Forum dyskusyjne dodanie komentarza
temat: Bali porady |
autor komentarza: Przemysław Supernak SuperGlob |
data dodania: 2012-06-02 14:30:56 |
treść: Zamiast Candidasy polecam Padangbai, jakieś 20-30 km wcześniej. Candidasa to nie miejscowość, lecz ciąg hoteli i restauracji rozciągniętych przy drodze wzdłuż wybrzeża. Plaże są wąskie i średnio atrakcyjne. Tymczasem Padangbai to ciche miasteczko trochę jak z bajki. Wciśnięte w zatokę pomiędzy wzgórzami, z dwoma małymi i kameralnymi plażami z białym piaskiem i rafą. Do plaż jest z cetrum miasteczka mniej niż 10 min spacerkiem - położone są za wzgórzami po obu stronach zatoki. Można spotkać żółwie morskie pływające tuż przy brzegu. W Padangbai jest port z którego pływają promy m.in. na Lombok, wyspy Gili, Nusa Penida. Jeśli chodzi o punkt wypadowy to świetne miejsce. Spędziłem tam 5 dni i zjeździłem stamtąd pół wyspy. Polecam wynajęcie skutera - 50 000 IDR (ok. 20 zł) za dzień. Benzyna na całej wyspie kosztuje ok. 1,70 zł za litr, przy spalaniu 2l/100 km wniosek jest prosty - nie ma tańszego trasnportu na Bali (oprócz roweru). Trzeba mieć tylko międzynarodowe prawo jazdy - sprawdzają. Koszt - 30 zł i klilka dni oczekiwania. Co do nocelgów w Padangbai - wystarczy przejść się główną aleją przy morzu i znajdziesz kilkanaście hoteli o przyzwoitym standardzie. Ja za pokój z podwójnym łóżkiem i łazienką płaciłem po krótkim targu 100 000 IDR (ok. 40 zł). Do morza z pokoju miałem 20-30 kroków. Oprócz tego jest się gdzie rozerwać - jest kilka małych i kameralnych barów z muzyką na żywo - całkiem niezłą, w których oprócz kilku turystów bawią się miejscowi. Zwłaszcza polecam Babilon Bar. W Candidasie raczej o to trudno, bo to głównie tylko hotele i restauracje pozbawione życia innego niż turystyczne. Padangbai pomimo portu kilkunastu hoteli, wielu restauracyjek i barów pozostaje cichym miejscem. Większość ludzi zatrzymuje się tam na 1 noc w drodze na Lombok, a warto zostać tam zdecydowanie dłużej. Zdecydowanie doradzam zatrzymać się tam a nie w Candidasie. Polecam Google Earth i widoki z satelity + liczne zdjęcia, które mogą cię przekonać do miejsca. Można też znaleźć jakieś informacje w Wikitravel. Jeśli potrzebujesz jeszcze jakichś informacji pisz - byłem tam w marcu, więc całkiem niedawno. |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.