Forum dyskusyjne dodanie komentarza
temat: podróż z dzieckiem do Chin |
autor komentarza: dori-dora |
data dodania: 2012-08-26 15:01:34 |
treść: raczej wszystkie dzieci nastawione sa na zabawę ale trzeba brać też pod uwagę wiek dziecka: inaczej podróżuje się z 3 letnim dzieckiem, które i tak nic nie pamięta a inaczej z 7 letnim. Poza tym jeżeli chce się pokazać dziecku inny sposób zwiedzania niż tylko zabawa to właśnie takie wyprawy z plecakiem jak moja do Chin są odpowiednie ku temu. A poza tym nie można demonizować takich wypraw: podróżuje się przez ten kraj b wygodnie (w głównych miastach b dobrze rozwinięta sieć metra), na dalekie podróże pociągi sypialne i autobusy plus samoloty; b wygodne hostele z obsługa anglojęzyczną. Taka podróż do Chin to żaden wyczyn moim zdaniem ale jednocześnie otwiera dziecku horyzonty na to, że można inaczej podróżować niż tylko samochodem po Europie ew z opcją all inclusive. Moim zdaniem fajnie jest równoważyć takie wyprawy: jedna z plecakiem i ze zwiedzaniem ale też nie jakaś strasznie wysiłkowa (w końcu to nie wyprawa w Himalaje), a druga spokojniejsza nad morze, basen ect. Wbrew pozorom dzieci szybciej aklimatyzują sie niż dorośli. Moja mała b szybko śmigała po Wielkim Murze w upale koło 40 stopni i po schodach. Ja nie mogłam nadążyć. A gdzie byliśmy? Pekin (Wielki Mur, Zakazane Miasto, deptak handlowy, letni pałac cesarzowej XiXi), Luyang (groty Longmen z wizerunkami Buddy), X'ian (Terakotowa Armia, przezjażdzka po murze ok 12 km rowerem), 3 dniowy rejs po Jangcy (z dwiema wycieczkami każdego dnia) zakończony oglądaniem Tamy Trzech Przełomów oraz Shanghai. I zapewniam że wrażenia dla dziecka również były interesujące ze względu na: klimat, inne otoczenie, zwyczaje, fakt, że wzbudzała powszechne zainteresowanie, atrakcje takie jak: rowery, rower wodny, rejs statkami i łódkami etc. Poza tym wszelakie udogodnienia takie jak: IPad, internet oraz bajki po chińsku w telewizji:)Tak więc uważam jeszcze raz, że sposób spędzania czasu przez dziecko w dużej mierze jest też uwarunkowany sposobem spędzania go przez rodziców. Pamiętam jak 5 lat temu byłam w podrózy po Azji (Tajlandia, Laos i Kambodża) tam spotkałam parę Belgów podróżujących po Laosie i Kambodży z dwójką dzieci (na oko: 4 i 6 lat). Zatem można też tak podróżować. A dla mnie osobiście też podróż do Chin była przeżyciem po po 5 latach znowu założyłam plecak:))) |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.