Forum dyskusyjne dodanie komentarza

powrót

temat: Tajlandia -pierwszy samodzielny wyjazd
autor komentarza: magic
data dodania: 2013-01-23 14:57:56
treść:
Czesc!

Postaram sie chociaz na czesc pytan odpowiedziec.

1. W banku nie probowalem. Na miescie nie ma prowizji przy wymianie waluty. W hotelach tez nie ma. Oczywiscie warto sprawdzic kurs kurs + o ile wymieniasz - sprobuj zawsze sie potargowac. Dla mnie nawet przy malych sumach zawsze dzialalo :)

2. Osobiscie place zawsze awansem - ale przyczyna jest taka ze w wiekszosci przypadkow robie to online (nie tylko hotele, ale rowniez guest house'y)

3. Ogolnie mam zasade - pol na pol. Z kartami kredytowaymi jest podobnie. Wszystko nosze blisko przy sobie (uzywam takie plastikowe koperty z zamknieciem - mam tam pieniadze + paszport). Kopia paszportu jest w sejfie (ksero).

4. W wielu miejscach (restauracje) masz internet za darmo. Wystarczy usiasc, zamowic cos do jedzneia, lub nawet wode do picia i... masz internet.

5. Mapki? Polecam swoje :) Chociaz lokalnie wszystkie reklamowki z limitowanymi mapkami sa za darmo - mozesz je pozbierac na miescie.

Tajowie sa sympatyczni. Pamietaj jednak ze beda Cie probowac naciagac (szczegolnie w turystycznych miejscach). Przyklady:
- chodz za mna ja Ci pokaze droge, a przy okazji spiacego budde
- zgubilas sie, pomoge, ale po drodze pokaze Ci....
- etc...

Taksowki maja na ogol z gory uzgodnione ceny (ale zawsze mozna negocjowac). Z tego co sie orientuje Phuket bedzie pod tym wzgledem najdrozsze.

Nie probowalem uzywac niemieckiego - zawsze angielski. Pamietaj ze jest wielu niemieckich turystow ktorzy moga pomoc.

Zycze niezapomnianej podrozy!

-M.
tytuł:
treść:
użytkownik: hasło:

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl