Forum dyskusyjne dodanie komentarza
temat: Finnair |
autor komentarza: Jadu |
data dodania: 2011-06-29 22:02:26 |
treść: od tych ludzi się zaczęło (chyba było ich dwóch w różnych samolotach, ale nie pamiętam szczegółów). Obecnie nie ma znaczenia czy chodzi o tranzyt czy nie. Przepis jest przepisem i co prawda obecnie jest coraz bardziej kwestionowany i z tego co wiem ICAO ma znieść go do 2012 roku. Udowodniono w warunkach laboratoryjnych, że ciężko faktycznie skonstruować ładunek wybuchowy z samych płynów, które można zabrać na pokład. Za pewne będą ograniczenia co do jakości płynów. ale to przyszłość, mam nadzieje, że nie odległa. Tymczasem przepis przepisem i security na lotniskach są po to aby go egzekwować a nie wdawać się w dyskusje, jakby mieli z każdym pasażerem na ten temat rozmawiać to kolejki do kontroli były by nie wiadomo jak długie i jak nerwowe, zwłaszcza przy przesiadkach. Sam z nim nie wygrasz a największe zamieszanie i opóźnienia na lotniskach robią właśnie ci, którzy na siłę z tym walczą zamiast poddać się obowiązującym zasadom. Czy są zasadne nie wiem, ale przez mój zawód (jestem kasjerem lotniczym w sieci LCC) nie kwestionuję tego. Zgadza się że w lotnictwie największy jest ruch tranzytowy nie mniej liczy się go po ilości pasażerów na danym lotnisku, po to linie lotnicze budują swoje huby aby objąć swoim zasięgiem jak największą część potencjalnych klientów. Na początku tego roku ruch tranzytowy w Warszawie wynosił ok. 40 % a w 2009 roku w Helsinkach to 20% (ale 80% pasażerów z Azji przesiada się właśnie tutaj), największy wzrost w zeszłym roku odnotowała Ryga, która dzięki AirBaltic przyciągnęła o 30% więcej pasażerów niż rok wcześniej. Dane te są suche i głównie odnoszą się do % udziału na danym lotnisku, a zależy jak kto je liczy, generalnie najważniejsi są tranzytowi międzynarodowi, ale tranzyt krajowy również jest spory. Każdy pasażer tranzytowy jest dwukrotnie liczony jako pasażer na połączeniu bezpośrednim :) Statystyki lotnicze IATA można sobie kupić tutaj: http://www.iata.org/ps/publications/pages/wats.aspx jak ktoś się zdecyduje proszę o kontakt … chętnie pożyczę @Autobusy lotniskowe po 4EUR jeżdżą do centrum Helsinek ok. 35 min, wiec przy takich przesiadkach spokojnie można jechać do centrum http://www.hsl.fi/EN/timetablesandroutes/maps/Pages/busconnectionstotheairport.aspx |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.