Forum dyskusyjne dodanie komentarza
temat: Byłem w Indiach-szczerze odradzam |
autor komentarza: bynio |
data dodania: 2013-03-07 22:24:12 |
treść: Ja do Indii pojechałem po wizycie w większości krajów azjatyckich, gdzie wszystkie imprezy organizowałem sobie sam, więc stwierdzenie o moim braku doświadczenia jest raczej nie na miejscu. Sporo doświadczenia zdobyłem w tak mało komfortowym kraju do podróżowania na własną rękę jak Chiny, gdzie zdecydowana większość zachwycających się Indiami nigdy się nie wybierze (oczywiście są wyjątki) ze względu na problem z porozumiewaniem się, szczególnie poza turystyczną trasą. Polecam ten kraj dla ludzi z wyobraźnią i umiejętnością nawiązywania kontaktów w każdych warunków. Indie w tym kontekście podróżowania to bułka z masłem. Moje główne uwagi do mieszkańców Indii poza brudem i smrodem, to powszechne próby oszustwa, kradzieży i braku kultury. I nie ma to nic wspólnego z biedą. Proponuję też spotkanie z hinduską biurokracją (nie rządową tylko na lotnisku), tak kłamać nie potrafią nawet polscy politycy, powinni jeździć tam po naukę. To, że mnie nie okradli i nie oszukali wynikało właśnie z doświadczenia i przygotowania, ale nie widzę przyjemności w podróżowaniu po kraju, gdzie duża część mieszkańców jest tak mało sympatyczna. I co z tego, że wcześniej wiem o tym. Mam uważać, że to w porządku. Mnie to nie bawi, wolę Sulawesi lub Nepal niż Radżastan lub Goa. Ale to oczywiście kwestia gustu, o tym się nie dyskutuje. Śmieszą mnie tylko próby na siłę tłumaczenia mieszkańców Indii. A zawsze u mieszkańców odwiedzanego kraju spodziewam się życzliwości, kultury i uczciwości ponieważ to właśnie świadczy o naszym człowieczeństwie. Pozdrawiam Zbyszek |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.