Forum dyskusyjne dodanie komentarza
temat: prosto z podróży |
autor komentarza: zosiawazji |
data dodania: 2012-07-23 13:11:50 |
treść: to ulga, że jeżdżą też po świecie ludzie, którzy rozumieją różnicę między człowieczeństwem a wspieraniem żebraniny, też prawda, że jeśli przyjeżdżam do uboższego kraju, nie uniknę dylematów. Kiedyś sporo podróżowałam po Afryce, teraz ta Birma... mnóstwo refleksji, nie zawsze prowadzących do jakichś rozwiązań (najczęściej NIE prowadzących!). Cóż, oni widzą, że jesteśmy zasobniejsi. nie zazdroszczą? nie uważają, że im by się też należało? nie czują goryczy? ej tam, z racji wieku pamiętam swoje reakcje na wycieczki Niemców i Amerykanów w Polsce w latach 60-tych... a nie należałam do najuboższych... więc nie do uniknięcia, że będziemy traktowani jak rozdawcy dóbr wszelakich. czasem się do nas będzie miało pretensje, że nie chcemy kupować na prawo i lewo badziewiastych pamiątek, a nawet wartościowych wyrobów. będzie się nam podsuwało dzieci, żeby zmiękczyły nasze serca. i czasem mam prawo dać pieniądze, jeśli wiem, że coś na gorąco pomogą. w Polsce też takie prawo mam. mam również prawo osadzić się w pryncypiach i nie dawać. natomiast powinnam chyba unikać takich sformułowań, jak "rozpieszczać bachory"... mnie zawsze boli, że są różnice zamożności i że ja nie mogę im zaradzić. ale mogę rozumieć nachalność sprzedawców i dzieciaków wyciągających ręce po bakszysz. tyle mogę! |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.