nepalczyk w agencji turystycznej podczas zakupu biletu na autobus i nocleg w Pokharze było, żebym się nie martwił, bo to nie Indie, w Nepalu mieszkają uczciwi ludzie. Było to dosyć znamienne! Myślę, że skoro byłeś w obydwu krajach dostrzegłeś te różnice, trudno ich nie zauważyć. A wielu osobom Indie podobają się dlatego, że dużo łatwiej niż w Chinach można się porozumieć, jest taniej i można zrobić fotografie biedocie, natomiast duchowości to ja w obydwu krajach za wiele nie widziałem (czasem naprawdę zdarza się), szczególnie sadhu dający się fotografować tylko za kasę. Zachwyty o Indiach przeważnie piszą osoby, które pojechały tam, pierwszy raz do kraju poza cywilizowaną Europę i zakochały się w różnicy między cywilizowanym Zachodem, a nimi . Wtedy mogą zrobić wielkie wrażenie. Być może dlatego, że dla mnie Indie były którymś z kolei krajem Azji, nie zrobiły pozytywnego wrażenia, dostrzegam więcej minusów niż plusów. A co do perspektyw prześcignięcia Chin przez Indie piszą to pewnie tacy sami znafcy, co przewidywali prześcignięcie USA przez Związek Radziecki. Natomiast pisanie o Indiach, że to kraj dla wybranych i że potrzeba wielkiej duchowości, żeby je zrozumieć jest idiotyczne. Tak pisze Ci co nie mają innych argumentów. Pozdrawiam Zbyszek |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.