Forum dyskusyjne dodanie komentarza
temat: Bajkał i Kolej Transsyberyjska |
autor komentarza: Tomek w krainie |
data dodania: 2012-06-17 17:54:01 |
treść: Kiedyś na lotnisku w Kaliningradzie celnik pyta: - Co tam wieziesz w tym ogromnym plecaku? - Nic szczególnego – odpowiadam – rzeczy osobiste, trochę książek.. - Książki?!?! – obudził się. Podskoczył i odciągnął mnie na stronę – Otwieraj! Pokazuj! Otworzyłem plecak, a w nim na samej górze leżała jedna, mała, najmniejsza ze wszystkich książeczek. Słownik polsko – rosyjski, wydany w …1939 roku. To wystarczyło. Reszta książek celnika już nie interesowała, nie mówiąc o moich rzeczach osobistych. Tłumaczył mi, że tego wydawnictwa przewieźć przez granice nie mogę. Cierpliwie tłumaczył. - Wydawnictw sprzed 1945 roku nie można wywozić. - Toż to tylko 6 lat różnicy – argumentowałem. - Ale to zabytek – celnik był nieustępliwy. - Kupiłem go za 100 tenge w Ałmaty – nie poddawałem się. - Ale nie możesz… - A co z moją stówą? – miałem jeszcze więcej argumentów w zanadrzu. Ponadto ten czar, ten urok osobisty. Celnik machnął ręką i mogłem iść dalej. Przed terminalem nie było już jednak żadnego czterokołowego środka transportu. Dwukołowego również. Żadnego… |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.