Forum dyskusyjne dodanie komentarza
temat: TURCJA z plecakiem w marcu 2012 |
autor komentarza: [konto usunięte] |
data dodania: 2013-01-21 13:10:43 |
treść: 1. Lotów wewnętrznych nie przerabiałem. 2. Zbyt ogólne pytanie. Poza noclegiem i papu trzeba doliczyć transport i bilety wstępu. Wiadomo, że Stambuł nierówny np. Kapadocji. Nie podałaś zamierzonej trasy. Ale, powiedzmy klasyka na 2 intensywne tyg. Stambuł - Bursa - Turcja Egejska (do Efezu lub Bodrum) - Konya - Kapadocja - Stambuł. W/g mnie to min.100-120E/dziennie na parę i to raczej skromnie. Zakładam ze dwie nocki w autokarze (jak ktoś bardzo lubi się katować). Pokój za 30-35E będzie raczej w standarcie "hostelu". W Stambule radzę zarezerwować nocleg z wyprzedzeniem - ceny na miejscu powalają (sezon całoroczny). Można i warto poszukać coś w sieciówkach - często mają "różne tajemne" promocje w cenie "zwykłej nory". 3. A sprawdzić sobie. W maju 2012 w Europcar za Clio z klimą, odbiór i zdanie na lotnisku w Stambule, z pełnym ubezpieczeniem za 2 tyg. ok 650E (GPS dodali gratis). Rezerwowane dobre 1.5 msc naprzód. Czy to się kalkuluje - kwestia osobista. 4. Nie spotkałem się z problemem wymuszania "datków" przez policję. Ale kontrole drogowe spotyka się często. 5. Mogę tylko napisać, że autobusy dalekobieżne jeżdzą raczej "szybko". 6. Jak najbardziej są odjazdy wieczorem i późnym wieczorem, żeby na miejscu być rano. Bardzo bezpieczny. Zwykłe środki ostrożności wystarczą. W porównaniu do Europy, Turcy są w/g mojej opini bardzo uczciwi. Bilety kupujesz w/g uznania - będzie "mocno przed sezonem", ale dla miejscowych to podstawowy środek transportu, więc nie jest powiedziane, że jak przyjdziesz pół godz. przed odjazdem na dworcu dostaniesz bilet na upatrzony kurs. To tyle. Na mój gust o miesiąc za wcześnie. Pogoda w kratkę, noce zimne lub chłodne. Z drugiej strony mniej ludzi w "głównych atrakcjach". |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.