Forum dyskusyjne dodanie komentarza

powrót

temat: Nocleg w Kijowie i wyjazd do Czarnobyla
autor komentarza: bonushonda
data dodania: 2013-05-22 09:46:29
treść:
Odnośnie wyjazdu do zamkniętej strefy wokół Czarnobyla wycieczka nie jest warta tych 120$ a tym bardziej 170$.
Byłem tam w Dzień Zwycięstwa gdy wjazd do strefy jest za free /teoretycznie bo trzeba było włożyć małą wkładkę do paszportu przy kontroli, później mówili, że trzeba mieć jakiś świstek tj. być rodziną likwidatorów lub kimś innym/. Trzeba jechać z kimś z Ukrainy bo jak zobaczą że jesteś obcy będą pewnie chcieli więcej lub w ogóle cie nie wpuszczą.
Co do atmosfery w strefie: pogoda była prawie idealna więc pełno ludzi, niektórzy nawet pływali w Prypeciu. Można się rozłożyć nad brzegiem zjeść kanapki wypić piwo lub rozpalić ognisko, pełen relax. Nie czuć tego, że jest się z "Czarnobylu".
Co do miasta Prypeć: ruina, 4 piętrowe budynki niemalże zakamuflowane przez coraz wyższe drzewa, nierozpoznawalne alejki między blokami, w niektórych miejscach jak w dżungli. Puste klatki bez okien, mieszkania i inne budynki ogołocone z wszystkiego co może się przydać już w pierwszych latach po ewakuacji. Można czasem natrafić na ślady bytności kiedyś tam mieszkający ludzi typu obrazki, zdjęcia. Dobre punkty widokowe jak hotel Polesie i wieżowce pełne pustych butelek i rosnących tam roślin.
Niebezpieczeństwo: z racji, że wszystko się sypie nie można wchodzić do budynków, w Centrum Kultury trzeba uważać bo drewniana podłoga się sypie i można spać parę metrów.
Z racji, że był to dzień wolny można było spotkać grupki ludzi którym się nudziło i wybijały szyby albo zrzucały jakieś płyty z dachów.
Nie udało mi się zobaczyć opuszczonych wiosek, niedokończonego reaktora, oka, składowisk, stacji kolejowej, szpitala i paru innych rzeczy + nie było chyba możliwości podjechania pod sarkofag. Ale ze zorganizowaną grupą i tak pewnie tego nie zobaczysz.
Jeżeli chcesz pojechać tam dla refleksji to polecam późna jesień lub zimę w małej grupie lepszy klimat.
Ja dość mocno się zawiodłem po odniesieniu wszystkich relacji które mnie zaciekawiły do rzeczywistości, może jeszcze parę lat temu gdy miejscówka była mniej oblegana i nie tak zdegradowana robiła wrażenie.
Jeszcze kilka, kilkanaście lat i nie będzie czego tam oglądać, zwłaszcza, że gdzieś czytałem o planach zrównania z ziemią strefy wokół elektrowni.

PS. Nie polecam hostelu Roots Kiev Hostel skłotowe klimaty.
tytuł:
treść:
użytkownik: hasło:

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl