Forum dyskusyjne dodanie komentarza
temat: Tani i długi pobyt na filipinach. |
autor komentarza: kasiawroc |
data dodania: 2012-06-18 07:34:58 |
treść: Witam :) Poczytałam sobie trochę i postanowiłam przyłaczyć się do dyskusji. Mieszkam na Filipinach 10 miesięcy. Wszyscy głównie pytają o koszty życia tutaj, więc postaram się trochę o tym napisać. Jeżeli chodzi o wynajem domku z normalnymi warunkami do życia to ja nie widziałam tańszych niż ok 10000 peso miesięcznie, chyba że ktoś ma jakies nadzwyczajne umiejętności do wyszukiwania tanich miejsc :) Z pewnością można znaleźć coś tańszgo, ale czy to będą normalne warunki do życia? Dużo też zależy od lokalizacji. Wiadomo małe wyspy będą zazwyczaj tańsze, większe i bardziej turystyczne droższe. każdy też ma inne wymagania jeżeli chodzi o stadardy mieszkania, ja niestety muszę mieć przynajmniej przyzwoitą łazienkę, kuchnię i dom, który wygląda jak dom a nie kurnik :) Ceny jedzenia nie są zbyt wysokie. W ulicznych budkach można zjeść za ok 100 peso całkiem przyzwoity posiłek. Gotując samemu, na dzienne wyżywienie powino się przeznaczyć ok 150 peso na cały dzień, wliczając w to napoje, owoce i inne niezbyt wygórowane zachcianki. Niestety produkty z niskiej półki cenowej są dość ograniczone, ale przy średnich umiejętnościach kulinarnych można z nich wyczarować naprwdę dobre posiłki:) W sklepach tutaj nie ma wogóle wędlin, nabiału i żółtego sera ani żadnych kwaszonych warzyw ani normalnego pieczywa, wszystkie chleby i bułki są słodkie, a o ciemnym pieczywie nikt tu chyba nie słyszał :) Mleko jest dość drogie jak na tutejsze ceny, jeden litr to ok 70 peso. Mięso, ryby i owoce morza są za to dość tanie, ich ceny wachają się w okolicach 100-200 peso za kilogram. Cały rok oczywiście są w sprzedaży owce, takie jak banany, ananasy, mango, arbuzy i kokosy, inne występują sezonowo. Owoce też mają dość przystępne ceny, np. kilogram mango to ok 60 peso, banany ok. 20 peso, jeden kokos 15-20 peso. Tani dodatek do obiadu to oczywiście ryż, który Filipińczycy jadają 3 razy dziennie, ziemniaki wychodzą już trochę drożej ok 50-90 peso za kg w zależności od sezonu. Duża butla wody, galon kosztuje 20 peso, duża cola 2l 42 peso. Alkohol i papierosy są śmiesznie tanie:) Co do transportu to ja chyba przepłacam, bo tak tanich tricykli i jeepney tutaj nie widziałam:) Jeżeli ktoś chce tutaj pobyć dłużej niż 21 dni musi pamiętać o wizie, co 2 miesiące należy wyrobić nową. Ceny wyrobienia wizy to ok 3000, lub 7000 peso jeżeli wyrabia się kartę ID. Nie wszędzie są też biura imigracyjne, więc w zależności od tego gdzie się zatrzymamy będziemy musieli do biura imigracji jakoś dotrzeć i musimy doliczyć koszty tego dotarcia. Ja na szczęście mam bardzo blisko do imigracyjnego ale już np chlopaki z Bantayanu muszą doginać do Cebu. Taka podróż zajmuje caly dzień, z czego 4godz w niewygodnym autobusie w jedną stronę i kosztuje chyba ok 1000 peso w dwie strony. Jeżeli ktoś chciałby się przemieszczać pomiędzy wyspami, to oczywiście dojdą mu koszty transportu, nie jestem w stanie tutaj podać jak wysokie, ponieważ wszystko zależy od tego skąd dokąd i czy promem czy samolote. Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie. W razie jakichkolwiek pytań chętnie odpowiem w miarę moich możliwości, bo muszę przyznać, że nawet po 10 miesiącach pobytu tutaj nie można czuć się ekspertem w sprawie Filipin :) |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.