Forum dyskusyjne dodanie komentarza
| temat: Wypraw na Kilimandżaro |
| autor komentarza: bynio |
| data dodania: 2011-12-25 09:43:25 |
| treść: Wczoraj wróciłem do kraju. My negocjowaliśmy cenę z Polski. Cena 980 USD plus napiwki 110 USD. Trasa Machame Route, grupa 5 osób. Tak czy siak, punkt startowy to okolice Moshi. Owszem więcej agencji jest w Arushy ponieważ jest większym miastem, ale w Moshi też wszystko załatwisz. Niezły hotel w Moshi to Twiga Home. Płaciliśmy po 12 USD od osoby ze śniadaniem, trochę za miastem, ale niezłe warunki i bezpłatny shuttle bus do centrum. Koszt samych opłat parkowych na Kili to 110 USD za dzień plus jednorazowe 20 USD za akcję ratowniczą, która i tak obejmuje tylko Marangu Route. Podczas naszego wejścia widzieliśmy jak znosili zmarłego turystę z góry z ponad 4600m. Zgadza się, widziałem też grupy 2 osobowe z przewodnikiem i tragarzami. Trasa Machame ma naprawdę fajne widoki, podobne trochę do Annapurny i warto nią wchodzić, wszystkie noclegi w namiotach. Standardowy czas wejścia/zejścia tą trasą to 6 dni. Wszyscy wchodzą z kijkami, ja byłem wyjątkiem, nie używam, bo nie lubię, ale bez problemu da się wejść bez kijków. Nie liczyli nam kasy za pożyczone materace oraz za pożyczone kijki dla reszty grupy. Śpiwory mieliśmy własne. Jak coś jeszcze chcesz wiedzieć to pytaj, pozdrawiam Zbyszek |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.