Forum dyskusyjne dodanie komentarza
temat: Pomoc |
autor komentarza: jarek1 |
data dodania: 2012-10-08 16:44:57 |
treść: Widzisz Zbyszku, różnica między Galapagos a Amazonią jest dość istotna. Sam tam nie byłem i nie będę. Powtarzam tylko zdanie kilku naukowców, którzy w ostatnich latach podnieśli alarm. To na ich filmie widziałem foki na parkingu pomiędzy samochodami. Otóż Galapagos jako ekosystem świetnie funkcjonowałoby bez turystyki, a Amazonia bez niej w krótkim czasie zostałaby zamieniona na kiepskiej jakości pola soi i sterty desek. TYLKO dzięki turystyce tubylcy zorientowali się, że zarobić mogą nie tylko na sprzedaży drewna, ale też na pokazywaniu żywych drzew i fauny. Ekwador z tego powodu wstrzymał nawet wydobycie ropy naftowej w Oriente. Mieszkańcy Amazonii coraz częściej zamiast wycinać drzewa, sami zaczynają walczyć z kompaniami eksploatującymi lasy. Co do spalin z samolotów to masz rację. Mam nadzieję, że wybieram mniejsze zło. ps: we wrocławskim ZOO zwierzęta też nie boją się turystów :-) |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.