Forum dyskusyjne dodanie komentarza
temat: byłam w kwietniu - służę pomocą |
autor komentarza: iiiska |
data dodania: 2013-06-11 21:30:21 |
treść: achnia, jestem właśnie na etapie spisywania wszystkich praktycznych info z mojego wyjazdu. jak tylko to skończę to ci podeślę. tak na szybko z najważniejszych rzeczy: - plataforma10.com na tej stronce możesz sobie posprawdzać rozkłady autobusów, nie przejmuj się jeśli teraz nie znajdziesz jakiegoś połączenia, w Argentynie jest teraz po sezonie i wiele połączeń zostało zawieszonych - niestety przy tej trasie jaką ja robiłam i o której ty myślisz odległości są ogromne i przejazdy zajmują sporo czasu. przejazd z Bariloche do El Calafate trwał 28h. na szczęście autobusy są na prawdę wygodne, przystosowane do takich długich tras, fotele się rozkładają, lecą filmy i serwowane są ciepłe posiłki. tak więc da się przeżyć. - odnośnie autobusów, to warto też sprawdzić jakimi trasami jeżdżą. ja np. całkowicie nie byłam świadoma tego, że większość autobusów z Bariloche do El Calafate nie jedzie przez góry tylko całkiem do okoła. tzn. zjeżdżają do oceanu do miejscowości Comodoro Rivadavia, jadą do Rio Gallego i dopiero stamtąd do El Calafate. Warto mieć to więc na uwadze bo można podzielić sobie wtedy trasę na pół i urozmaicić sobie zwiedzanie o np. Półwysep Valdez, który jest podobno niesamowity. - co do samolotów to korzystałam z Aerolineas Argentinas i LADE. to drugie to małe linie lotnicze, które latają tylko w wybrane dni tygodnia ale za to obsługują większość lotnisk i mają ceny na poziomie autobusów. ja leciałam z nimi z El Calafate do Ushuai i zaoszczędziłam przez to masę czasu i ominęłam podwójne przekraczanie granicy z Chile - ceny noclegów i ogólnie wszystkiego są bardzo zróżnicowane w całej Argentynie. ale ogólna zasada jest taka że im bardziej na południe tym drożej. co do innych rzeczy to tak jak obiecałam, niedługo podeślę ci więcej szczegółów |
Forum dyskusyjne
Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.
Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.
Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.
Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.
Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.