Forum dyskusyjne dodanie komentarza
| temat: Wypraw na Kilimandżaro |
| autor komentarza: strus |
| data dodania: 2011-12-19 19:49:20 |
| treść: 1000-1100 USD to normalna cena, w samej Moshi mnóstwo agencji oferujących swoje usługi (osobiście nie pamietam nazwy agencji ale mój przewodnik nazywał się Hamadi i był rewelacyjny). Znał kilka słów po polsku dzięki czemu milej było wchodzić pod górę słysząc "idziemy, idziemy". Ja osobiście nocowałam w Moshi w hotelu Keys jest to baza wypadkowa, tam spotykają się ludzie z całego świata i załatwiają wszystkie formalności (załatwiają tragarzy, przewodników itp.tam taż polecono mi Hamadiego i jego ekipę). Co do szczepień to tak jak pisał bynio, musisz mieć żółtą książeczkę w której będziesz miał wpisane szczepienie na żółtą febrę, Ja osobiście szczeiłam się jeszcze na polio, tężec, błonnice a wcześniej byłam zaszczepiona na żółtaczkę. Aha i pamiętaj wszędzie w Afryce musisz mieć drobne na napiwki (mimo że zapłacisz swoją ceną za wszystko oni czekają na napiwki i tak naprawdę z nich żyją). Samo życie jest tanie, pamiętaj wymień sobie dolary na szylingi tańzańskie bo inaczej za wszystko będziesz przepłacał 1 dolar -1600 (1800) szylingów tańzańskich w zależności ile wymienisz pieniędzy. Cola 1600 szylingów lub jak ich nie masz każą Ci zapłacić 2 dolary.Jak możesz i umiesz targuj się. Najtańsze pamiątki, po zejściu z Kili jak już odjeżdżasz wtedy różne cudeńka można kupić za śmieszne pieniądze (wcześniej np. zwięrzatka z drzewa mahoniowego po 40 USD jak odjeżdżaliśmy te same za 17 USD- to tylko jeden z nielicznych przykładów) |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.