Forum dyskusyjne dodanie komentarza
temat: choroba wysokościowa |
autor komentarza: 12250 |
data dodania: 2007-08-07 23:05:02 |
treść: Każdy organizm reaguje inaczej. Przed wyjazdem w góry wysokie powinno się sprawdzić działanie swojego. Pewnie Tatry są zbyt niskie ale już niższe rejony Alp mogą dać odpowiedź jak zareagujesz na dużą wysokość. Ja nie mam z tym najmniejszych problemów. Przylecieliśmy helikopterem bezpośrednio do Lukli i potem od razu szliśmy w góry. W trakcie trekkingu (2 tyg., w tym 3 noce ponad 5000m) na Kala Pettar i Gokyo Kang nawet mnie głowa nie bolała. Sensacji żołądkowych też nie miałem. Ale to byłem ja, Ty możesz już w Kathmandu źle się czuć. Jeśli są jakieś środki medyczne, które minimalizują skutki choroby wysokościowej, to stosuj je. Ale ostrożnie. Każdy lek jest szkodliwy. Najpierw przekonaj się, czy Tobie te środki są potrzebne. Nie wiem, czy ten diuramid też skutkuje "po fakcie" to znaczy gdy są już objawy choroby, czy to tylko typowy "profilaktyk". Jeśli działa też "po fakcie", to spróbuj najpierw przekroczyć te 3000 i zobacz jak to zniesiesz. Jeśli zaś działa on tylko profilaktycznie, to w przypadku gdy obawiasz się, że będziesz mieć problemy powinnaś zrobić to co radzi "turkus". Natomiast, co do uzupełniania płynów, to w górach należy dużo pić zawsze. Powodzenia. :) |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.