Forum dyskusyjne dodanie komentarza
temat: Byłem w Indiach-szczerze odradzam |
autor komentarza: Przemysław Supernak SuperGlob |
data dodania: 2013-04-15 14:07:15 |
treść: Wróciłem ostatnio z południowych Indii (Kerala) i ta częśc kraju jest zupełnie odmienna od np. północnych Indii. Jest zamożniejsza, bardziej zadbana i mniej zaśmiecona. Również ludzie są o wiele mniej "upierdliwi". Nagabywania sprzedawców należą do rzadkości i zdarzają się tylko w enklawach dla turystów z Zachodu. Żebraków nie widać prawie wcale. Spotkałem się też z przykładami uczciwośći zupenie odwrotnymi od przytaczanych. Kilkukrotnie przy jakichś zakupach zdarzyło mi się, że sprzedawca wycofywał się z pierwotnej ceny oświadczając, że jednak płacę mniej, bo źle policzył, np. policzył za 4 szt. a nie za 3. Nie były to pojedyncze sytuacje. Generalnie w Kerali nie miałem żadnych obaw, by np. zostawić na plaży swoje rzeczy wraz z aparatem fotograficznym, kamerą i drobnymi pieniędzmi i nigdy nic mi nie zginęło. Zaobserwowałem, że inni przyjezdni też nie mieli z tym żadnego problemu i generalnie większość była zaskoczona poziomem bezpieczeństwa i uczciwością Keralczyków. Tym bardziej komentarze o naciągactwach i oczustwach w Indiach wywołują mój uśmiech. Tak łatwo jest liznąć w 2-4 tygodnie kawałek wielkiego kraju, w którym każdy z 24 regionów ma osobny charakter, kuturę i nawet język, a potem generalizować wygłaszając autorytarne opinie. Przecież byłem, więc wiem! No, właśnie... Czy aby na pewno wiem i czy aby na pewno widziałem na tyle dużo, by czuć się ekspertem od Indii? |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.